به گزارش شهرآرانیوز؛ هرکدام از دو سیستم گردش خونِ بدن ما وظیفه خطیری دارند که اختلال در عملکرد آنها پیامدهای سنگینی بهدنبال دارد. واریس هم بیماری شایعی است که در اثر اختلال در سیستم سیاهرگی بروز پیدا میکند. در عروق سیاهرگی، دریچههایی بهنام لانهکبوتری وجود دارد که در پمپاژ خون به سمت قلب نقش مؤثری دارند.
وقتی این دریچهها آسیب میبینند یا ضعیف میشوند، دیگر نمیتوانند مانع جمع شدن خون در رگها شوند و به این ترتیب، فشار زیاد خون به رگها تحمیل میشود. واریس در واقع همان رگهای برجسته، مارپیچی و تیره روی پاهاست که نشان از ضعیف شدن دریچههای لانهکبوتری دارد. سبک زندگی نادرست یکی از عوامل بروز این بیماری است که دکتر محمد وجدانپرست، متخصص قلب و عروق، بیشتر درباره آن توضیح میدهد.
واریس نمود ظاهری و انواع مختلفی دارد، ولی به طورکلی سطح بروز و پیشرفت این بیماری به دو دسته تقسیم میشود.
مبتلایان به واریس که رگهای طنابی را روی پاهایشان مشاهده میکنند، ولی نشانههایی از درد و زخم ندارند، بیماران درخطری هستند که به طور معمول در مراحل پیشرفته بیماری و با عوارض واریس به پزشک مراجعه میکنند؛ به همین دلیل توصیه میشود افرادی که رگهای شبکهای در مچ پا دارند، حتی بدون نشانه درد هم به پزشک مراجعه کنند.
نکته
در خانمها احتمال بروز واریس زیاد است و به همین دلیل در بارداری تشدید میشود؛ برای نمونه در این دوره، واریس خفیف میتواند به واریس شدید تبدیل شود. همچنین مصرف داروهای ضدبارداری در تشدید واریس نقش دارند.
توصیه میشود خانمها پس از پایان دوره بارداری و شیردهی، برای درمان واریس اقدام کنند؛ زیرا تعدادی پس از پایان بارداری، بیماری شان بهبود پیدا میکند و در تعدادی هم حجم و وسعت واریسها کمتر میشود و با درمانهای سبکتر بهبود مییابند، بنابراین تنها درمان در دورههای بارداری و شیردهی، پوشیدن جوراب واریس است.
دلایل زیادی برای بروز سندروم پای بی قرار وجود دارد که یکی از آنها واریس است. در این بیماری، فرد شبها احساس ناآرامی در پا دارد و به همین دلیل مجبور است پاهایش را دائم تکان دهد تا آرامتر شود.
از واریسهای کوچک تا بزرگ، درمان متفاوت است.
خوراکیهایی که واریس را تشدید میکند:
خوراکیهایی که خطر واریس را کم میکند:
***
۲۰ درصد
واریس بیماری عروقی سیاهرگی و شایعی است که بیش از ۲۰ درصد مردم دنیا به آن مبتلا هستند.
۳ برابر
خانمها سه برابر مردان در معرض ابتلا به بیماری واریس هستند.
۲ برابر
احتمال بروز واریس در افراد چاق، دوبرابر بیش از دیگر افراد است.
هشدار
خانمهای با وزن زیاد پس از یائسگی، بیشتر در معرض ابتلا به واریس هستند.
محل بروز واریس
عروق مویرگی ممکن است در قسمتهای مختلف بدن مانند صورت، شکم و پاها دیده شود، ولی تظاهر واریس فقط در پاها و از محدوده رانها تا مچ پاست.
بیماری مستقل
با اینکه واریس، نوعی بیماری است که در سیستم سیاهرگی ایجاد میشود، ارتباطی با بیماریهای قلبی و فشار خون ندارد و یک بیماری مستقل است.
شدت بروز واریس
شکل ظاهری واریس از عروق ریز و کوچکِ قرمزرنگ و عنکبوتی شروع و در حالت پیشرفته، به خطوط سبز و رگهای طنابی تبدیل میشود.
راههای تشخیص واریس
خطر واریس
رگهای واریسی به مرور میتوانند سبب زخمهای دیر درمانشونده در پا شوند. همچنین رگهای درشتتر احتمال بروز لخته در پا را تشدید میکنند.
ورزشهای غیراصولی
به طور معمول ورزش سبب بروز واریس نمیشود، بلکه به پیشگیری آن هم کمک میکند، ولی استفاده از وزنههای سنگین و غیراصولی که سبب فشار زیاد روی پا میشود، عامل بروز واریس است.
۵۵ درصد
۵۵ درصد کارکنان کادر درمان به دلیل ایستادن طولانی مبتلا به واریس هستند.
۲۴ ساعته
پس از درمان واریس توصیه میشود بیماران یک تا دو ماه، بیست وچهارساعته جــــــــوراب واریس بپوشند.