صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

منطقه ۴ مشهد، رکورددار کاهش زمان صدور پروانه ساخت در شهر

  • کد خبر: ۳۰۰۵۰۳
  • ۲۷ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۶
منطقه ۴ با ۱۱ محله، ۱۳۴۵ هکتار وسعت و نزدیک به ۳۰۰ هزار نفر جمعیت، تراکمی معادل زیست ۲۰۰ نفر در هر هکتار دارد که در جای خودش یکی از مناطق متراکم شهری مشهد محسوب می‌شود.

به گزارش شهرآرانیوز؛ منطقه ۴ با ۱۱ محله، ۱۳۴۵ هکتار وسعت و نزدیک به ۳۰۰ هزار نفر جمعیت، تراکمی معادل زیست ۲۰۰ نفر در هر هکتار دارد که در جای خودش یکی از مناطق متراکم شهری مشهد محسوب می‌شود. منطقه‌ای کم‌برخوردار که به‌گفته شهردار این منطقه، در دوسه سال گذشته از بسیاری از محرومیت‌های گذشته فاصله گرفته و حتی در برخی عناوین و پروژه‌های عمرانی شهر نیز به یکی از مناطق خاص و نام‌ونشان‌دار تبدیل شده است. با محسن نعیمی‌مقدم که به‌صورت رسمی از ۵ تیرماه سال گذشته شهردار این منطقه شد، درباره کمبود‌ها و امتیازات خاصی که این منطقه دارد، گفتگو کرده‌ایم که از نظر می‌گذرانید.

اعتبار عمرانی مناسب برای منطقه ۴

*در دی‌ماه سال گذشته اعتبارات عمرانی منطقه ۴ را ۲۶۰ میلیارد تومان اعلام کرده بودید. این میزان امسال چقدر افزایش داشته است؟

سال گذشته پیش‌بینی ما برای امسال ۳۵۰ میلیارد تومان بود. امسال هم با وجود مشکلات اعتباری موجود در شهرداری، تاکنون ۱۸۰ میلیارد تومان از اعتبارات منطقه را هزینه کرده‌ایم. سیاست‌های شورای شهر و مدیریت شهری در دوره اخیر که توجه بیشتر به مناطق حاشیه مشهد است، باعث شد اعتبارات عمرانی و جاری، بیشتر به‌سمت مناطق کم‌برخوردار جاری شود. 

ما هم از این موضوع مستثنا نیستیم. دلیل آشکارش هم این است که اعتبارات ما در دوسه سال گذشته سه‌چهاربرابر شده است. به همین دلیل، به‌جز ۳۵۰ میلیارد تومانی که اعلام کردیم، ۹۰ میلیارد تومان هم اعتبار زودبازده داریم که سرجمع ۴۴۰ میلیارد تومان می‌شود. برای منطقه کوچکی مثل منطقه ۴ که یک‌دهم وسعت مشهد را دارد، این اعتبار بسیار خوب است. تخصیص این اعتبار هم خوب بوده است.

*با این تفاسیر، آیا پروژه‌های سال گذشته تمام شده‌اند یا در مراحل پایانی قرار دارند؟

پروژه‌های سال گذشته تمام شده‌اند و پروژه‌های امسال هم در مرحله عملیاتی قرار دارند، مثل کلنگ‌زنی، تحویل زمین به پیمانکار و.... خیلی امیدواریم که این پروژه‌ها تا پایان دوره اخیر به‌دست مردم برسد و موجب رضایتمندی شود. بنا را بر اجرای پروژه‌های زیرساختی و ماندگار گذاشته‌ایم. 

یکی از شبکه‌مسائل ما در این منطقه وجود زمین‌های بایر و خالی متعدد است؛ بنابراین توسعه در منطقه ۴ امکان‌پذیر است. البته همین زمین‌ها چالش‌های زیادی نیز دارند. هنگام بارندگی در این زمین‌ها آب می‌افتد و این وضعیت در کنار املاک مردم، چهره‌ای زشت ایجاد می‌کند. وجود معتادان متجاهر، پشه سالک و... هم مزید بر علت است. امسال یکی از اولویت‌ها را رسیدگی‌کردن و سامان‌دادن به این زمین‌ها در کمیسیون ماده ۵ و تغییر کاربری این زمین‌ها قرار دادیم تا امکان ساخت‌وساز جدید میسر شود و بافت زیبایی نیز در منطقه ایجاد شود. 

اساسا هم به این دلیل به منطقه ما کم‌برخوردار گفته می‌شود که کمبود سرانه فضای سبز، ورزشی و... داریم. هیچ راهی هم به‌جز تأمین سرانه‌ها از طریق تملک این زمین‌ها و تغییر کاربری نداشتیم تا از محل سهم شهرداری که معمولا ۵۰ درصد این زمین‌هاست، کار‌های خدماتی، آموزشی و ورزشی انجام دهیم. با همین سهم ۵۰ درصدی، بخش زیادی از ناترازی در منطقه ۵ برطرف می‌شود. چاره‌ای هم به‌جز این نداشتیم که به‌عنوان مثال با این راه بتوانیم بخشی از تفاوت سرانه فضای سبز میان منطقه خودمان و منطقه ۹ را جبران کنیم.

تغییر کاربری ۷۰ هکتار از زمین‌های بزرگ منطقه

*موفق به تغییر کاربری هم شده‌اید تابه‌حال؟

از اول سال پرونده هفتاد هکتار زمین از قبیل زمین‌های شایگی، نصرآباد و... را به کمیسیون ماده ۵۰ بردیم و به تازگی این کمیسیون با تغییر کاربری سه زمین از آنها و نقشه‌ها، تفکیک و کاربری‌های جدید موافقت کرده و فقط توافق با مالکان مانده است. در زمین‌های شایگی هم کار به خاک‌برداری رسیده است. با گشایش‌هایی که در این زمینه اتفاق افتاده، یک قفل بیست‌ساله باز شده است و تا پایان سال حجم بیشتری از این زمین‌ها تغییر کاربری خواهند یافت و برای ساخت‌وساز و افزایش سرانه‌ها، از آنها استفاده خواهد شد.

*طبق چیزی که شنیده‌ایم، در برخی رتبه‌بندی‌ها، منطقه ۴ در رتبه‌های بالای جدول در میان شهرداری‌های مناطق قرار دارد.

به‌لطف خدا و تلاش همکاران، سال بسیار پرباری در این زمینه داشتیم. در شش‌ماه اول امسال میزان پاسخگویی به ارباب‌رجوع در منطقه زیاد شد. بیشتر تماس‌ها هم معمولا درباره پایان‌کار و پروانه ساخت‌وساز است. در این مدت و براساس ارزیابی معاونت شهرسازی شهرداری، ماه‌به‌ماه سرعت پاسخگویی ما بیشتر شده است. 

در آخرین ارزیابی، این سرعت به چهل روز رسیده است؛ یعنی شهروند بعد از مراجعه به شهرداری منطقه می‌تواند در چهل روز از مرحله ابتدایی تا انتهایی، پروانه ساخت‌وساز یا پایان‌کار را دریافت کند. براین‌اساس ما در رتبه اول پاسخگویی به ارباب‌رجوع قرار داریم و شهردار مشهد هم به همین دلیل از ما قدردانی کرد. این درحالی است که در مناطق دیگر میانگین پاسخگویی به ۱۵۰ روز می‌رسد و در برخی مناطق، حتی این روز‌ها بیشتر هم هست. 

در حسابرسی مالی هم ما با ۲۰ درصد اختلاف نسبت به رتبه دوم، در رتبه اول قرار گرفته‌ایم. در حوزه درآمد هم جایگاه بسیار خوبی به منطقه ۴ رسیده است. در حوزه خدمت شهری و فضای سبز هم در شش‌ماه گذشته رتبه سوم را به‌دست آورده‌ایم. برای همه این موفقیت‌ها از همکارانم تشکر می‌کنم.

*یکی از مشکلات زیرساختی در منطقه شما کمبود پیاده‌رو مناسب و همچنین آب‌گرفتگی در منطقه بود. برای رفع این دو مشکل چه اقداماتی انجام دادید؟

تا یکی‌دو سال قبل، برخی زیرساخت‌ها مانند پیاده‌رو نقص‌های زیادی داشت. در اوایل کار شورای ششم، جوی و جدول مناسب هم کم داشتیم و همین امر در زمان بارندگی‌ها باعث ایجاد آب‌گرفتگی زیادی در منطقه می‌شد. در یکی از اولین اقدامات، اعتبارات زیادی را به‌سمت ساخت جوی، جدول و کانال بردیم تا آب‌گرفتگی معابر منطقه از بین برود. 

بعد از موفقیت در این مهم، به‌جز یک مورد در دو سال گذشته که دریچه فاضلاب در خیابان پنجتن باعث آب‌گرفتگی می‌شود، عملا با وجود بارندگی‌های شدیدی که تجربه کردیم، مشکل دیگری نداشتیم. البته برای سامان‌دهی کانال عسکریه هم به اعتبار ۳۰ میلیارد تومانی نیاز داریم و با رفع این نیاز، مشکل این کال هم حل خواهد شد. در سال‌های گذشته درخواست‌های زیادی برای پیاده‌روسازی داشتیم و توانستیم در خیابان پنجتن، معابر خیابان شهید قربانی، خیابان میثم و خیلی از خیابان‌های بین کمربندی و کال کشف پیاده‌روسازی کنیم.

در زمینه آسفالت هم، امسال و سال گذشته در ادامه نهضت آسفالت، در منطقه ما خیلی خوب کار شد و اکنون شرکت‌های خدماتی هم تعهد داده‌اند تا سه سال آینده در این منطقه کنده‌کاری نکنند. اگر هم برخی نقاط معدود را هنوز آسفالت نکرده‌ایم، به‌دلیل درخواست شرکت‌های خدماتی برای اجرای پروژه است که اعلام کرده‌اند امسال یا سال آینده پروژه‌هایشان را اجرا می‌کنند.

خاص‌ترین گود کشتی مشهد

*از پروژه‌های زیرساختی که بگذریم، ادامه مسیر برای پروژه‌های دیگر در دوره اخیر مدیریت شهری چگونه است؟

روزی که به این منطقه آمدم، دفتر فنی نداشتیم و از همکاران مناطق برخوردار دعوت کردیم، آمدند و دفتر فنی را ایجاد کردیم. در ادامه، پارک بهشت را که برای بانوان ساخته شده است، سروشکل دادیم. این پارک یک معضل چندساله داشت و فضای پارک از خانه‌های اطراف پارک، دید داشت و بانوان نمی‌توانستند با آرامش ورزش کنند.

معضل دیگر این بود که باید از زمین بایر عبور می‌کردند و مایل نبودند با وجود مشکلات عبور از این زمین بایر، این کار را انجام دهند. به‌دنبال این مشکل، دفتر فنی طرحی را تدوین کرد و سالن ورزشی دوطبقه احداث کردیم تا بانوان از صبح تا غروب بتوانند از این سالن‌ها استفاده کنند. ساعت غروب و شب را هم به آقایان اختصاص دادیم. تا قبل از ساخت این ساختمان، پارک بانوان هیچ خدماتی مانند اتاق مادر و کودک، رختکن، کافی‌شاپ، مکان استقرار دوچرخه و... نداشت. 

*با وجود طرف‌داران بسیار کشتی در منطقه ۴، شنیده‌ایم کار‌هایی هم برای بهسازی گود کشتی انجام داده‌اید.

بله! گود کشتی منطقه عملا فقط دوسه‌ماه از سال قابل استفاده بود و آفتاب از یک‌سو و سرما از سوی دیگر مانع استفاده از آن در دیگر روز‌های سال بود. از طرفی، هر بار برگزاری مسابقات کشتی هم کمتر از ۲ هزار نفر تماشاچی نداشت. اهالی درخواست مسقف‌شدن گود را داشتند. کار را به مناقصه گذاشتیم و از ماه آینده هم عملیات مسقف‌کردن آغاز می‌شود. 

کلیت طراحی نشان‌دهنده یک کار بسیار به‌روز و زیباست. غیر از گود کشتی، بعد از این می‌توان برای برگزاری جشن‌ها و اجتماعات هم از این گود استفاده کرد. البته تا قبل از این واقعا جایی برای تجمع مردم منطقه نداشتیم و با مسقف‌شدن، این سالن می‌تواند پذیرایِ بیش از ۴ هزار نفر باشد.

*ماجرای مزار شهید گمنام منطقه که قرار است به‌صورت ویژه احداث شود، چیست؟

اسفند ۱۴۰۱ یک شهید گمنام مهمان همیشگی منطقه ما شد. از آن زمان، مردم هر هفته و به‌صورت خودجوش در کنار مزار این شهید مراسم دعا و توسلات خود را برگزار می‌کنند. به‌نوعی اینجا پاتوق فرهنگی شده است و مردم نذرهایشان را هم اینجا ادا می‌کنند. براین‌اساس و با همراهی سازمان فرهنگی شهرداری مشهد، طراحی فاخری برای مزار این شهید انجام شد.

قبلا زمانی که در شهرداری منطقه ۱۰ بودم، در پارک نیلوفر مزار شهید گمنام داشتیم، اما به این حد و وسعت نبود. در دانشگاه آزاد هم مزار شهید گمنام داریم، اما هیچ‌کدام به این وسعت و زیبایی نیستند و امیدوارم بعد از ساخت، این مزار به یکی از نماد‌های شهر تبدیل شود.

از خانه کشتی سلمان تا بزرگ‌ترین زمین ساحلی شهر

*حالا که بحث به پروژه‌های شاخص رسید، از دیگر پروژه‌های انجام‌شده یا در دست انجام هم بگویید.

ما تا پیش از این فقط یک فرهنگ‌سرا در کل منطقه داشتیم، اما در خیابان شهید مفتح ۲ زمینی بود که در آن کار پلاک‌کوبی انجام می‌شد. این زمین را از معاونت اداری‌مالی تحویل گرفتیم و طراحی انجام شد و امسال اعتبار اجرا دارد و قرار است یک فرهنگ‌سرای خوب در آنجا بسازیم. در موردی دیگر، شورای اجتماعی محله پنجتن اعتباری را تخصیص داد و خواستار تدارک یک زمین ساحلی شد. 

ما هم در ابتدا کار را برای طراحی یک زمین ساده با فنس‌کشی آماده کردیم که شن و ماسه داشته باشد برای بازی بچه‌ها، اما زمینی که تحویل گرفته بودیم، خیلی خوب بود و قابلیت بیشتری داشت. ما هم در طراحی از زمین کودک تا زمین تنیس، فوتبال، والیبال و... را مدنظر قرار دادیم که تا یکی‌دو ماه آینده به پایان می‌رسد و به‌زودی بزرگ‌ترین زمین ساحلی مشهد در محله پنجتن آماده بهره‌برداری می‌شود. خانه کشتی سلمان هم از اتفاقات خیلی خوب است و تا یکی‌دو ماه آینده افتتاح می‌شود.

 خوشبختانه در منطقه از نظر سرانه ورزشی خوب هستیم و پنج سالن مسقف داریم؛ بنابراین این سالن را به‌صورت تخصصی به کشتی اختصاص دادیم که هم‌زمان چهار تشک کشتی و سکوی تماشاگر دارد و می‌توان در آن مسابقات خوبی برگزار کرد. این پروژه پیشرفت ۸۵ درصدی دارد. برخی وسایل هم تا یکی‌دو ماه آینده خریده و در دهه فجر به‌صورت کامل بهره‌برداری می‌شود.

*ماجرای قدردانی‌کردن شهردار مشهد به‌صورت ویژه از منطقه ۴ چه بود؟

مدتی قبل کمیسیون تجهیز منابع در شهرداری برگزار شد. آقای قلندرشریف هم از عملکرد همکاران ما در شش‌ماه اول سال گذشته تقدیر و تشکر کرد و گفت که منطقه ۴ باید دوبرابر همه مناطق تشویق شود. در حوزه رضایتمندی شهروندان و شهرسازی رتبه اول را در شش‌ماه اول سال داشتیم. در حوزه درآمد با اختلاف زیاد، از اول سال رتبه اول در اختیار ماست و در جذب منابع مالی شهرداری خوب کار کرده‌ایم.

در حوزه مالی هم گزارش حسابرسی نشان می‌دهد که در حوزه سلامت مالی خیلی خوب کار کرده‌ایم. در حوزه خدمات شهری هم رتبه سوم را به‌دست آوردیم. در حوزه‌های معاونت فرهنگی هم رتبه‌بندی ندیده‌ایم، اما اگر اعلام می‌کردند، فکر می‌کنم در آنها هم در ردیف اول تا سوم باشیم.

اراضی رهاشده دولتی، معضل بزرگ منطقه

*هنوز هم برخی اهالی منطقه ۴ به‌عنوان مثال در خیابان پنجتن، از عرض کم معابر گله‌مندند.

مهم‌ترین دلایلی که می‌گوییم یک بافت ناکارآمد یا فرسوده است، وضعیت ساختمان و قدمت و استحکامش است و دیگری عرض معابر. بافت ناکارآمد محله پنجتن هم به‌دلیل عرض کم معابر و ساختمان‌های بدون پروانه و استحکام بناست. در ابتدا فلسفه شکل‌گیری این منطقه، حمایت از اهالی کم‌برخوردار بود. سال‌ها قبل با نگاه حمایتی ساخت‌وساز‌ها آغاز شد که متأسفانه رویه درستی هم نداشت و هیچ برنامه‌ریزی مناسبی هم نداشت. 

قبل از شکل‌گیری محله باید معابر و عرض آنها مشخص می‌شد. قطعات باید در مساحت ۲۰۰ تا ۲۵۰ متر در نظر گرفته و بعد ساخت‌وساز آغاز می‌شد؛ اما نشد و باتوجه‌به نیاز مردم و نگاه حمایتی، نوع و سبک سکونت شکل گرفت. اصلاح این رویه و اصلاحات کلان را هم نمی‌شود در شش‌ماه تا یک‌سال انجام داد و عرض معابر را شکل داد. 

فعلا باید از توسعه این رویه جلوگیری کرد. اکنون روزی دست‌کم یک تخریب ساخت‌وساز یا جلوگیری از پیش‎‌روی غیرمجاز داریم. بعد هم با مشوق‌هایی که ارائه می‌دهیم، زمینه را برای ساخت‌وساز مجاز فراهم می‌کنیم و الگوی ساخت‌وساز درست را ارائه می‌دهیم تا بتوانیم به‌مرور به‌عنوان یک پروژه پیشران، کار را پیش ببریم.

ظاهرا عملیات اجرایی بوستان بانوان هم با تأخیر‌هایی روبه‌روست.

برای پارک بانوان، سال گذشته پیمانکار داشتیم و برای نقشه‌ها، برخی امور دیگر و ارقام به مشکل برخوردیم. این شد که پروژه چهارماه خوابیده بود. با ورود دکتر یعقوبی، معاون شهردار و آقای کریمدادی، عضو کمیسیون خدمات شهری، به این موضوع، یک‌ماه است که کار دوباره آغاز شده است و پیمانکار دارد خوب کار می‌کند. اگر با همین روش پیش برود، با ادامه کار موافقت می‌کنیم. فعلا که چراغ‌ها نصب شده است و امیدواریم بتوانیم زودتر پروژه را به مردم تحویل بدهیم.

*وجود برخی زمین‌های دولتی در منطقه شما، مشکلاتی برای توسعه زیرساخت‌ها و... ایجاد کرده است.

حجم مشکلات ما در مقایسه با دیگر مناطق درباره املاک آستان‌قدس کمتر است. بیشتر زمین‌های ما مِلک است و این هم نوعی حُسن است برای منطقه. مقدار کمی در زمین‌های خطی با آستان‌قدس مسئله داریم و مقداری هم در زمین‌های دولتی با استانداری. این زمین‌ها نه واگذار شده‌اند و نه کاری روی آنها انجام شده است؛ همین‌طور کنار فرهنگ‌سرای انقلاب ماند‌ه و باعث شده‌اند که عمران در منطقه شکل نگیرد. از آستان‌قدس و استانداری درخواست می‌کنیم همین‌طور که ما برای زمین‌های شخصی پیگیری می‌کنیم، آنها هم نسبت به تعیین تکلیف این موارد پای کار باشند.

*برای زمین‌های دولتی تابه‌حال کاری هم انجام شده است؟

در مجموع تاکنون چیزی در یکی‌دو سال گذشته ندیده‌ایم.

*درباره پروژه‌های استعدادیابی، شنیده‌ایم در منطقه شما کار‌های خاصی درحال انجام است.

برای کشف استعداد‌های ناب تنیس‌روی‌میز، خانه تنیس‌روی‌میز به‌صورت تخصصی در این منطقه ایجاد شده است. در این منطقه قهرمانان جهانی تنیس‌روی‌میز داریم. با مشارکت برخی مربیان درحال استعدادیابی هستیم. خانه کشتی سلمان هم با هدف کشف استعداد‌های کشتی نوجوانان و جوانان درحال احداث است تا در آینده به این منطقه و کشور معرفی شوند. 

در زمینه فوتسال هم استعدادیابی را شروع کرده‌ایم. به‌لطف خدا در ورزش نگاهی متفاوت را برای فرزندان این منطقه به‌وجود آورده‌ایم. در این منطقه بسیاری از خانواده‌ها امکان پرداخت وجه و استفاده از امکانات بخش خصوصی را ندارند و اگر حمایت ما نباشد، استعداد‌ها هدر می‌رود. ما به‌صورت رایگان برای آنها فضای تمرین خوب و مربی خوب فراهم می‌کنیم.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.