به گزارش شهرآرانیوز، آیین رونمایی از کتاب «در جواهرنشان» از مجموعهکتابهای شاهکارهای هنری در آستان قدس رضوی چهارشنبهشب (۳۰ آبان ۱۴۰۳) با حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجتالاسلام مروی تولیت آستان قدس رضوی، حجتالاسلام معزی نماینده ولیفقیه در جمعیت هلالاحمر، حجتالاسلام سیدسعیدرضا عاملی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و عبدالحمید طالبی رئیس سازمان علمیفرهنگی آستان قدس رضوی، در محل مؤسسه کتابخانه و موزه ملک برگزار شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم گفت: حرم امامرضا(ع) یک گنجینه غنی هنری بسیار کمنظیر و بلکه بینظیر است و امامرضا(ع) یک فرصت تاریخی و معنوی نهتنها برای اسلام و تشیع بلکه برای ایران بوده است.
سیدعباس صالحی با بیان اینکه ایران در یک چهارراه تاریخی و جغرافیایی قرار گرفته که امامرضا(ع) از هویت دینی و ملی ما در این حدود هزار سال محافظت کرده است، افزود: ما به عنوان ایرانی مدیون امامرضا(ع) هستیم که میراث تاریخی و مذهبی و ملی ما را در این قرنها محافظت کرده است.
وی ادامه داد: هنر و دین قدمتی همذات انسان دارند و مثل دو بال برای تعالی انسان در طول تاریخ کاربرد داشته و خواهند داشت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به کارکردهای هنر برای دین اشاره کرد و گفت: تبدیل ارزشهای دینی به فرمهای اثرگذار نیازمند قالبهای هنری است.
صالحی اظهار داشت: تبدیل عناصر ذهنی و انتزاعی دین به اجزای تمدن نیز از طریق هنر ممکن است و هنر حلقه وصل دین و تمدن است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه هنر میتواند نمادسازی دینی را گسترش دهد، اظهار کرد: نمادهای دینی بر جنبههای فردی و اجتماعی تأثیرگذارند و این هنر است که نمادسازی را به شکل تأثیرگذار انجام میدهد و اگر هنر نباشد، نمادسازی اتفاق نمیافتد.
صالحی با بیان اینکه هنر به موقعیتآفرینی دین کمک میکند، تصریح کرد: همه ادیان زبان دروندینی و بروندینی دارند. زبان درون دینی به مناسبات درونی آن دین و مذهب بر میگردد، اما مفاهیم فرادینی از طریق هنر به بقیه ادیان و مذاهب منتقل میشود به عبارتی هنر خط اتصال بین ادیان و مذاهب است.
وزیر ارشاد با بیان اینکه ادیان به ویژه ادیان ابراهیمی ابعاد باطنی و معنوی دارند افزود: آن ابعاد باطنی و معنوی فقط از طریق زبان هنر قابل انتقال و بیان است و این هنر است که ابعاد باطنی دین اسلام و مذهب شیعه را میتواند به مخاطب ارائه کند و اگر از هنر بهره نگیریم از مفاهیم قرآن و اهل بیت محروم خواهیم شد.
وی هنر را فرصتی برای ظهور متعالی محبت و ارادت دینی در همه ادیان به ویژه دین اسلام و مذهب تشیع عنوان کرد و افزود: در اسلام و مذهب تشیع محبت و ارادت دینی جاری و ساری است که بعضی اوقات این محبت ابعاد متعالی دارد و هنر بستر ظهور ارادت متعالی دینی است. محبت دینی بخش مهمی از هویت ادیان را در طول تاریخ تشکیل داده و کسی که زبان هنر را بر میگزیند فرصت ابراز ارادت متفاوت و متعالی را پیدا میکند.
امیر مهدی حکیمی مدیرعامل موسسه آفرینشهای آستان قدس رضوی نیز با بیان اینکه حرم مطهر رضوی گنجینه بی نظیر هنری است گفت: هنرمندان در طول تاریخ مفاهیم قدسی و متعالی را در ظرف و فرمهای هنری در بارگاه امام رضا (ع) جلوه گر کرده اند تا حس و حال زیارت را در زائران ایجاد کنند.
وی افزود: وفاق هنری و ملی زیر سایه امام رضا (ع) شکل گرفته و هنرمندان با هر ذائقهای میتوانند زیر سایه امام هشتم به خلق آثار هنری ماندگار بپردازند تا نسلهای آینده در این باره هنرها بیندیشند و بنویسند و تحلیل کنند.
کتاب «در جواهر نشان» درباره در جواهر نشان منحصر بفرد حرم مطهر رضوی است که به در مرصع معروف است و هم اکنون در قابی شیشهای بر بالای روضه منوره قرار گرفته است.
کتاب «در جواهر نشان» را دکتر سید مسعود بنکدار نوشته است و در آن سیر تاریخی این در از زمان ساخت در عصر فتحعلی شاه تا تعمیر در سالهای اخیر را همراه با مشخصات این در به رشته تحریر در آورده است.