به گزارش شهرآرانیوز؛ ناباروری در زنان دلایل مختلفی میتواند داشته باشد که اگر این علل شناسایی شود، راهکارهای بسیاری برای رفع آنها وجود دارد.
با بررسی بیماریهای رحم و تخمدان میتوان علت ناباروری در زنان را پیدا کرد. ممکن است فرد دچار تنبلی تخمدان باشد یا اصلا تخمک گذاری نداشته باشد. شایعترین دلیل مشکلات تخمک گذاری، تخمدان پلی کیستیک است. ۱۰ مورد از دلایل ناباروری در زنان شامل:
باعث بی نظمی پریود یا قطع قاعدگی میشود و شایعترین دلیل ناباروری هستند. تخمدان پلی کیستیک، پرکاری و کم کاری تیروئید، پرولاکتین بالا، ورزش زیاد، مشکلات تغذیه و تومورها. تمامی این موارد بر روی نحوه آزاد کردن تخمک تاثیرگذارند.
آندومتریوز: وقتی بافت آندومتر خارج از رحم رشد کند روی عملکرد تخمدان، رحم و لوله فالوپ تاثیر میگذارد؛ که از علائم آن درد شدید قاعدگی و درد لگن است.
زمانیکه تخمدان از کار میافتد و قاعدگی قبل از ۴۰ سالگی متوقف میشود، یائسگی زودرس اتفاق افتاده است. دلیل آن هنوز مشخص نیست، اما برخی فاکتورها میتواند احتمال آن را زیاد کند مانند: برخی بیماری خودایمنی مثل لوپوس، سندروم X شکننده، سندروم ترنر، شیمی درمانی و سیگار. یکی از عوارض آن ناباروری است، چون ۷ سال قبل از یائسگی سالهای ناباروری محسوب میشود. در مقالهای جداگانه به طور مفصل درباره تشخیص یائسگی و عوارض آن صحبت کردیم که پیشنهاد میکنم مطالعه کنید.
ساختار رحم میتواند بر سرویکس یا شکل رحم تاثیر بگذارد که این بدشکلی میتواند مادرزادی باشد مثل رحم دو شاخ ، رحم سپتوم دار و ... ناهنجاریها میتواند به دلیل مشکلاتی مثل چسبندگی رحم، پولیپ و فیبروم رحمی، سندروم آشرمن و ... به وجود آیند که با تاثیر بر لانه گزینی و گاهی انسداد لوله فالوپ بر روی باروری تاثیر میگذارند. بهتر است مقالهی بیماریهای شایع رحم در زنان را مطالعه کنید
لقاح درون لوله فالوپ رخ میدهد، هر مشکلی مثل انسداد یا عفونت در لوله میتواند بر لقاح تاثیر بگذارد. عفونت معمولا به دنبال بیماریهای لگن حاصل از انتقال عفونتهای جنسی به وجود میآید.
سن یکی از مهمترین فاکتورهای باروری است. مشکلات باروری در سن ۳۵ سال به بالا بیشتر میشود. هرچه سن بالاتر برود، کیفیت و تعداد تخمکها و ذخیره تخمدان کم میشود.
رژیم غذایی و سبک زندگی ناسالم قدرت باروری را کاهش میدهد.
برخی از مشکلات ژنتیکی باعث ناباروری میشوند.
برخی سرطانها بر قدرت باروری اثر میگذارند. اشعه درمانی و شیمی درمانی هم اثر منفی بر باروری دارد.
بر اثر جراحی شکمی، عفونتها و آپاندیس به وجود میآید.
همانطور که در بالا گفته شد مشکلات تخمک گذاری میتواند یکی از اصلیترین دلایل ناباروری در زنان باشد، که خود به دلایل زیر به وجود میآید:
تخمدان قبل از ۴۰ سالگی کارایی خودش رو از دست میدهد.
موارد زیر ریسک ناباروری را زیاد میکنند که عبارتاند از:
سن
مصرف تنباکومانند سیگار، باعث کاهش قدرت باروری میشود. سیگار احتمال موفقیت لقاح مصنوعی را هم کم میکند. باید بدانید که احتمال سقط در خانمهای سیگاری بالاتر است.
همچنین، در خانمها مصرف الکل در دوران بارداری و اقدام به بارداری توصیه نمیشود.
استرس
رژیم غذایی نامناسب به این معنا که خانمهای کم وزن با مشکلات تغذیه و یا خانمهایی که رژیم غذایی کم کالری دارند، قدرت باروری کمتری هم خواهند داشت.
ورزش زیاد
وزن نامناسب
عفونتهای جنسی
مشکلات جسمی که روی میزان هورمونها تاثیر میگذارند مثل تخمدان پلی کیستیک
منبع: یک زن