رحمتی | شهرآرانیوز؛ با افزایش تولیدات خودرو در کشور و استقبال مردم از تولیدات داخلی انتظار میرود شرکتهای تولید محصولات جانبی خودرو نیز با افزایش کیفیت و بهبود کارکرد برای رفاه حال شهروندان بکوشند. اما عدهای از شهروندان از نبود نظارت بر عرضه محصولاتی همچون روغن موتور که یکی از محصولات ضروری برای خودروهاست شکایت دارند.
یکی از این شهروندان در پیامی به ستون صدای مردم نوشت: این همه روغن موتور ایرانی و خارجی بدون کیفیت و بدون داشتن شناسه استاندارد، در بازار توزیع میشود، که بیشترین خسارت را به موتور خودروها میزنند از سویی با اجرتهای بالای تعمیرکاران مکانیک و قطعات بی کیفیت خودرو روبه رو هستیم! چه جنسی را با چه کیفیتی دست مردم میدهند؟ چه کسی به این آشفته بازار نظارت میکند؟
شهروند دیگری در این باره نوشت: برای ماشینم با قیمت بالایی روغن موتور خریدم، برخلاف ادعای فروشنده بعد از دو هفته موتور ماشینم به صدا درآمد و معلوم شد روغن موتور با قیمت بالا، اما بی کیفیت بوده است. چه کسی بر این قیمتها و این کیفیتها نظارت میکند؟ به کجا شکایت کنیم که پاسخ گو باشند؟
خبرنگار شهرآرا با مطرح کردن این مشکلات با رئیس اتحادیه صنف روغن موتور، فیلترجات و تعویض روغن مشهد به دنبال حل این مشکل رفت. حامد یزدی زاده در پاسخ به سؤالات مطرح شده شهروندان گفت: متولی رسیدگی به این موارد در حوزه تولید روغن موتور، اداره استاندارد و صنعت و معدن است، زیرا آنها بخش تولید را زیر پوشش داشته و رسیدگی به موارد مختلف از جمله استاندارد روغن موتور با نظارت این سازمانها بررسی و تأیید میشود.
یزدی زاده ادامه داد: توجه داشته باشید که اتحادیه در مورد استاندارد روغن موتورها متولی نیست، اما گشتهای مشترکی با اتاق اصناف، سازمان صمت و بازرسی اتحادیه در سطح بازار دارد. در این ارتباط نیز تا کنون برند بدون استانداردی مشاهده نشده است.
وی گفت: روغن موتور از جمله تولیداتی است که شامل استاندارد اجباری میشود، بنابراین اگر به طور مشخص برند خاصی بدون استاندارد در بازار مشاهده شده است، باید اعلام شود تا مورد توجه متولیان امر قرار بگیرد. همچنین در بخش توزیع و فروش از حوزه بازرسی و نظارت اصناف یا اتحادیه مورد بررسی قرار گیرد.
رئیس اتحادیه روغن موتور افزود: باید توجه داشت که به طور عام نمیتوان گفت همه روغن موتورها غیراستاندارد و بی کیفیت هستند.
وی در مورد کیفیت روغن موتورهای موجود در بازار اعلام کرد: ۸۰ تا ۸۵ درصد سقف تولید روغن موتور کشور، از سوی چهار شرکت پالایشگاه دولتی شامل نفت پارس، نفت بهران، نفت ایرانول، نفت سپاهان انجام میشود که با کیفیتترین روغنها را با بیشترین عرضه برعهده داشته و این روغنها در واحدهای صنفی سطح شهر به وفور یافت میشوند.
یزدی زاده گفت: ضمن اینکه شرکتهای نفت بهران و نفت سپاهان پخش مویرگی داشته و با این روش روغن موتور مستقیم از کارخانه به واحدهای صنفی عرضه میشود و به دست مصرف کننده میرسد.
او ادامه داد: گاهی شهروندان از روغن فروشیهای خرد یا عمده به جهت قیمت مناسبتر روغن خریداری میکنند با این شرایط مسئول صدماتی که به موتور اتومبیلشان وارد میشود خود آنها هستند.
رئیس اتحادیه صنف روغن موتور مشهد هشدارهای تخصصی درباره روغن موتور به منظور آگاهی همشهریان و جلوگیری از ضرر و زیان آنها داد. یزدی زاده گفت: با توجه به تنوع اتومبیلهای خارجی و داخلی و تغییرات بسیار زیادی که در ساخت موتور خودروها از جمله هیبریدی، توربو و ... به وجود آمده است، خودروسازها برای هر موتور، روغن موتورهای متفاوتی را با کیفیتها و غلظتهای مختلف تعریف کردهاند، برای مثال برخی از خودروهای هیبریدی باید از روغن ۰۲۰ باسطح کیفیت sp استفاده کنند.
یزدی زاده برای طرح شکایت و پیگیری شهروندان از محصولات و روغن موتورهای نامرغوب گفت: سامانه ۱۲۴ یا بازرسی و نظارت اتاق اصناف مشهد به شماره ۳۱۷۳۰۱۲۴ آماده پاسخ گویی به شهروندانی هستند که شکایتی از این محصولات دارند.
رئیس اتحادیه صنف روغن موتور مشهد تصریح کرد: مدیران واحدهای صنفی تعویض روغن باید آگاهی و اطلاعات کافی را در زمینه تعویض روغن خودروهای جدید داشته باشند تا از صدمات مالی به اتومبیلهای شهروندان جلوگیری شود. به همین دلیل پس از گذراندن دورههای آموزشی و قبولی در امتحان از اتحادیه تأییدیه فنی دریافت میکنند.