حسین نخعیشریف | شهرآرانیوز، در مرور وقایع فوتبالی نمایندگان خراسان در مسابقات باشگاههای کشور در سال ۱۳۷۷ به لیگ دسته دوم رسیدیم؛ جایی که صنعتیالکتریک از میان ۴۰ تیم حاضر در لیگ منطقهای، خودش را به لیگ ۲ رساند تا در کنار آدنیس و پیام که از فصل پیش در این مسابقات حضور داشتند، نمایندگان خراسان در این رقابتها باشند.
صنعتیالکتریکیها که در کوران مسابقات قرار داشتند، در فاصله ۴۵ روزه اتمام لیگ منطقهای تا شروع لیگ ۲، تمرینات خود را بدون وقفه ادامه دادند و البته چند دیدار تدارکاتی هم برگزار کردند. آنها حسین نخودیان را از دست دادند و دروازهشان را به حسن شکیبایی و احمد دونوا، سنگربان جوان مشهدی، سپردند. آدنیسیها نیز چون فصل گذشته، با ترکیبی نسبتاً بومی گام به این مسابقات گذاشتند. هرچند ابتدا صحبت ازبرکناری حسین گازرانی بود، اما آبیپوشان مشهدی ترجیح دادند همچنان با بازیکن سابق تیم ملی و پاس تهران ادامه دهند. علی سیف و علی خادمدوست نیز به عنوان مربی و سرپرست، کماکان در خدمت تیم ماندند. پیام، اما بعد از رفتن مجید جلالی که با بیتدبیریاش تیم را به دسته دوم انداخته بود، مدتی سرگردان و بلاتکلیف بود و مسئولین تهرانی تیم، توجه چندانی به وضعیت سپیدوسبزپوشان مشهدی نداشتند به طوری که تیم رها و مدتی بدون تمرین به سربرد تا اینکه سرانجام در فاصله کمی تا شروع مسابقات، سکان هدایت این تیم به سیدمهدی قیاسی سپرده شد و پیام مقاومت با کمترین آمادگی روانه مسابقات شد. تنها شانس این تیم، حضور چند بازیکن سرباز بود که به خاطر تمامنشدن دوران خدمتشان، جایی جز پیام نداشتند.
فدراسیون فوتبال در سال ۱۳۷۷ رقابتهای دسته دوم باشگاههای کشور را با شرکت ۳۶ تیم در ۴ منطقه از ابتدای مهرماه استارت زد. طبق این تقسیمبندی، تیمها به شرح ذیل در گروههای چهارگانه ۹ تیمی قرار گرفتند تا پس از سه مرحله رقابت، دو تیم برترشان روانه لیگ دسته اول جام آزادگان شود.
در منطقه ۱، آدنیس خراسان با تیمهای آرارات، مهماتسازی و پیمان، هرسه از تهران، تولی پرس قزوین، بهپاک بهشهر، بهمن کرج، وحدت مهاباد و ایرسوتر نوشهر در یک گروه قرار گرفتند.
پیام مقاومت و صنعتیالکتریک دو نماینده مشهد در منطقه ۲ بودند که با تیمهای شهرداری رشت، پرسپولیس کاشان، نساجی مازندران، نوشا اردبیل، فجر ارومیه و هما و برق هردو از تهران، همگروه شدند.
در منطقه ۳ نیز تیمهای جوان ساری، سپیدرود رشت، ماشینسازی تبریز، مرصاد شیراز، فجر خرمآباد، استقلال اهواز، فجر و راهآهن هردو از تهران، نورد لوله اهواز و در منطقه ۴ هم شاهین اهواز، کاشی یزد، شاهین بوشهر، مس کرمان، کشاورز و فتح هردو از تهران، مسعود هرمزگان، برق شیراز، پتروشیمی ماهشهر، رخ به رخ شدند.
در اولین هفته رقابتها، تیم فوتبال آدنیس جمعه سوم مهرماه موفق شد در ورزشگاه سعدآباد با ۲ گل حسن سروری، در دقایق ۶۵ و ۸۰ ایرسوتر نوشهر را با شکست بدرقه کند و گام اول را محکم بردارد. در گروه دوم هم صنعتیالکتریک چهارشنبه اول مهر ۱۳۷۷ موفق شد با ۲ گل محمد دانشور در دقیقه ۴۰ و جعفر هاشمی در ۷۷ پنالتی، ۲بریک نساجی مازندران را در مشهد مغلوب کند؛ دیداری که هرچند با پیروزی مشهدیها تمام شد، اما مسئولین این تیم تصمیم گرفتند سیدکاظم غیاثیان را بالای سر تیم قرار دهند. گفته شد این اتفاق به پیشنهاد سرمربی تیم انجام شده است و علی فلاحی هم آنقدر اخلاقمدار بود که جز این نگوید.
در همین گروه، پیام هم جمعه سوم مهرماه میبایست در اردبیل به مصاف نوشا میرفت، اما به دلیل ناهماهنگی در تهیه بلیت هواپیما، به این شهر نرفت. با لطف فدراسیون فوتبال به جای شکست سه برصفر، قرارشد این دیدار با ۲۴ ساعت تأخیر برگزار شود که این مسئله موجب دلخوری شدید میزبان گردید، زیرا آنها معتقد بودند تیم نوشا و داوران در میدان حاضر شدهاند و بازی باید ۳ برصفر به سود آنان شود. هرچند پیامیها با اتوبوس خود را به اردبیل رساندند، اما میزبان حاضر به انجام مسابقه نشد تا فدراسیون رأی به برتری ۳ برصفر نوشا بدهد. با اعتراض مشهدیها، فدراسیون ظرف مدت چند روز، برای سومین بار از رأی خودش عدول کرد و قرار بر تجدید بازی به شرط پرداخت ۷۰۰ هزارتومان خسارت ازسوی پیام به میزبان شد تا پیامیها از همان ابتدا با حاشیه وارد مسابقات شوند.
در دومین هفته، پنجشنبه، ۹ مهرماه، پیام در مشهد به میزبانی برق تهران رفت و تن به تساوی یکبریک داد. برقیها با مربیگری امیر حاجرضایی و استفاده از بازیکنان مطرحی چون میرشاد ماجدی، بیژن طاهری، محسن عاشوری، سیدعلی افتخاری و محمود خوراکچی با صرف هزینه بسیار، گام به این مسابقات گذاشته و تیمشان را برای صعود بسته بودند.
بازی با برتری پیام آغاز شد و دقیقه ۴۰ مرتضی برگیزر با خطا متوقف شد و سلیمان خارستانی، داور این مسابقه، اعلام پنالتی کرد؛ اما مجید حسینیپور توپ را به آسمان زد تا آه از نهاد خودش و تماشاگران حاضر در ورزشگاه سعدآباد بلند شود. ۴ دقیقه بعد بازهم مرتضی برگیزر روی هنرفردیاش یک پنالتی برای پیام گرفت و البته خودش به خاطر مصدومیت تعویض شد. منوچهر ارباب این پنالتی را به گل تبدیل کرد. نیمه دوم امیر حاجرضایی با فرستادن محسن عاشوری به جای بیژن طاهری، میانه میدان را به دست گرفت و دقیقه ۵۰ به گل تساوی رسید و پس ازآن هم دست از حمله برنداشت تا پیامیها کاملاً تدافعی شوند که این نوع بازی موردپسند ۳ هزار تماشاگر واقع نشد و بنای اعتراض سردادند تا این هفته هم پیام از حواشی دور نباشد.
در همین گروه، صنعتیالکتریک جمعه، ۱۰ مهرماه، در مصاف با هما تهران، یکبرصفر مغلوب میزبانش شد. این مسابقه که پیشبازی پرسپولیس و سایپا بود، در ورزشگاه آزادی برگزار شد و سیدکاظم غیاثیان برای اولین بار بر روی نیمکت قرمزپوشان مشهدی نشسته بود. تکگل آبیپوشان هما دقیقه ۶۳ از روی نقطه پنالتی به دست آمد تا مشهدیها حسرت پنالتی گلنشده دقیقه ۲۵ جعفر هاشمی را بیشتر احساس کنند. در این بازی، تماشاگران پرسپولیس به خاطر رنگ لباس، مشهدیها را تشویق میکردند. آدنیس در این هفته استراحت داشت.