از سال ۹۵ تا ۹۷، متوسط پرداخت تسهیلات ۷۰۰ هزار میلیارد تومان بوده که ۹۰ درصد از این مبلغ به ۱۰ درصد افراد جامعه داده شده است.
فرزانه شهامت/ شهرآرانیوز - بحث بر سر توزیع ناعادلانه ثروت در جامعه است. برای دانستن آن الزاما نیاز نیست به گزارشهای منتشرنشده دسترسی داشته باشیم.
مشاهدات عینی از افزایش تفاوت سطح زندگی در بالا و پایین شهر و مقایسه روستاها و شهرها گواه بر عمیقتر شدن شکاف طبقاتی است. خبرها و عکسهایی که در صفحات رسانههای رسمی و غیررسمی منتشر میشود، نیز بر دادههای یادشده صحه میگذارد. آخرین آمار رسمی از ضریب جینی به عنوان شاخص توزیع ثروت با حدود ۰.۴۱ به انتهای سال ۹۷ باز میگردد.
نزدیک شدن این عدد به یک، به معنی افزایش نابرابری درآمدی است. شاخص یادشده بهروز نشده است، اما با توجه به افزایش نرخ تورم در سال ۹۸ (۳۴.۸ درصد) نسبت به سال ۹۷ (۲۶.۹ درصد) میشود استمرار روند افزایشی فاصله طبقاتی را حدس زد.
استاندار خراسان رضوی معتقد است ضریب جینی بالا، بیعدالتی در توزیع ثروت، رتبه پایین کسب و کار و آسیبهای اجتماعی، معلول سبک اداره کشور است و در گام دوم انقلاب باید این سبک عوض شود.
آقابالاسرهای پایتختنشین
علیرضا رزمحسینی حرفهای صریح خود دراینباره را در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی خراسان رضوی و در حضور معاون هماهنگی امور اقتصادی وزیر کشور گفت.
او به تفاوت فاحش میزان هزینه تحصیل و مسافرت ثروتمندان و کمدرآمدها اشاره کرد و افزود: کشور در ۱۶ سال گذشته بالاترین ضریب جینی را داشته است.
شاهد دیگری که او برای لزوم اصلاح شیوه اداره کشور آورد، تسهیلات بانکی بود: «از سال ۹۵ تا ۹۷، متوسط پرداخت تسهیلات ۷۰۰ هزار میلیارد تومان بوده که ۹۰ درصد از این مبلغ به ۱۰ درصد افراد جامعه داده شده است.»
استاندار گفت که اراده برای چنین اصلاحاتی در خراسان رضوی شکل گرفته است.
او پدیده را مثال زد که با مساعدت مسئولان عالی کشور و بدون پرداخت حتی یک ریال بودجه دولتی، ۱۳۶ هزار سهامدار این شرکت سامان پیدا کردند و امروز برای خرید سهام در فرابورس، صف تشکیل شده است.
چه چیزی مانع توسعه این حرکت در استان شده است؟ رزمحسینی مشکل را در آقابالاسرهای پایتختنشین دانست که به پای مدیران استانی طناب بستهاند و اجازه حرکت نمیدهند.
چرا خراسان رضوی؟
خبر خوب اینکه خراسان رضوی نخستین استانی است که استاندار آن، حکم ریاست ستاد تدابیر ویژه اقتصادی استان را دریافت کرده است.
با این حکم و تفویض اختیارات صورتگرفته که هنوز جزئیات آن منتشر نشده است، میتوان به کاهش نفوذ آقابالاسرها و باز شدن گرههای استان با پشتوانه کارشناسان محلی امیدوار بود.
«خیلیها از ما پرسیدند چرا خراسان رضوی؟» بابک دینپرست، معاون هماهنگی امور اقتصادی وزیر کشور، این سؤال را از کسانی نقل قول کرد که از صدور حکم یادشده برای استان و استاندار خراسان رضوی غافلگیر شدند. دلیل نخست را میشد از لابهلای حرفهای رزمحسینی بیرون کشید؛ جملاتی که چند دقیقه بعد، معاون وزیر کشور نیز به آن اشاره کرد.
رزمحسینی گفت: با نزاع و درگیری نمیشود کشور را ساخت. ما در استان، اختلاف سلیقه سیاسی داریم، دعوای سیاسی نداریم. هدف مشترکمان توانمند کردن مردم و توسعه اقتصادی و فرهنگی است. این کار را مساوی با تقویت دین و نظام میدانیم. به لطف امام هشتم این همدلی در استان شکل گرفته است.
معاون وزیر کشور از برنامهریزی وزارتخانه برای ایجاد حدود ۹۵۵ هزار فرصت شغلی جدید در سال ۹۹ گفت و سهم استان را ۷۶ هزار مورد بیان کرد. به گفته وی پروژههای نیمهتمام کشور ۸۷ هزار مورد است که تکمیل آنها بر اساس نرخهای سال ۹۸، به ۸۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
او سهم خراسان رضوی از واگذاری ۱۷۳۳ پروژه نیمهتمام در سال ۹۹ را ۷۴ مورد با ۲۳۰ میلیارد تومان اعتبار بیان کرد.
در این جلسه مدیران استان گزارشی از عملکرد سال ۹۸ استان و طرح مثلث توسعه ارائه کردند.