به گزارش شهرآرانیوز، طرح نشان دار کردن مالیات که از ابتکارات سازمان مالیاتی است منجر به افزایش درآمدهای مالیاتی، بهبود فرآیندهای نظارتی و ایجاد حس مسئولیتپذیری در میان تولیدکنندگان و مصرفکنندگان شده است.
در این رابطه عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد نیز در گفتگوی اخیر خود را رسانه ملی بر لزوم اصلاح ساختار مالیاتی و شفافسازی آن تأکید داشته است. به گفته وی برای کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی، باید نظام مالیاتی کشور اصلاح شود تا مالیات به یکی از منابع اصلی درآمد دولت تبدیل شود.
همتی با تاکید بر اینکه دانهدرشتها علیه اجرای قانون مالیاتهای مستقیم جوسازی میکنند گفته بود: این افراد با اظهارات نادرست دولت را متهم به دخالت در حسابهای مردم میکنند؛ اما اینگونه نیست و هدف آنهایی هستند که فرار مالیاتی دارند و دولت با حساب مردم کاری ندارد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در آخرین گفتگوی تلویزیونی خود در خصوص نشان دار کردن مالیات تصریح کرد: در راستای جلب اعتماد عمومی و مشارکت مردم برای اولین بار در کشور، سازمان امور مالیاتی این امکان را فراهم ساخت تا مؤدیان بتوانند در زمان پرداخت مالیات خود در جریان ارائه فرم تبصره ماده (۱۰۰) و پرداخت اقساط مالیات، محل مصرف مالیاتهای پرداختی خود را تعیین کنند.
در همین زمینه غلامرضا توکلی کارشناس اقتصادی در خصوص اجرای طرح نشان دار کردن مالیات، بیان کرد: یکی از اقدامات خوبی که سازمان مالیاتی کشور ابلاغ کرد، نشان دار کردن مالیات است؛ مودیانی که میخواهند مالیات پرداخت کنند، اگر بدانند مالیات پرداختی آنها در کجا هزینه میشود، قطعاً تمایل بیشتری به پرداخت مالیات خواهند داشت. خصوصاً اگر پروژههایی که نشان دار شده است در مناطق محروم و همچنین زادگاه خودشان باشد قطعاً تمایل به پرداخت مالیات در جهت تکمیل آن پروژه بیشتر خواهد بود.
توکلی همچنین با اشاره به تأثیر اجرای این طرح در جلوگیری از فرارهای مالیاتی، گفت: قطعاً اجرای طرح نشان دار کردن علاوه بر اینکه باعث جلوگیری از فرارهای مالیاتی میشود، راهی برای کمک به دولت برای توسعه زیرساختها و تکمیل پروژهها خواهد بود. ما پروژههای زیادی داریم که سالها است منتظر ۲۰ میلیارد تومان بودجه برای تکمیل شدن هستند و در صورت تکمیل هم مردم به نظام خوش بین خواهند بود و هم تشویق به پرداخت مالیات میشوند.
وی با اشاره به تأثیر اجرای این طرح در بهبود وضعیت زندگی مردم خصوصاً در مناطق محروم، گفت: طرح نشاندار کردن مالیات، که در آن بخشی از مالیاتهای جمعآوریشده به پروژههای خاصی اختصاص مییابد، میتواند تأثیرات مثبتی بر توسعه زیرساختهای مناطق محروم داشته باشد. این روش با تخصیص مستقیم منابع مالی به پروژههای زیربنایی، مانند جادهسازی، احداث مدارس و مراکز درمانی، تأمین آب و برق، و توسعه اینترنت، میتواند به بهبود وضعیت زندگی و افزایش فرصتهای اقتصادی در این مناطق کمک کند.
توکلی، شفافیت در نظام مالیاتی را از دیگر مزایای اجرای این طرح دانست و افزود: اجرای این طرح باعث ایجاد شفافیت بیشتر در نحوه مصرف مالیاتها و افزایش اعتماد عمومی میشود. با مشخص شدن مقصد و هدف مالیاتها، مردم انگیزه بیشتری برای پرداخت آنها پیدا میکنند و در نتیجه، منابع مالی بیشتری برای توسعه مناطق محروم فراهم میشود.
همچنین حبیب قاسمی عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به اهمیت طرح نشاندار کردن مالیاتها در تحقق شفافیت مالیاتی اظهار کرد: یکی از برجستهترین و مهمترین طرحهای اجرایی کشور در راستای تحقق شفافیت در عملکرد حاکمیت، مسئله مربوط به ایجاد قدرت انتخاب برای مودیان در تعیین محل مصرف مالیات خود بوده است. مودیان ذیل تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم در تابستان امسال توانستند که با انتخاب خود و اعمال نظر مستقیم خود نحوه مصرف مالیات خود را مشخص کنند. به این ترتیب مودیان برای اولین بار به صورت کامل مسیر مصرف مالیات خود را تعیین کردند و از آن نیز آگاهی یافتند و به این ترتیب یکی از ارکان راهبردی نظام مالیاتی یعنی شفافیت در مصرف مالیاتها محقق شد.
این نماینده مجلس در ادامه گفت: توجه ویژه به مسئله تأمین مالی پروژههای نیمهتمام با تکیه بر مالیات و با نظارت و نظرخواهی از مودیان موجب تحقق یک نظام مالیاتی کارآمد خواهد شد و شفافیت و عدالت مالیاتی را تقویت خواهد کرد و خروجی این نظام مالیاتی، بهبود تعامل مردم با نظام مالیاتی و افزایش کارآیی در تخصیص مالیات است و باید این چنین پروژهها و طرحهای مهم شفافیتافزا با جلب مشارکت مردم افزایش یابد و شاهد تحقق حکمرانی بیشتری مردمی در اقتصاد باشیم.
وی در رابطه با اجرای طرح "نشاندار کردن مالیات" و تخصیص یک درصد از منابع مالیاتی سال جاری به این طرح بیان کرد: یکی از تصمیمات خوب این است که ۱ درصد از مالیات را در قالب طرح "نشاندار کردن مالیات" اختصاص میدهند که شاید بتواند مشوقی باشد برای اینکه مودیان مالیاتی خودشان مالیاتشان را هدف گذاری کنند که هم شفافیت ایجاد میکند و هم رغبت در پرداخت مالیاتی به وجود میآید.
این نماینده مجلس در ادامه افزود: ۲۰۰۰ پروژه نیمهتمام کشور در قالب طرح نشان دار کردن مالیاتها توسط خود مودیان مالیاتی تأمین مالی شدند و تا سال آتی شاهد تکمیل این ۲ هزار پروژه خواهیم بود که موجب بهبود تعامل مردم با نظام مالیاتی خواهد شد و تمایل به پرداخت مالیات را نیز افزایش خواهد داد.
قاسمی در پایان گفت: اجرای طرح نشان دار کردن مالیات باعث میشود پروژهای که هدف گذاری شده، هر چه سریعتر به سرانجام برسد؛ در حال حاضر پروژههای نیمه تمام، حدود ۴۰۰۰ همت پول نیاز دارد تا تکمیل شود؛ بنابراین یکی از عواملی که میتوان این پروژههای نیمه کاره را تکمیل کرد همین اجرای طرح نشاندار کردن مالیات است. تکمیل پروژههای نیمهتمام کشور با کمک مالیاتها و نظارت و نظردهی مستقیم مودیان اثرات بسیار مثبتی در زمینه بهبود رابطه مردم با نظام مالیاتی نیز خواهد داشت و در بودجه ۱۴۰۴ نیز تصویب شد که این مدل شفافیتزا از همکاری مودیان با نظام مالیاتی افزایش یابد.
منبع: مهر