به گزارش شهرآرانیوز؛ یکی از مهمترین بخشهای حوزه درمان، موضوعات مربوط به آزمایشگاه است. این حوزه از آن بابت دارای اهمیت است که تشخیص بیماری و روشهای درمان آنها در این بخش شکل میگیرد. شهر مشهد نیز به دلیل توان بالایی که در بخشهای آزمایشگاهی و درمانی در منطقه شرق و شمالشرق کشور دارد، دارای آزمایشگاههای مرجع در منطقه است و بهزودی قرار است آزمایشگاه مرجع شناسایی بیماریهای ناشی از آب و غذا نیز در این کلانشهر به بهرهبرداری برسد. با افتتاح این مرکز، عملا شهر مشهد با وجود چهار آزمایشگاه مرجع به عنوان قطب آزمایشگاهی شرق کشور محسوب خواهد شد.
در همین زمینه رئیس اداره امور آزمایشگاه معاونت بهداشتی علوم پزشکی مشهد در گفتوگو با شهرآرا، گفت: بزرگترین شبکه آزمایشگاهی کشور در دانشگاه علوم پزشکی مشهد از سال گذشته در حوزه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد مستقر شده است. در همین راستا معاونت بهداشت چندین حوزه کاری را زیرپوشش قرار داده است.
فضلالدین فهیمیمقدم افزود: آزمایشگاه مرجع سل که در بیمارستان شریعتی مشهد واقع شده، به عنوان مرجع شمالشرق کشور برای آزمایشات مرتبط با سل، از جمله کشت و آنتیبیوگرام فعالیت میکند. آزمایشگاه مرجع غربالگری نوزادان نیز به بررسی خون نوزادان میپردازد، این آزمایشگاه با پوشش پنج دانشگاه دیگر شامل سبزوار، گناباد، نیشابور، تربت حیدریه و جام، مسئولیت غربالگری کمکاری تیروئید و کتونوری را بر عهده دارد.
وی افزود: همچنین آزمایشگاه مرجع تشخیص اچآیوی در سطح استان و شمال شرق کشور با ارائه تستهای مولکولی و سرولوژی در حال فعالیت است.
فهیمیمقدم بیان کرد: بیش از ۹۵درصد تجهیزات آزمایشگاهی در مراکز ما قدیمی است و بیش از ۱۰سال عمر دارند، البته عمر برخی از این تجهیزات به بیش از بیست سال هم میرسد.
وی از دلایل نبود نوسازی به هزینههای بالای خرید و تحریمها اشاره کرد و گفت: با این حال، در حوزه تجهیزات مولکولی برای آزمایشات خاص مانند سل، اچآیوی، تب دنگی و آنفلوانزا، تجهیزات بهروز و کارآمد دردسترس داریم.
وی اضافه کرد: پروژهای را در سال۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ وزارت بهداشت تعریف کرد که بر اساس آن ۲۵۰میلیون دلار از طریق بانک جهانی به دانشگاه علوم پزشکی وام داده شد تا تجهیزات خوبی را از طریق سازمان جهانی بهداشت که ورای تحریمهاست، وارد کشور کند و بالای ۲۰میلیارد تومان به ما تجهیزات بهروز داده شد.
رئیس اداره امور آزمایشگاه معاونت بهداشتی علوم پزشکی مشهد همچنین به اهمیت پایش مستمر آزمایشگاهها و برگزاری بازرسیهای دورهای اشاره و تأکید کرد: ما با نظارت دقیق بر عملکرد این مراکز، به دنبال ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی و حفظ سلامت جامعه هستیم. این گزارش نشان میدهد که باوجود چالشهای موجود، معاونت بهداشتی علوم پزشکی مشهد در تلاش است تا با بهرهگیری از تجهیزات بهروز و استقرار شبکه آزمایشگاهی جامع، به ارائه خدمات بهتر به شهروندان بپردازد.
وی همچنین به مشکلات موجود در سیستم آزمایشگاههای کشور اشاره کرد و گفت که پدیده خطاهای آزمایشگاهی امری شناختهشده در دنیاست و میزان خطاها بین ۵ تا ۱۵درصد در دانشگاههای مختلف متفاوت است.
فهیمیمقدم ادامه داد: با این حال، خطای آزمایشگاه مرکزی ما زیر ۶درصد است و این خطاها عمدتا از نوع ماژور نیستند که جان بیمار را به خطر بیندازند. وی افزود: با تجهیزاتی که امیدواریم بهزودی وارد کشور شود و تسهیل در روند بروکراسیهای اداری، انتظار داریم که درصد خطاها کاهش یابد.
فهیمی گفت: ما در سه حوزه شامل تشخیص اچآیوی، غربالگری نوزادان و آزمایشهای مرتبط با بیماری سل مرجع منطقه هستیم. در همین راستا در هفتههای آتی نیز آزمایشگاه مرجع شناسایی بیماریهای آب و غذا در مشهد به بهرهبرداری خواهد رسید و این کلانشهر با داشتن چهار آزمایشگاه مرجع، قطب منطقه خواهد شد.
در ادامه، فهیمی به چالشهای انسانی موجود در آزمایشگاههای مراکز بهداشتی اشاره و بیان کرد که کمبود متخصصان و شرایط استخدامی بهویژه در علوم آزمایشگاهی بحرانی است. وی افزود: از سال ۱۳۸۰ به بعد، دورههای دکترای حرفهای علوم آزمایشگاهی که از سوی وزارت بهداشت تأسیس شده، لغو شده است و این باعث کمبود شدید نیروی انسانی در این حوزه شده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: برای جلب توجه متخصصان به بخش بهداشت، باید شرایط شغلی و درآمدزایی مناسبی فراهم شود و مشوقهایی برای جذب نیروهای فنی ایجاد شود.