به گزارش شهرآرانیوز، اخیرا دادگاه عالی روسیه طالبان را از فهرست گروههای تروریستی این کشور تعلیق کرد و نماینده پوتین در امور افغانستان به کابل سفر کرد و با مقامات طالبان دیدار کرد.
مقامات طالبان از این اقدام مسکو استقبال کردند و آن را درک وضعیت سیاسی افغانستان خواندند.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، پیش از این طالبان را به عنوان «همپیمان» در مبارزه با تروریسم معرفی کرده بود.
جان هربست، مدیر ارشد مرکز اوراسیا در شورای آتلانتیک، به بلومبرگ گفته که این تصمیم به هیچوجه غافلگیرکننده نبوده است.
پوتین پیشتر از همکاری فزاینده با طالبان در جنگ علیه داعش سخن گفته بود.
مدیر ارشد مرکز اوراسیا در شورای آتلانتیک گفته است این اقدام روسیه ممکن است راه را برای پذیرش رسمی دولت طالبان هموار کند، گروهی که از زمان به قدرت رسیدن در افغانستان، مورد بیاعتنایی قرار گرفته است.
هیچ کشوری اداره طالبان را به رسمیت نشناخته است، اما شماری از کشورهای منطقه دیپلوماتهای طالبان را پذیرفته و با این گروه تعامل دارد.
وزارت خارجه طالبان اعلام کرده که به زودی در سفارت افغانستان در روسیه سفیر تعیین میکند.
به نوشته بلومبرگ، برای روسیه، تقویت روابط با طالبان حیاتی است تا از تهدیدات تروریستی در داخل کشور و منطقه آسیای مرکزی محافظت کند.
طالبان نیز امیدوار است که حذف این گروه از فهرست گروههای تروریستی و گسترش روابط آن موجب مشروعیت بینالمللی و جذب سرمایهگذاریهای خارجی برای تقویت اقتصاد افغانستان منجر شود.
روسیه در سال ۲۰۲۴ جز اولین کشورهایی بود که دیپلوماتهای طالبان را پذیرفت.
بلومبرگ میگوید که نزدیکی محتاطانه روسیه با طالبان که در سال ۲۰۰۳ به عنوان یک گروه هراسافکن شناخته شده بود، بهویژه نشاندهنده منافع مشترک در بهبود روابط است.
مسکو در بیانیهای اعلام کرده بود که قصد دارد روابطی متقابل و سودمند با افغانستان در تمام زمینهها، از جمله مبارزه با تروریسم و مواد مخدر، برقرار کند.
پیش از این سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه گفته بود که سیاست روسیه واقعبینانه و غیرایدئولوژیک است.
در حالی که ارتباطات دیپلوماتیک بین طالبان و روسیه بهبود یافته است، تهدید گروه داعش خراسان همچنان مهمترین چالش امنیتی برای روسیه و طالبان به شمار میرود.
این گروه در سال ۲۰۲۴ مسئول بدترین حمله تروریستی در روسیه بوده است و تهدیدی جدی برای ثبات منطقهای محسوب میشود.
بلومبرگ نوشته است رویکرد محتاطانه روسیه به طالبان و عدم شناخت رسمی آن، حاکی از پیچیدگی روابط دو کشور، به خصوص جنگ شوروی در افغانستان در دهه ۱۹۸۰ است.
بلومبرگ نوشته است که این تغییرات میتواند باعث تقویت روابط اقتصادی و امنیتی میان مسکو و کابل شود.
منبع: تاس/ اطلاعات روز