به گزارش شهرآرانیوز، در پی دیدار و رایزنی روز پنجشنبه «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه و «شی جینپینگ» رئیسجمهور چین در کرملین، بیانیه مشترک این رهبران منتشر شده که به طیف گستردهای از مسائل پرداخته است.
در بیانیه رهبران این دو کشور آمده است: روسیه و چین قصد دارند به طور مشترک با چالشها و تهدیدهای مشترک در حوزه ثبات استراتژیک مقابله کنند. تضمین امنیت کشورها نباید به قیمت و به ضرر امنیت سایر کشورها انجام شود
در بخش دیگری از این بیانیه آمده است، روسیه و چین قصد دارند نقش فعالی در حل و فصل موضوع هستهای ایران ایفا کنند و حل و فصل پرونده هستهای ایران باید نگرانیهای معقول همه طرفها را در نظر بگیرد. روسیه و چین همچنین خواستار اجتناب از تشدید تنش بر سر برنامه هستهای ایران و عدم توسل به اقدامات نظامی ناموجه شدند.
در بیانیه مشترک آمده است: «روسیه و چین از طرفهای درگیر (در حل مسئله هستهای ایران) میخواهند که اختلافات را به صورت مسالمتآمیز از طریق ابزارهای سیاسی و دیپلماتیک حل کنند، ضمن حفظ اعتبار عملی پیمان منع اشاعه سلاحهای هستهای (انپیتی)، و با هدایت اهداف عدم اشاعه هستهای و استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای، از طریق گفتوگو و مذاکرهای که نگرانیهای معقول همه طرفها در این فرآیند را در نظر میگیرد، به راهحلی برسند.»
در این بیانیه تأکید شده است که روسیه و چین متقاعد شدهاند که طرفهای درگیر «نباید اجازه تشدید تنش و توسل به اقدامات نظامی ناموجه و اقدامات قهری یکجانبه نامشروع را بدهند. هر دو طرف قصد دارند نقشی فعال و سازنده در حل و فصل برنامه هستهای ایران ایفا کنند و تأکید میکنند که این امر به حفظ رژیم بینالمللی عدم اشاعه هستهای و صلح و ثبات در خاورمیانه کمک خواهد کرد.»
رایزنی هیاتهای روسیه و چین در کرملین
در این بیانیه همچنین اشاره شده است که روسیه و چین بر اهمیت حفظ و تقویت ثبات استراتژیک جهانی تأکید میکنند.
براساس این بیانیه، روسیه و چین متقاعد شدند که راه حل بلندمدت بحران اوکراین مستلزم رسیدگی به ریشههای آن ضمن احترام به اصول سازمان ملل است. روسیه و چین از تمام تلاشها برای کمک به صلح در اوکراین حمایت میکنند.
طبق این بیانیه، روسیه و چین برخی از کشورهای هستهای را به دلیل استقرار موشکهایی در خارج از مرزهای خود که به سمت سایر کشورهای هستهای نشانه رفتهاند، محکوم میکنند. روسیه و چین به افزایش خطر درگیری هستهای جهانی در بحبوحه تشدید روابط بین کشورهای دارای سلاح هستهای اشاره میکنند.
به گفته آنها، اقدامات تحریکآمیز کشورهای هستهای برای استفاده از زیرساختهای نظامی کشورهای غیرهستهای، به رقابت تسلیحاتی دامن میزند. روسیه و چین همچنین نگرانند که گسترش اتحادهای نظامی با گامهایی برای استقرار سیستمهای پیشرفته تسلیحات تهاجمی همراه باشد. روسیه و چین اعلام کردند که پیمان دفاعی آکوس بین استرالیا، بریتانیا و ایالات متحده، به رقابت تسلیحاتی منطقهای دامن میزند.
روسیه و چین همچنین از همه کشورها میخواهند که متعهد شوند اولین کشوری نباشند که سلاحها را در فضا قرار میدهد. علاوه بر این، روسیه و چین درخواست اقداماتی برای احیای اقتدار سازمان منع سلاحهای شیمیایی و بازگرداندن کار آن به کانال غیرسیاسی را دارند.
در این بیانیه، همچنین بر ضرورت از بین بردن خطرات گسترش اتحادهای نظامی ایجاد شده برای اعمال فشار بر کشورهای هستهای - روسیه و چین – تاکید شد.
روسیه و چین همچنین تأثیر منفی تلاشهای ایالات متحده و متحدانش برای گسترش حضور ناتو در منطقه بر صلح و ثبات در آسیا و اقیانوسیه را خاطرنشان میکنند.
در این بیانیه که به نقل از کرملین منتشر شده، آمده است: «روسیه و چین تأثیر بسیار منفی تلاشهای ایالات متحده و متحدانش برای گسترش حضور ناتو در این منطقه و توسعه فعال ائتلافهای بلوکی با ترکیب محدود در آنجا را بر صلح، ثبات و رفاه در منطقه آسیا-اقیانوسیه مشاهده میکنند.»
روسیه و چین اجازه دخالت خارجی در روابط و امور داخلی خود را نمیدهند و از حاکمیت و تمامیت ارضی خود حمایت میکنند. همچنین مسکو و پکن قصد دارند همکاری خود را برای مقابله قاطع با اقدام واشنگتن برای «مهار دوگانه چین و روسیه» افزایش دهند.
در این بیانیه آمده است: «دو طرف قویاً با تحمیل رویکردهای خصمانه علیه روسیه و چین توسط کشورهای ثالث در مناطق مختلف جهان و همچنین بیاعتبار کردن تعامل روسیه و چین مخالف هستند و قصد دارند تعامل را افزایش داده و هماهنگی را تقویت کنند تا قاطعانه با روند "بازدارندگی دوگانه" واشنگتن علیه روسیه و چین مقابله کنند.»
روسیه و چین بر ضرورت حفظ روابط سازنده بین قدرتهای بزرگ تاکید کردند. روسیه و چین همچنین نگرانی جدی خود را در مورد سیاستها و لفاظیهای تقابلی کشورهای مختلف و اتحادیههای آنها ابراز میکنند. علاوه بر این، روسیه و چین نگران فعالیتهای نظامی-بیولوژیکی ایالات متحده و متحدانش هستند و خواستار توقف آنها شدند.
در همین حال، روسیه و چین توافق میکنند که سهم قابل توجهی در موفقیت کار گروه ۲۰ تحت رهبری آفریقای جنوبی در سال ۲۰۲۵ داشته باشند.
با اشاره به تحریمهای غرب و توقیف داراییهای روسها بر سر جنگ اوکراین، روسیه و چین تاکید کردند که توقیف داراییها و اموال کشورهای خارجی را محکوم میکنند و بر حق اعمال اقدامات تلافیجویانه تأکید دارند.
آمادگی چین و روسیه برای ایفای نقش فعال درباره موضوع هستهای ایران
دیدار پوتین و شی در کرملین
همچنین روسیه و چین به حل و فصل جامع بحران سوریه بر اساس گفتوگوی ملی و با احترام به حاکمیت ملی متعهد شدند. روسیه و چین در ادامه خواستار تثبیت اوضاع در غرب آسیا شدند و بر حل مشکلات از طریق دیپلماسی تاکید کردند.
بر اساس این بیانیه مشترک، روسیه و چین به طور فعال برای تقویت امنیت در خلیج فارس و کمک به کشورهای این منطقه در افزایش اعتماد متقابل و تحقق توسعه پایدار همکاری خواهند کرد.
سند تعمیق بیشتر مشارکت جامع و همکاری استراتژیک روسیه و چین در دوران جدید به مناسبت هشتادمین سالگرد پیروزی اتحاد جماهیر شوروی در جنگ بزرگ میهنی، پیروزی مردم چین در جنگ مقاومت علیه تجاوز ژاپن و تشکیل سازمان ملل متحد در وبسایت کرملین منتشر شد.
بر اساس بیانیه مشترکی که امروز پنجشنبه منتشر شد، روسیه و چین از همه کشورها میخواهند که حداکثر تلاش خود را برای جلوگیری از درگیریها انجام دهند.
در این بیانیه آمده است: «روسیه و چین متقاعد شدهاند که سرنوشت مردم همه کشورها به هم پیوسته است و کشورها و انجمنهای آنها نباید امنیت خود را به قیمت و به ضرر امنیت سایر کشورها تضمین کنند. طرفین از همه کشورها میخواهند که به اصل امنیت برابر و غیرقابل تفکیک در سطوح جهانی و منطقهای پایبند باشند، حداکثر تلاش خود را برای از بین بردن درگیریها بین کشورها و ایجاد امنیت جامع، یکپارچه و پایدار در جهان به صورت جمعی انجام دهند.»
منبع: ایسنا