صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

سلیمی: پدران در سیاست‌های جمعیتی فراموش نشوند | نشان ملی مهر مادری باید در سطح دولت تصویب شود

  • کد خبر: ۳۳۳۷۲۷
  • ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۲۹
رئیس کمیسیون بانوان و خانواده شورای اسلامی شهر مشهد، با انتقاد از غفلت سیاست‌گذاران از نقش پدران در طرح‌های جمعیتی، بر لزوم نگاهی جامع و واقع‌بینانه به نهاد خانواده در سیاست‌های افزایش جمعیت تأکید کرد.

به گزارش شهرآرانیوز، فاطمه سلیمی، امروز (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) در همایش «همه برای ایران جوان» که با محوریت جوانی جمعیت، در تالار شهر مشهد برگزار شد، با تأکید بر نقش اساسی خانواده‌ها در مدیریت مسائل جمعیتی و اهمیت جایگاه پدران در سیاست‌گذاری‌های مرتبط با جمعیت، خواستار نگاه همه‌جانبه و واقع‌بینانه در تدوین و اجرای طرح‌های حوزه خانواده شد.

وی با اشاره به ابعاد روان‌شناختی تفاوت احساس مسئولیت میان مادران و پدران در فرایند فرزندآوری، گفت: از منظر روان‌شناسی، زمانی که جنین در رحم مادر شکل می‌گیرد، او به‌طور طبیعی احساس مادری پیدا می‌کند و با نوزادش پیوند عاطفی برقرار می‌کند. این در حالی است که حس مسئولیت‌پذیری در پدران معمولاً در ماه‌های پایانی بارداری به اوج می‌رسد و شکل ملموس‌تری پیدا می‌کند. با این حال، متأسفانه بسیاری از مردان پذیرش روانی این روند را ندارند یا با تأخیر با آن مواجه می‌شوند.

رئیس کمیسیون بانوان و خانواده شورای اسلامی شهر مشهد با بیان اینکه در اجرای طرح‌های جمعیتی، باید به نقش و نیاز‌های پدران توجه شود، افزود: در تمام طرح‌هایی که برای ارتقای جمعیت در دست اقدام داریم، باید خانواده‌ها و به‌ویژه پدران را هم در نظر بگیریم. آن‌ها هستند که مسئولیت سنگین مدیریت و برنامه‌ریزی برای این مسیر را در زندگی بر عهده دارند؛ ازاین‌رو، ضروری است که مدیران شهری و مسئولان استانی با فراهم‌سازی زیرساخت‌های اجتماعی، خانواده‌ها را در این مسیر همراهی و حمایت کنند.

سلیمی با اشاره به سفر خود به ترکمنستان و بررسی الگو‌های بین‌المللی در حمایت از خانواده‌های پرجمعیت، تصریح کرد: در کشور ترکمنستان، برای خانواده‌هایی که دارای بیش از هشت فرزند بودند، امکاناتی مانند واگذاری آپارتمان، اعطای نشان ملی مهر و مادر و حمایت‌های اجتماعی گسترده در نظر گرفته شده بود. ما نیز باید با الهام‌گرفتن از این الگوها، در سطح دولت و حاکمیت به چنین‎دغدغه‌هایی نگاه جدی‌تری داشته باشیم.

وی افزود: در حال حاضر در شورای شهر مشهد، طرحی ویژه برای تقدیر از مادران مشهدی و خانواده‌های پرجمعیت در نظر گرفته شده و در سطح استان نیز این نگاه در حال نهادینه‌شدن است. اما این دغدغه باید در سطح ملی و از سوی دولت نیز پیگیری شود.

رئیس کمیسیون بانوان و خانواده شورای اسلامی شهر مشهد گفت: پیشنهاد من به مسئولان استانداری این است که تلاش کنند نشان عالی «مهر مادری» به‌عنوان یک نماد ملی و افتخارآمیز در سطح کشور تعریف و اجرایی شود.

سلیمی با اشاره به چالش‌های پیش رو در حوزه سالمندی نیز هشدار داد: مسیر سیاست‌گذاری ما به سمت سالمندی جمعیت در حال حرکت است و هم‌اکنون این مسئله در دستورکار مدیریت شهری قرار گرفته است.

وی تأکید کرد: ما باید از همین امروز برای فردای کشور فکر کنیم و با نگاهی مسئولانه، همه دستگاه‌ها و نهاد‌های تصمیم‌ساز را به یک حرکت ملی در جهت تقویت خانواده و فرزندآوری دعوت کنیم.

رئیس کمیسیون بانوان و خانواده شورای اسلامی شهر مشهد با تأکید بر اینکه تلاش برای افزایش جمعیت به‌معنای پرورش یک نسل است، گفت: گاهی کلام و عمل ما فقط به تولد یک فرزند منتهی نمی‌شود، بلکه تأثیر آن بر یک نسل، ماندگار خواهد بود. این را باید درک کنیم که ما در حال کمک به تداوم حیات یک نسل هستیم، نه‌فقط یک کودک.

سلیمی در پایان، ضمن آرزوی موفقیت برای تمامی فعالان حوزه جمعیت، افزود: همیشه گفته‌ایم که خادمان امام‌رضا(ع) تنها کسانی نیستند که کف‌پوش حرم را تمیز می‌کنند؛ امروز خادمان واقعی آقا کسانی هستند که در مسیر احیای جمعیت، تقویت خانواده و پاسداری از آینده کشور گام برمی‌دارند.

خدمات اجتماعی باید سرانه‌محور و تشویق‌کننده فرزندآوری باشد

سلیمی با تأکید بر ضرورت اجرای سیاست‌های عملیاتی در حوزه جمعیت اظهار داشت: تشویق و شعار در حوزه جوانی جمعیت کافی نیست؛ باید راهکار اجرایی داشته باشیم.

وی ادامه داد: در دو سال گذشته، ما بر اساس همین اصل حرکت کردیم. مثلاً با تخصیص یک میلیون تومان سرانه رفاهی به ازای هر فرزند، سعی کردیم عدالت را برقرار کنیم. در حوزه حقوق، مسکن و سایر خدمات، نگاه سرانه‌محور باید پیاده‌سازی شود. نمی‌توان از پدری خواست فرزند بیشتری بیاورد، اما در عمل حمایتی صورت نگیرد. مسئولان و نهاد‌ها باید نسبت به این مسئله پاسخ‌گو باشند.

سلیمی با اشاره به اقدامات شهرداری در این حوزه افزود: کارگران شهرداری را تحت پوشش بیمه تکمیلی قرار دادیم و برای فرزندان سوم به بعد، خدمات بیمه‌ای رایگان ارائه کردیم. برای دوقلو‌ها نیز برنامه‌ریزی جداگانه انجام دادیم. اینها نمونه‌هایی از راهکار‌های اجرایی است که باید توسعه پیدا کند.

وی همچنین با اشاره به تحقیقات انجام‌شده گفت: یکی از چالش‌های مهم برای زنان، تعارض نقش‌های اجتماعی با وظایف مادری است. چرا هنوز قانون ایجاد مهدکودک در محل کار مادران اجرایی نشده؟ قانون جمعیت فقط در حد کلمات باقی مانده و دستگاه‌ها باید پاسخ‌گو باشند.

عضو کمیسیون بانوان و خانواده شورای اسلامی شهر مشهد افزود: بخش مهمی از کار در حوزه جمعیت، فرهنگی نیست؛ زیرساختی و اجرایی است. آیا شهرسازی ما متناسب با خانواده‌های پرجمعیت طراحی شده؟ آیا خدمات شهری ما برای مادران و پدران دارای چند فرزند مناسب‌سازی شده است؟

وی با بیان اینکه نگاه حمایتی باید در تمام سطوح آموزشی نیز اعمال شود، گفت: اگر مادری فرزندان بیشتری دارد، باید حمایت آموزشی بیشتری هم دریافت کند. دستگاه‌ها باید نسبت به این موضوع حساس شوند. متأسفانه هنوز حس بحران نسبت به کاهش جمعیت در بسیاری از نهاد‌ها وجود ندارد.

وی در پایان با اشاره به مطالعات حوزه سقط جنین گفت: برخلاف برخی تصورات، ۹۳ درصد سقط‌ها مربوط به فرزند سوم یا چهارم هستند که تحت تأثیر فشار‌های اطرافیان، از جمله پدر، مادر، پدربزرگ و مادربزرگ انجام می‌شود. زنان در این شرایط نیاز به حمایت دارند و باید این تابو شکسته شود. جامعه باید بازتعریفی از نقش مادران با فرزندان متعدد داشته باشد.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.