به گزارش شهرآرانیوز؛ «سیاست توسعه کمپهای ماده۱۶ متوقف شد.» این مهمترین موضوعی است که مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی در جلسه شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان و شهرستانهای قطب تربت حیدریه مطرح کرد؛ موضوعی که میتواند مهر پایانی بر دورِ باطل ترک اعتیاد و بازگشت مجدد مصرف کنندگان باشد.
حال معاون سلامت اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی نیز معتقد است که «احتمالا از همین هفته کمیته نظارت و ارزیابی بر طبق شاخصهایی که مشخص شده است، از مراکز ترک اعتیاد ماده ۱۶ بازدید میکنند تا بررسی کنند که این مراکز شرایط لازم برای تمدید پروانه هایشان را دارند یا خیر؟ باید ظرف یک ماه این موارد تعیین تکلیف شود.»
البته مهدی برجی، مدیرکل بهزیستی استان، در توضیح آنچه به توقف سیاست توسعه کمپهای ماده ۱۶ رسیده است، گفت: «توسعه کمپهای ماده۱۶ دیگر در دستورکار بهزیستی نیست. در حال حاضر، نیمی از کمپهای ماده۱۶ کشور در خراسان رضوی قرار دارند، در حالی که تهران با وسعت بیشتر، تنها پنج کمپ از این نوع دارد.» او همچنین به هزینه کرد زیاد برای این نوع کمپها و خروجی نزدیک به صفر آنها اشاره کرده است.
در همین زمینه، محمد غفاری زاده، معاون سلامت اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی، در گفتوگو با خبرنگار روزنامه شهرآرا، با اشاره به اینکه بهزیستی ناظر تخصصی کمپهای ترک اعتیاد و علوم پزشکی ناظر درمانی بر آن هاست، اظهار کرد: ۲۳ کمپ ترک اعتیاد ماده ۱۶ در استان و ۸۳ مرکز ماده ۱۵ در استان داریم که ۴۳ مورد از این تعداد در مشهد و هر کدام از مراکز ماده ۱۵ ظرفیت اسمی بیست نفر را دارند. اکنون دیگر مجوز برای مراکز ماده ۱۶ صادر نمیکنیم بلکه ارزیابی تخصصی از مراکز انجام میدهیم که طبق استانداردهای تعیین شده باشند و اگر در غیر این صورت باشد، مجوزشان تمدید نمیشود.
او با اشاره به اینکه ممکن است برخی از این مراکز تعطیل شوند به دلیل اینکه دارای استانداردهای لازم نیستند، گفت: این استانداردها شامل فضای فیزیکی، تغذیه، خدمات روان پزشکی، بهداشتی و... است.
معاون سلامت اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی ادامه داد: کار درمان با ما نیست و باید بسترهای اجتماعی برای مصرف کنندگان بهبودیافته فراهم شود تا از چرخه بازگشت مجدد آنها به اعتیاد جلوگیری شود و در این زمینه همه دستگاهها وظیفهمند هستند که کمک کنند.
غفاری زاده بیان کرد: سه سال است که طرحی باعنوان مدیریت مورد داریم که مصرف کنندگان پس از خروج از مراکز ماده ۱۶ وارد این طرح میشوند، هر مددکار بین سی تا پنجاه پرونده در دست دارد که باید بر روی توانمندسازی مصرف کننده بهبودیافته اقداماتی انجام دهند. در مدت اجرای این طرح، تقریبا ۷۰ درصد پروندههایی که داشتیم، بازگشت مجدد به مراکز نداشتند.
او بیان کرد: ورود و خروج مراکز ماده ۱۶ با دستور مقام قضایی است، زیرا فقط معتادان متجاهر به آن وارد میشوند، اما در مراکز ماده ۱۵، مصرف کننده بهبودیافته به صورت خودمعرف به مرکز مراجعه میکند.
غفاری زاده با بیان اینکه بهزیستی صدور مجوزهای مراکز ماده ۱۵ و ۱۶ را با توجه به مصوبات ستاد مبارزه با موادمخدر کشور در قالب یک تفاهم نامه انجام میدهد، افزود: بهزیستی از اعتبارات موجود خود یارانه مراکز ماده ۱۵ را پرداخت میکند؛ طبق نرخ سال گذشته، برای بانوان صددرصد مبلغ یعنی سه میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و برای مردان ۵۰ درصد آن را معادل یک میلیون و ۷۵۰ هزار تومان پرداخت میکند. اما درخصوص مراکز ماده ۱۶، ۶۰ درصد یارانه را ستاد مبارزه با موادمخدر و ۴۰ درصد مابقی را شهرداریها پرداخت میکنند.