ماجرا از این قرار است که در هفته اخیر که برای انجام چند کار اداری به برخی از سازمانها و ادارههای شهر مراجعه کردم، وارد هر ادارهای که میشدم به شک میافتادم که آنجا فلان اداره است یا تالار بورس اوراق بهادار تهران!
محمدامین شرکتاول/شهرآرانیوز؛ ابتدا تصورم این بود که این تب ورود به بورس و بازار معاملات حرفهای تجاری در حد همان محفلهای خانگی محدود خواهد شد، اما این روزها پاندمی (یا بنا به گفته دکتر حداد عادل، جهانگیری!) بورس آنچنان وحشتناک در حال رسوخ به تمامی زوایای زندگی اجتماعی مردم است که کمتر جایی را میتوان یافت که بحث بورس روی بورس نباشد.
ماجرا از این قرار است که در هفته اخیر که برای انجام چند کار اداری به برخی از سازمانها و ادارههای شهر مراجعه کردم، وارد هر ادارهای که میشدم به شک میافتادم که آنجا فلان اداره است یا تالار بورس اوراق بهادار تهران!
به بیشتر اتاقهایی که مراجعه میکردم، شاهد آن بودم که کارکنان به دنبال معامله و سیگنالگیری هستند. در این بین اسم و رسم نمادهای معاملاتی بود که رد و بدل میشد و حتی گاهی اربابرجوع را هم با خود همپیاله میکردند و کار تا آنجا پیش میرفت که تحلیل تکنیکال ارائه میدادند و به افشای اطلاعات بااهمیت گروه «الف» و «ب» دست میزدند و درنهایت، نتیجه همه این مسائل این میشد که چرخه فعالیت اداری که باید در چنددقیقه انجام میشد و تا پیش از این تب، یک روز زمان میبرد، در این روزها نیازمند چند روز صرف زمان است.
اگر تا پیش از این روند افزایش و کاهش قیمت دلار و خودرو و طلا و خانه بر بازده کاری کارکنان تأثیرگذار بود، این روزها، تکتک نمادها، با بالا و پایین رفتنشان به این جمع تأثیرگذار اضافه شدهاند.
تا پیش از جریانها طبق آمار مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، متوسط ساعت کار مفید کارمندان دولتی ایران فقط ۲۲دقیقه بوده است که اکنون و با پیشامد چنین جریانهایی خدا میداند چقدر کمتر شده است. اینکه افراد در کنار فعالیت اصلی خود دست به فعالیتهای اقتصادی بزنند، نهتنها امری خطا نیست، که میتواند در معیشت آنها و کاهش فشار از سازمانهای محل خدمت آنها تأثیرگذار باشد، اما نکتهای که در این میان مطرح میشود، این است که این فعالیت در کجا و چه زمانی باید باشد؟ باید در کنار فعالیت اصلی آنها باشد یا در حین فعالیت اصلیشان؟
آیا میشود فعالیت در بورس را که نیازمند رصد لحظه به لحظه بازار است و دقیقا ساعات فعالیتش هم منطق با ساعات اوج کاری ادارات و سازمانهاست، فعالیت اقتصادی مناسبی برای کارمندان دانست؟
آیا مدیران ادارات و سازمانها (البته اگر خودشان هنوز به این بازار مبتلا نشده باشند) درباره بازده کار کارکنانشان در محل کار، در طول فعالیت بازار بورس، اشراف کامل دارند؟ آیا نباید سازوکاری در اینباره تدوین شود تا حقی از اربابرجوع پایمال نشود؟