سارا رنگیان - حواشی باغوحش وکیلآباد مشهد از چندسال قبل آغاز شده و گویا همچنان دامنگیر این مجموعه است. پس از ضربالاجل 3ساله برای استانداردسازی باغوحش وکیلآباد، مرداد سال96 دفتر حیاتوحش کشور ادامه فعالیت این مجموعه را منوط به این موضوع مهم در بازهای یکساله کرد. با این حال دهم مرداد97 مهر پلمب به دلیل رعایت نکردن دستورالعملهای محیطزیستی به درب باغوحش وکیلآباد خورد. در گیر و دار همان زمان بود که داستان جنجالی چند ببر -که مردند یا کشته شدند!- این مجموعه را به سرخط اخبار شهر مشهد تبدیل و کشف 7تخته پوست و جمجمه این ماجرا را پیچیدهتر کرد؛ داستانی که بعدها ناتمام به فراموشی سپرده شد. این تمام ماجرای باغوحش پرحاشیه شهرمان نیست؛ چرا که جا دارد داستان وخیم شدن حال «ارس» پلنگ باغوحش را هم به آن اضافه کرد؛ اتفاقی که دلیل آن را میتوان نگهداری غیراصولی از این حیوان دانست. در این شرایط پس از گذشت یک سال، باز هم ببرهای باغوحش خبرساز شدند. ماجرای تلف شدن 7توله ببر باغوحش وکیلآباد از فیلمهای 5روز پیش یکی از فعالان محیطزیست در فضای مجازی آغاز شد. طبق اعلام علی کشمیری، اوایل خرداد امسال 3ببر ماده باغوحش وکیلآباد به نامهای «مایا»، «رایا» و «تینا» وضع حمل کردند و از 8بچه ببر متولدشده، فقط یکی از آنها زنده مانده است که حالا میتوان به دلیل همین جانسختی، آن را با نام «مانا» شناخت. با این حال مرگ بچهببرها در کمتر از 3ماه سؤالبرانگیز است و میتوان برای آن دلایل مختلفی را بهخط کرد؛ به عنوان مثال نگهداری ناصحیح از حیوانات یا فروش تولهببرها نخستین دلایلی هستند که در این زمینه به ذهن خطور میکنند. القصه امید میرود که حالا اتفاقی برای «مانا»، تنها بازمانده تولهببرها، نیفتد که همین موضوع هم نیازمند مراقبت و نظارت ادارهکل محیطزیست است.
تولهببرها بهتدریج و به دلایل مختلف تلف شدهاند
علی کشمیری، فعال محیطزیست، در گفتوگو با شهرآرا گفت: از 8بچهببری که اوایل خرداد به دنیا آمدند، فقط توله «رایا»، ماده ببر باغوحش، زنده مانده و بقیه بهتدریج و به دلایل مختلف از بین رفتهاند. به گفته او حال «مانا»، بچهببر ماده باغوحش وکیلآباد، خوب است و اکنون از او در قرنطینه مراقبت میشود.
با وجود اینکه این فعال محیطزیست از مرگ تدریجی بچهببرها به دلایل مختلف خبر داد، مالک باغوحش مشهد گفت که ۷توله یک مادهببر در هنگام زایمان تلف شدهاند و این اتفاق نادری نیست و عموما در حیاتوحش نیز رخ میدهد. مهدی رستمی در گفتوگو با شهرآرا گفت: بیشتر ببرها برای اینکه به توله خود شیر ندهند، فرزند خود را میدَرند یا اینکه تولهها بعد از زایمان به دلیل شیر نخوردن از بین میروند. این اتفاق معمولا بین ببرها شایع است و ربطی به وجود ببر در باغوحش ندارد. طبق اعلام او این اتفاقات بیشتر در میان ببرها میافتد و در طبیعت هم زاد و ولد ببرها خیلی کم است؛ یعنی زایمان میکنند، اما بچه را از بین میبرند. رستمی درباره راهکار جلوگیری از تلف شدن بچهببرها گفت: اگر در زمان زایمان بلافاصله توله ببر را از زیر دست و پای مادر نجات دهیم، احتمال زنده ماندن او زیاد است. او همچنین اظهار کرد: باغوحش وکیلآباد مشهد ۱۷ببر دارد و با اینکه چند ببر هم صادر کردهایم، اما باز هم بهترین ببر را ما داریم.
ایمان محمدیآبیز، کارشناسمسئول نظارت بر امور حیاتوحش محیطزیست استان نیز در گفتوگو با تسنیم با تأیید خبر تلف شدن 7بچهببر گفته است: محیطزیست در حال تهیه گزارشی مبسوط در این زمینه است و بهزودی جزئیات آن را در اختیار رسانهها قرار میدهیم.