به گزارش شهرآرانیوز، در شرایطی که افزایش قیمت کالاهای اساسی و فشارهای معیشتی بسیاری از خانوادهها را با چالش روبهرو کرده، طرح کالابرگ الکترونیکی به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای حمایتی دولت مطرح شده است.
تعیین سهمیهها بر اساس شاخصهای مختلف جمعیتی و اقتصادی، به شفافیت و هدفمندسازی این حمایت کمک میکند و نحوه تخصیص کالاها نیز بر اساس ارزیابیهای دورهای و نیازسنجی خانوارها صورت میگیرد.
اما همچنان چالشهایی مانند محدودیتهای زیرساختی، مدیریت عرضه و تأخیر در تسویهحساب با فروشندگان وجود دارد که نیازمند توجه جدیتر برای اثربخشی بیشتر این سیاست حمایتی است.
حمیدرضا محمدی، مدیر اجتماعی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی، در گفتوگو با شهرآرانیوز، درخصوص آخرین وضعیت طرح کالابرگ در استان گفت: ۸۵ درصدی پوشش یارانهای استان و شاخصهای طبقهبندی خانوارها، هر شش ماه یکبار بر اساس آزمون وسع و شرایط اقتصادی بهروزرسانی میشود.
وی افزود: تعداد خانوادههای تحت پوشش طرح کالابرگ در استان تغییری نکرده و فقط در صورتی که مواردی همچون فوت یا ازدواج و جداسازی خانوار رخ دهد، آمار مشمولان اصلاح میشود.
محمدی گفت: افرادی که کالابرگ خود را در بازه زمانی مشخص استفاده نکنند، فقط اعتبار همان ماه را از دست میدهند و حذف دائمی اتفاق نمیافتد.
مدیر اجتماعی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی درخصوص پراکندگی جغرافیایی بهرهمندان عنوان کرد: مناطق کمتربرخوردار و ساکنان پایینشهر در مشهد و استان بیشترین استفاده را دارند و بیشترین تقاضا هم تاکنون برای کالاهای اساسی مانند برنج و روغن بوده است.
وی در زمینه چالشهای اجرایی این طرح با اشاره به همکاری حدود ۲۱ هزار فروشگاه کوچک و زنجیرهای استان، گفت: یکی از معضلات، معوقماندن تسویهحساب با برخی فروشندگان بوده که در حال پیگیری و پرداخت تدریجی توسط دولت است.
محمدی همچنین خاطرنشان کرد: کمبود کالا از جمله برنج و روغن در مقطعی از دوره قبل مشاهده شد که با تزریق مجدد جبران شد و در حال حاضر گزارشی از کمبود جدی وجود ندارد.
وی تأکید کرد: تغییر اساسی نسبت به دوره قبل این است که مردم اکنون میتوانند از هر برند و هر یک از ۱۱ قلم کالای اصلی خرید کنند و محدودیتی از نظر برند وجود ندارد.