صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

چقدر طول می‌کشد یک فرد سیگاری سرطان ریه بگیرد؟

  • کد خبر: ۳۴۴۸۳۹
  • ۲۳ تير ۱۴۰۴ - ۰۹:۱۳
در دود سیگار بیشتر از ۷۰ ماده سرطان‌زا وجود دارد که همه اینها می‌توانند به‌طور مستقیم به DNA سلول‌های بدن آسیب بزنند.

به گزارش شهرآرانیوز، مصرف دخانیات به خصوص سیگار، اصلی‌ترین عامل خطر در بروز سرطان ریه است. بیش از ۸۵ درصد موارد سرطان ریه مستقیماً با مصرف سیگار مرتبط هستند. تحقیقات مختلف نشان داده که در دود سیگار بیش از ۷۰ ماده سرطان‌زا از جمله بنزن، نیتروزامین‌ها، فرمالدهید و آرسنیک وجود دارد که همگی به‌طور مستقیم به DNA سلول‌های ریه یا سلول‌های دستگاه تنفسی آسیب می‌زنند و باعث شروع روند سرطانی شدن می‌شوند.

اما سیگار کشیدن چطور باعث ایجاد سلول‌های سرطانی در ریه می‌شود؟ هرچند متخصصان معتقدند که نمی‌توان بازه زمانی مشخصی را برای ابتلا به سرطان ریه براثر استعمال دود سیگار تعیین کرد، اما تاکید دارند که بسته به میزان و مدت مصرف، در اغلب موارد حدود ۱۵ سال مصرف منظم سیگار طول می‌کشد تا خطر ابتلا به سرطان ریه افزایش یابد. البته در بعضی افراد، حتی مصرف کمتر و در مدت کوتاه‌تر هم می‌تواند منجر به بروز سرطان شود. به خصوص اگر زمینه‌های ژنتیکی یا بیماری‌های زمینه‌ای داشته باشند.

دکتر حمید سهراب‌پور، فوق تخصص بیماری‌های ریه می‌گوید: ابتلا به سرطان ریه، یکی از عوارض سیگار کشیدن است است که در بازه زمانی کوتاه اتفاق نمی‌افتد. درواقع مصرف سیگار در درازمدت به بروز انواع سرطان ازجمله سرطان ریه و همچنین بیماری‌های قلبی و عروقی و تنفسی منجر می‌شود.

به گفته این فوق تخصص ریه، عوارض ناشی از سیگار کشیدن معمولاً ۱۰ تا ۱۵ سال بعد از مصرف ظاهر می‌شوند. ممکن است در ماه‌های اول هیچ علائم جدی بروز نکند، اما آسیب‌ها به تدریج خود را نشان می‌دهند و در آینده می‌توانند خطرناک باشند. بزرگ‌ترین آسیب هم همان طور که گفتم، ابتلا به انواع سرطان ازجمله سرطان ریه است.

به گفته کارشناسان، مواد سمی سیگار باعث جهش‌های ژنتیکی در سلول‌های پوشاننده مجاری هوایی می‌شوند. در ابتدا این سلول‌ها ممکن است دچار تغییرات پیش‌سرطانی شوند و اگر تماس با دود ادامه پیدا کند، این تغییرات به سمت سرطان مهاجم پیش می‌رود.

درواقع سیگار کشیدن از طریق چند مکانیزم مهم باعث ایجاد سلول‌های سرطانی در ریه می‌شود. دود سیگار حاوی هزاران ماده شیمیایی است که ۷۰ نوع از آنها سرطان‌زا هستند و می‌توانند به DNA سلول‌های پوشاننده ریه آسیب بزنند. این آسیب‌ها منجر به جهش‌های ژنتیکی در سلول‌ها می‌شود که کنترل رشد و تقسیم سلولی را مختل می‌کند و سلول‌ها به صورت غیرقابل کنترل شروع به تکثیر می‌کنند.

علاوه بر این، التهاب مزمنی که به دلیل تماس مکرر با دود سیگار ایجاد می‌شود، باعث آسیب به بافت ریه و اختلال در روند ترمیم طبیعی سلول‌ها می‌شود و زمینه را برای بروز تغییرات پیش‌سرطانی فراهم می‌کند.

از سوی دیگر، سیگار کشیدن عملکرد سیستم ایمنی را کاهش می‌دهد. به طوری که بدن توانایی شناسایی و حذف سلول‌های غیرطبیعی را از دست می‌دهد. به همین دلایل، سیگار کشیدن به مرور زمان باعث ایجاد و پیشرفت سرطان ریه می‌شود و در کوتاه‌مدت اتفاق نمی‌افتد. درباره علائم سرطان ریه هم پزشکان می‌گویند علائم این سرطان در مراحل اولیه ممکن است با علائم عفونت اشتباه گرفته شود، اما با پیشرفت بیماری، نشانه‌هایی مثل کاهش وزن، بی‌اشتهایی، خستگی شدید، سرفه‌های طولانی‌مدت همراه با خلط و در مواردی تنگی نفس خود را نشان می‌دهند.

البته همه افراد سیگاری لزوماً به سرطان ریه مبتلا نمی‌شوند، اما خطر ابتلا به این بیماری در آنها به مراتب بیشتر از افراد غیرسیگاری است. درمجموع متخصصان ریه تاکید دارند که ترک سیگار حتی پس از سال‌ها مصرف به طور قابل توجهی خطر ابتلا به این سرطان را کاهش می‌دهد؛ و هرچه ترک آن زودتر انجام شود، احتمال بازگشت سلول‌ها به وضعیت طبیعی و در امان ماندن از سرطان ریه بیشتر است.

منبع: همشهری

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.