به گزارش شهرآرانیوز؛ روزگاری ساکنان محدوده شرقی مشهد در منطقه ۳ شهرداری، مالکانی به حساب میآمدند که هر کدامشان صاحب چندین و چند هکتار زمین بودند. محدودههایی که طبرسی شمالی و رسالت و دروی و سیس آباد و دیگر مکانها را در بر میگرفت. اکنون این محدودهها جمعیتی سیصد وهفتادهزار نفری را در خود جای داده است که همه زیرمجموعه یک پلاکاند آن هم پلاک ۶۸.
پلاک شصت و هشتیها جزو شهر مشهد هستند، اما خانه و کاشانه و زمین هایشان هنوز به تعبیر خودشان بلاتکلیف است. تأکید بلاتکلیفی شهروندان از این قرار است که اسناد و مدارک آنها ثبت نیست و مشخص هم نیست که ملکشان در سامانههای ثبت اسناد چند چند است. یکی میگوید ملکش اوقافی و مستأجر موقوفه است. دیگری از سند و مدارکی میگوید که هیچ گونه وجاهتی ندارد.
در همین راستا شهروندان در بازههای زمانی مختلف به مراجع و راهکارهای قانونی متوسل شدهاند تا تکلیف املاک، اراضی و اسنادشان مشخص شود، اما پیگیریهای آن هنوز به نتیجه نرسیده است. این پلاک که یکی از بزرگترین پلاکهای ثبتی در شهرستان مشهد است همچنان اندرخم یک کوچه است. صدای مردم شهرآرا پای درددل اهالی این پلاکها در محله های سیس آباد، دروی و طبرسی شمالی مینشیند.
ایمانی از ساکنان طبرسی شمالی و کاسب است. او درباره بی سر و سامانی اراضی پلاک ۶۸ این طور میگوید: پلاک ۶۸ را اهالی محلههای طبرسی شمالی، عباس آباد (نظام دوست)، سیس آباد، دروی و دیگر محلههای دوروبر آن خوب میشناسند. تا جایی که میدانیم جمعیت زیادی درگیر این ماجرا هستند.
ایمانی در ادامه به قواعد سخت و دست و پاگیر حقوقی برای صدور اسناد ثبتی این اراضی و املاک اشاره دارد و در این باره میگوید: بعد چندین و چند سال و با وجود اقدامات لازم و ضروری برای صدور اسناد ثبتی این اراضی و تعیین تکلیف، هنوز شاهد اقدام مؤثری که نتیجه آن راضی کننده باشد، نیستیم. یکی از مشکلات پیش رو موانع حقوقی است. خواهشمندیم این موضوع را پیگیری کنید تا اراضی و املاک این محدوده که موانعی برای سنددار شدن ندارند، تعیین تکلیف شوند و مالکان آن آسایش خاطر داشته باشند.
شافعی، دیگر شهروند ساکن محله دروی نیز قصد خرید یکی از همین املاک را برای مادرش دارد. میگوید: میخواستم ملکی قولنامهای در نزدیک خانه خودم بخرم. بنگاه املاک این طور به ما گفت که این ملکی که قصد خرید آن را دارید جزو املاک پلاک ۶۸ است. او برای توضیح بیشتر به این نکته نیز اشاره کرد که وضعیت این خانهها در ثبت اسناد نامشخص است و د راین باره قرار است مدارک آنها دوباره بررسی شود. حال ماندهام چه کار کنم؟ این خانه را مادرم پسندیده است و نمیدانم با این شرایط این ملک را بخرم یا جای دیگر و دورتر ملکی برایش تهیه کنم؟
کریم حسین زاده هم از خرده مالکانی است که سالها در خیابان شهید نظام دوست سکونت دارد. او هم صاحب چند قطعه زمینی است که از پدربزرگش به او ارث رسیده است. میگوید: مدارکی دارم که نشان میدهد زمینهای من اوقافی نیست و ملکی است. با این وضعیت چرا باید طرف حساب ما اوقاف باشد؟
حجت الاسلام والمسلمین پژمانفر، نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی که پیگیر مطالبه شهروندان این محلات در پلاک ۶۸ است در این زمینه به شهرآرا میگوید: تعدادی از مالکان اسناد و مدارکی در دست دارند که فرضیه موقوفه بودن همه سهمهای آن را رد میکند. با این حال همه این پلاک، موقوفه ثبت شده است.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی میافزاید: طبق مستندات و بررسیهای ثبت اسناد استان خراسان رضوی، مشخص شده است این پلاک بزرگ ثبتی شامل ۳۳ سهم است. در ادامه این بررسی ها، کمیسیون اصل ۹۰ برای شفاف سازی اسناد و مدارک این سهمها وارد عمل میشود. حجت الاسلام والمسلمین پژمانفر میافزاید: براساس فراخوان انجام شده و طبق مدارک درخواست کنندگان و مالکان، مشخص شد تعدادی از این سهمها که حدود شش مورد است و قطعات زیادی را در بر می گیرد، موقوفه نیست و این محدوده ملکی و شخصی بوده و بر نقشه شهرداری نیز نشسته است.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی از نتایج نشستی که با حضور مسئولان ذی ربط و نمایندگان مردمی با محور تعیین تکلیف این پلاک برگزار شده نیز خبر میدهد و میگوید: طبق این نشست، مقرر میشود در دو هفته آینده همه نقشههای اراضی مدنظر بر روی سامانه ثبت اسناد و املاک جانمایی و بارگذاری شود. همچنین در مدت یک ماه آینده نیز نشستی با نمایندگان دستگاه قضایی و حوزه پیشگیری از وقوع جرم، جهاد کشاورزی، راه و شهرسازی، ثبت اسناد و املاک و اوقاف استان خراسان رضوی برای تأیید این نقشهها برگزار و سپس فرایند صدور اسناد آغاز شود.
مدیرکل ثبت اسناد و املاک خراسان رضوی، نیز جزئیات بیشتری از پلاک ۶۸ به شهرآرا ارائه میدهد. او میگوید: پلاک ۶۸ مشهد مناطق بولوار طبرسی شرقی، بولوار پنجتن و ... را شامل میشود که اراضی آن مساحتی حدود ۷۵۳ هکتار معادل ۷ میلیون و ۵۳۴ هزارو ۷۴۲ مترمربع را در بر میگیرد.
سیدمرتضی مولوی پور در ادامه میافزاید: املاکی که در شش دانگ این پلاک قرار دارند اغلب موقوفهاند. موقوفه ظهیرالدوله، موقوفه محسن رضوی، موقوفه کلب علی خان و آستان قدس رضوی. البته تعدادی هم از مالکان اشخاص حقیقی هستند و سهم مالکیت مشاعی دارند. او میگوید: تعداد قطعهها در این پلاک معادل حدود ۶۰ هزار قطعه است که ۳۷۰ هزار نفر جمعیت را در خود جای داده و تقریبا ۷۰ درصد اراضی آن در منطقه مسکونی و شهری و مابقی در محدوده اراضی کشاورزی است.
مولوی پور با اشاره به اینکه این پلاک دارای تعدیل حدود ثبتی خیلی قدیمی و تا حالا فاقد نقشه بوده است، بیان میکند: با توجه به اینکه وضعیت پلاک ۶۸ مالکیتی مشاع و بین مالکان هست، حالت اشاعه دارد. به همین علت و برپایه مستندات موجود در دهههای گذشته، سازمان ثبت اسناد استان، برای اینکه محدوده شش دانگ پلاک را پیاده، مشخص و به نقشهای مصوب تبدیل کند، اقدام کرده است؛ بنابراین محدوده شش دانگ پلاک با مساحت ذکر شده مشخص میشود.
مدیرکل ثبت اسناد و املاک خراسان رضوی میافزاید: طبق کد ۹۱۴ مقررات ثبتی گام بعدی سازمان ثبت اسناد استان اطلاع رسانی به افراد است. مولوی پور در این زمینه نیز توضیح میدهد: در این مرحله باید به همه مالکان و مجاوران آن، این اقدام و حدود نقشه تعیین شده، ابلاغ و اخطار شود. برای این گام نیز باید اشاره کنم که در حال اطلاع رسانی هستیم. سپس حدود ثبتی پلاک بسته میشود و کار سازمان ثبت اسناد به پایان میرسد.
ورود به بخشهای اجرایی در دیگر سازمانها گامهای بعدی این ماجراست که مدیرکل ثبت اسناد و املاک خراسان رضوی در این باره این طور توضیح میدهد: بعد از تعیین و ثبت حدود پلاک ۶۸، مرجع قضایی پای کار میآید تا افرادی که مالکیت حقیقی از این زمینها دارند و طبق مستندات واحد ثبتی، حدود پنج و سه دهم (۵.۰۳) هستند بر اساس نقشههای ضابطهمند مشخص شوند تا حقی از کسی تضییع نشود.