به گزارش شهرآرانیوز؛ عطر نان تازه در «فرزین» پیچید. این همان خوشخبری برای مردم شریف و نجیبی است که رسیدن این برکت به محله خود را بارها و بارها پیگیری کردهاند.
مدتها بود که ساکنان مهرآباد و محله چهارهزار نفری «فرزین» از کمبود و تعداد محدود نانواییها و نیز کیفیت پایین نان گلایهمند بودند. به دلیل تعداد کم نانوایی ساکنان این محله مجبور بودند گاهی در سرمای زمستان و گرمای تابستان کیلومترها دورتر را با پای پیاده برای تهیه چند قرص نان بروند.
همین مسئله سبب شده تا در گزارشهایی این موضوع را از رئیس اتحادیه نانواییهای مشهد پیگیری کنیم و در ادامه بازرسان تعزیرات و اصناف و فرماندار وقت و دیگر مسئولان را پای کار بیاوریم تا تعداد نانوایی متناسب با جمعیت این محدوده شود.
گزارشهایی مشروح و پیگیرانه با عنوان «نانی که آجر میشود» در ششم خرداد۱۴۰۳ و همینطور «فرزین و دغدغه نان» بیستم اردیبهشت امسال و نیز گزارشی با تیتر «کیفیت سوخته نان مهرآباد» که ۱۱ شهریورماه امسال چاپ شد. در کنار این گزارشهای مستند، گاه حتی بیآنکه انعکاسی رسانهای در میان باشد، از مسئولان خواستیم تا با راهاندازی نانوایی، زودتر بوی نان داغ در این کوی و برزن بپیچد.
در این گزارشها، وعدهها و قولهای مسئولان را جزءبهجزء توضیح دادیم. همچنین چند مرحله مسئولان یکی پس از دیگری در مسجد محله حاضر شدند و با برپایی نشستهای ادواری با مردم، قول مساعد برای احداث نانوایی به آنها دادند. ساکنان محله نیز برپایه همین قولهای مطرح شده، با همفکری و پیش گذاشتن یکی از کاسبان خوشنام محله، زمینه لازم را برای برپایی نانوایی مهیا و آماده کردند. حتی خیلی زود پی مجوزهای بهداشتی را گرفتند، اما باز هم کار انگار گره خورده بود و پیش نمیرفت.
درنهایت این کلاف سردرگم با پیگیری مکرر شهرآرا در فواصل زمانی مختلف از اتحادیه نانواییهای مشهد، فرمانداری، اداره غله، خدمات بازرگانی استان خراسان رضوی و سازمان جهاد کشاورزی استان در کنار مطالبهگری فعالان فرهنگی و دغدغهمندان محله به ثمر نشست و ساکنان این محله مهرماه، صاحب نانوایی بربری ماشینی شدند.
به دعوت ساکنان محله، برای افتتاحیه رسمی نانوایی، بعد نماز مغرب و عشا راهی این محله شدیم. در افتتاحیه رسمی این نانوایی، سید حسین علویمقدم و مجید طهوریان عسکری، دو عضو شورای اسلامی شهر مشهد و علی اکبرکوهپیکر، رئیس اتحادیه نانواییهای مشهد و فعالان فرهنگی و دغدغهمندان محلی حضور داشتند.
جمعیت زیادی برای افتتاح نانوایی و دریافت نان صلواتی در نخستین روز کاری آن، در صف ایستادهاند. تعدادی از ساکنان محله نیز پای صحبتهای مسئولان شهری در مسجد ابوالفضلی کنار این نانوایی تازه احداث نشستهاند.
سید حسین علویمقدم، عضو شورای اسلامی شهر مشهد، همت مردم را میستاید و مطالبهشان را بهحق میداند و میگوید: در حقیقت این مردم بودند که خواستند و این نانوایی برپا شد.
دیگر عضو شورای اسلامی شهر نیز از الگو بودن این موضوع میگوید. مجید طهوریان عسکری با اشاره به اینکه این همت جمعی درخور تحسین است، میافزاید: این کار که در اصل به همت مردم شکل گرفت باید در همه جا به عنوان الگو معرفی شود. به هرحال هر زمان که پای مطالبه مردم در میان باشد، رسانه نیز پای کار میآید و مسئول هم باید به رسانه و مردم پاسخ بدهد.
در ادامه علی اکبر کوه پیکر، رئیس اتحادیه نانواییهای مشهد ضمن ابراز خرسندی از راه افتادن این نانوایی در این محله، قول میدهد به مرور سهمیه آرد محله افزایش پیدا کند.
کوه پیکر در حاشیه این مراسم در این باره توضیح میدهد: سهمیه اولیه آرد هر نانوایی تازهتأسیس را کارگروه آرد و نان مشخص میکند. در ادامه فعالیت این نانوایی ۲۵۰ تا ۳۰۰ کیسه آرد را به صورت ماهانه شارژ میکنیم. در واقع کم کم کار نانوایی که راه افتاد براساس تقاضا و نیازسنجی و سامانه مدیریت هوشمند نان نانینو، در ماههای بعد، این مقدار تقویت میشود.
رئیس اتحادیه نانواییهای مشهد تأکید میکند: نوع نان این نانوایی را هم متصدی خود نانوایی انتخاب کرده است.
کوهپیکر همچنین پیشنهاد میدهد: در سال ۲۵۰هزار میلیارد تومان اعتبار به بخش آرد و نان اختصاص پیدا میکند که بخشی از آن هدر میرود، اما اگر این یارانه به خود مردم داده شود تا هر نانی که میخواهند خریداری کنند و در ازای آن، قیمت نان آزاد شود، بهتر است.
رئیس اتحادیه نانواییهای مشهد درباره بیکیفیت بودن نان برخی نانواییها نیز میگوید: حتما بازدیدهای سرزده از نانواییهای سطح شهر داریم، اما این نکته را درنظر داشته باشید که گندم داخلی باید با گندم خارجی مخلوط و سپس آرد شود. در این باره بعضی کارخانهها این امکان را ندارند. همچنین در یک ماه گذشته آرد ۲درصد سبوسگیریاش کمتر شده است و اگر دقت کنید نان همه نانواییهای سطح شهر مشهد سیاهتر شده است. باید توجه داشت آردی که سبوس بیشتر دارد پخت متفاوتی میخواهد و همه نانواییها با این دخلوخرج و اجارههای سنگین، کارگر فنی ندارند. برخی کارگرهای عادی از پس پخت باکیفیت با این نوع آرد بر نمیآیند.
در ادامه حسینی، رئیس شورای اجتماعی محله نیز از پیگیریهایش میگوید و اینکه برای متقاعد کردن مسئولان و داشتن یک نانوایی در خیابان فرزین هفتخان رستم را پیموده است. او میگوید: در این مسیر شهرآرا همپای ما در پیگیریها شد و توانستیم به واسطههای مختلف و با این استدلال که سرانه حدود چهارهزار نفری جمعیت، حداقل یک نانوایی نیاز دارد، حرفمان را پیش ببریم.
او از یکی از کاسبان محله نام میبرد که حاضر میشود برای رفاه حال مردم سوپرمارکتش را نانوایی کند: آقای سلیمانی سوپرمارکت بزرگش را برای رفاه حال مردم، به نانوایی تبدیل کرد و این یعنی نانرسانی به هممحلهای و همسایه و مصداق بارز کار خیر است.
حسینی از ایجاد اشتغال با احداث این نانوایی نیز میگوید: فقط برای پنج نفر به صورت مستقیم شغل به وجودآمده است.
رئیس شورای اجتماعی محله تعداد نانواییهای محله مهرآباد را ۱۰نانوایی برمیشمارد و میافزاید: محله پنجاهودوهزار نفری مهرآباد ۱۰ نانوایی دارد. متأسفانه تعدادی از این نانواییها نان بیکیفیت دست مردم میدهند و مردم از آنها ناراضیاند.
او درباره اینکه چرا نان بربری انتخاب مردم محله است میگوید: نان بربری و سنگک بیشترین تقاضا را در بین مردم این محله داشت و طبق خواست مردم و شرایط محیطی این نانوایی، تصمیم بر این شد نان آن تافتون باشد و تا آخر بر کیفیت این نان و نحوه طبخ آن نظارت میکنیم.