صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

رمان «زندان عادل‌آباد» منتشر شد | پاسخ به چرایی انقلاب از زبان شخصیت نوجوان شیرازی

  • کد خبر: ۳۷۰۰۷۹
  • ۱۲ آبان ۱۴۰۴ - ۱۵:۰۵
نویسنده کتاب نوجوان درباره جدیدترین اثر خود گفت: «زندان عادل‌آباد»، روایت داستانی از زندگی نوجوانی شیرازی در آستانه انقلاب است که می‌کوشد به شبهات نسل جوان درباره چرایی وقوع انقلاب پاسخ دهد.
مریم دهقان
خبرنگار مریم دهقان

به گزارش شهرآرانیوز، اکبر صحرایی، نویسنده معاصر ایرانی، درباره اثر خود بیان کرد: این اثر، روایتی داستانی و به‌هم‌پیوسته در ۲۴ بخش از فعالیت‌های انقلابی مردم شیراز در دهه پنجاه تا پیروزی انقلاب اسلامی است.

نویسنده در توصیف فضای داستانی اثرش گفت: این کتاب با نثری ساده و روایت‌محور، زندگی مردم شیراز، محله‌ها و حال‌وهوای آن سال‌ها را زنده می‌کند. من با تلفیق واقع‌گرایی، طنز و حس همذات‌پنداری، تصویری زنده از جامعه آن دوران ارائه داده‌ام.

به گفته صحرایی، شخصیت اصلی رمان زندان عادل‌آباد، نوجوانی ۱۳ساله به نام «دارعلی» است که در داستان‌های این نویسنده حضوری مداوم دارد. این پسر شیرازی که در جنوب شهر زندگی می‌کند، در بحبوحه روزهای منتهی به پیروزی انقلاب، ناخواسته و به همراه همکلاسی‌اش درگیر مسائل سیاسی می‌شود و از زندان ساواک سر درمی‌آورند.

این نویسنده ایرانی درباره شخصیت اصلی «زندان عادل‌آباد» افزود: در این کتاب، دوران کودکی تا نوجوانی دارعلی روایت می‌شود، نوجوانی که حدود ۱۸ ماه قبل از پیروزی انقلاب، به مخوف‌ترین زندان کشور یعنی زندان عادل‌آباد، به دستور فرح پهلوی فرستاده می‌شود و در آن به خودباوری می‌رسد.

وی با بیان این مطلب که متأسفانه در بسیاری از داستان‌های انقلابی، به معلول‌ها پرداخته شده نه علت، ادامه داد: در داستان‌های انقلابی، تظاهرات، درگیری‌ها و شعارنویسی‌ها نشان داده می‌شود، اما کمتر به این پرداخته می‌شود که چه زمینه‌های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی موجب وقوع انقلاب شده است.

صحرایی تصریح کرد: این امر باعث شده سوالات نوجوانان و جوانان درباره «چرایی» انقلاب بی‌پاسخ بماند و حتی شبهاتی در ذهن آنان ایجاد شود. من در رمان «زندان عادل‌آباد» کوشیده‌ام به این علل بپردازم و نشان دهم چه اتفاقاتی باعث شد مردم علیه رژیم قیام کنند.

این نویسنده کتاب نوجوان، با اشاره به اینکه زندان عادل‌آباد نمادی از زندان‌های به‌ظاهر مدرن ولی ذاتاً دیکتاتور محمدرضا پهلوی است، اظهار داشت: شخصیت دارعلی در این زندان ساخته می‌شود و دچار تحولی روان‌شناختی می‌گردد. تحول او که از قبل از انقلاب شروع شده، در زندان به اوج می‌رسد و او را «مرد» می‌کند. در روزهای شکنجه و تنهایی، مرور سخنان آیت‌الله دستغیب چون نوری در تاریکی، قوت‌قلب و آرامش‌بخش اوست.

صحرایی از برنامه‌ریزی برای ادامه این روایت داستانی خبر داد و گفت: این اثر در دو جلد به ناشر پیشنهاد شده که جلد اول آن به چاپ رسیده است. جلد دوم به وقایع دوران جوانی شخصیت اصلی و ایام جنگ می‌پردازد.

در بخش‌هایی از این داستان می‌خوانیم: «زندگی‌ام از ورود به دبیرستان کمال‌الملک رقم خورد؛ یعنی در سیزده‌سالگی. نخست آقای فروردین معلم تاریخ کلاس به یک‌باره ناپدید و غیب شد. با زدن هندوانه زیر بغلم و تحریک بچه‌های کلاس، جرأت پیدا کردم بروم سراغ آقای افراسیابی که بیشتر به میرغضب شباهت داشت تا ناظم مدرسه.

آقا اجازه آقای فروردین دیگه نمی‌آد سرکلاس؟ افراسیابی چشم درشتش را دراند و انگشت اشاره را سیخ گذاشت روی دماغ عقابی‌اش و هیس... را سوت‌دار کشید.

- هیسسسسسس...

و بعد آهسته‌تر گفت: «رفته جایی که عرب نی انداخت.»

«زندان عادل‌آباد» با تصویرگری زهرا خمسه در ۱۲۸ صفحه و به قیمت ۱۳۰ هزار تومان از سوی انتشارات «به‌نشر» منتشر شده است.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.