تکذیب پذیره نویسی صندوق دارادوم از سوی سازمان خصوصیسازی، بورس را بهکما برد.
مسعود سلطانی | شهرآرانیوز؛ برای اینکه عمق فاجعه را دریابید، به روند انتشار اخبار توجه کنید. از روز چهارشنبه خبر شروع پذیرهنویسی صندوق دارادوم متشکل از سهام ۴ شرکت پالایشی بهطور گسترده منتشر میشود. روز یکشنبه با توجه به صحبتهای رئیس سازمان خصوصیسازی در روز قبل از آن و انعکاس آن در صداوسیما، سهامداران از عرضه صندوق دارادوم مطمئن میشوند. روز یکشنبه ۴ نمادی که قرار است در این صندوق باشد، یعنی «شتران»، «شبدیز»، «شپنا» و «شبندر» با حجم سنگین تقاضا مواجه میشوند و صف خرید سنگین برایشان تشکیل میشود.
در نیمساعت نخست معاملات در روز گذشته نیز روند صعود قیمت در نماد ۴ شرکت پالایشگاهی بندرعباس، تهران، تبریز و اصفهان ادامه پیدا میکند و شاخص کل بورس هم از مرز ۲ میلیونو ۱۰۰ هزار واحد عبور میکند. اما انتشار خبری با تیتر «تکذیب آغاز پذیرهنویسی دارادوم در شهریور» در ساعت ۱۲:۱۰ باعث میشود که ۴ نماد مذکور و همینطور اغلب نمادها در گروه پالایش نفتی صف فروش را تجربه کنند و تا ساعت ۱۲ ظهر کل بازار سرمایه تحتتأثیر شوک خبر منتشرشده به صف فروش میرسند و بیش از ۴۰۰ نماد در قیمتهای منفی معامله میشوند. این اتفاق بهمعنای ضرر ۱۰ درصدی آن هم تنها ظرف یک روز برای افرادی است که ابتدای صبح این نمادها را خریداری کردند. بیتدبیری دستگاههای مسئول در انتشار بهموقع اطلاعات این زیان را به افراد بسیاری تحمیل کرد و بهنظر میرسد ناهماهنگی مسئولان و بیتوجهی به ابعاد انتشار اخبار باعث شوک عجیب به بازار سرمایه شد. ابعاد این خبر آنقدر آسیبزاست که اگر کنترل نشود، میتواند حتی تا پایان هفته موجب ریزش در بازار سرمایه شود.
در این میان تسنیم در گزارشی مدعی شد که اختلافات میان وزیر اقتصاد با وزیر نفت موجب این ناهماهنگی و ضرر عمده معاملهگران بورسی شده است. در این گزارش آمده است: «بعد از اعلام خبر عدم عرضه ایتیافدوم در ابتدای شهریور، موجی از گمانهزنیها در محافل مختلف اقتصادی مطرح شده است؛ بهنظر میرسد اختلاف نظر ۲ وزارتخانه نفت و اقتصاد منافع مردم را در معرض ریسکهای جدی قرار داده است.»
دژپسند، وزیر اقتصاد نیز اعلام کرد: «دستگاه مربوطه (وزارت نفت) در روزهای اخیر گفت آمادگی این کار (راهاندازی صندوق دارادوم) را نداریم؛ بر این اساس، دارادوم بهصورت بلوکی عرضه میشود و اگر هم نتوانستیم، آن را شناور میکنیم.» هرچند شرکت پخش و پالایش تمام تقصیر را بر دوش وزیر اقتصاد انداخته است، باید منتظر ماند تا جزئیات بیشتری از موضوع روشن شود. بههر حال پیگیریها نشان میدهد ظاهرا در صورت عدم اقدام وزارتخانه متولی برای عرضه سهام در قالب ایتیاف و عدماستقبال در عرضه بلوکی، وزارت اقتصاد میتواند رأسا نسبت به عرضه سهام در قالب ایتیاف اقدام کند.
بورس زیر آوار ریزش نمادهای نفتی
بازار سرمایه هم که روز یکشنبه کار خود را با پرواز ۴۰ هزار واحدی آغاز کرده بود، روز گذشته ۲۰ مرداد ۱۳۹۹ با افزایش سنگین عرضه در نمادهای بزرگ و شاخصساز مواجه شد تا برخلاف اغلب پیشبینیها بازار یکپارچه قرمزرنگی را برای معاملهگران رقم بزند.
دیروز شاخص کل بازار سرمایه با سقوط ۱۳ هزارو ۴۳۵ واحدی معادل ۰.۶۵ درصد ریزش را تجربه کرد و به سطح ۲ میلیون و ۶۵ هزار واحد بازگشت. شاخص کل هموزن نیز با ۸۶۲۰ پله سقوط معادل ۱.۶۲ درصد ریزش را تجربه کرد تا نشان دهد نمادهای کوچک بورس هم نتوانستند در روز ریزش نمادهای بزرگ، محل امنی برای سرمایه باشند و معاملهگران قصد خروج پول خود از این نمادها را نیز داشتند. البته نباید از بازگشایی نماد «اخابر» متعلق به شرکت مخابرات ایران چشمپوشی کرد.
این نماد که دیروز بدون دامنه نوسان بعد از مجمع عمومی سالیانه بازگشایی شد توانست رشد بیش از ۶۰ درصدی را برای سهامداران خود رقم بزند و تأثیر مثبت ۱۸ هزارو ۸۵۵ واحدی روی شاخص کل داشتند باشد. درمجموع طی معاملات روز گذشته در ۲ بازار بورس و فرابورس ۱۶۶ نماد در قیمتهای مثبت و ۴۶۴ نماد در قیمتهای منفی معامله شدند و همین باعث شد نقشه بازار بیشتر قرمز باشد.
طی معاملات دیروز در بازار بورس ۱۱ میلیاردو ۶۷۰ میلیون برگ سهم بهارزش ۲۱ هزارو ۶۹۱ میلیارد تومان معامله شد. همچنین در بازار فرابورس ۲ میلیاردو ۶۵۱ میلیون برگ سهم بهارزش ۷ هزار و ۸۳ میلیارد تومان معامله شد.