صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

پشت پرده سکوت سازمان ملل درباره ۴۰۰۰ تن ترکیبات سمی در آسمان ایران

  • کد خبر: ۴۰۸۹۳۲
  • ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۵ - ۲۰:۰۰
رئیس مرکز امور بین‌الملل سازمان حفاظت محیط زیست گفت: «پاسخ سازمان ملل به انتشار ۴۰۰۰ تن مواد سمی در آسمان ایران، فقط یک ابراز نگرانی خنثی بود که نشانه فلج کامل سازوکارهای بین‌المللی است.»

به گزارش شهرآرانیوز؛ در پی حملات رژیم صهیونیستی و آمریکا به مناطق کشور، بخش‌هایی از محیط‌زیست ایران دچار آسیب‌های جدی شد؛ خسارت‌هایی که طبق اسناد بین‌المللی می‌تواند در زمره پیامد‌های زیست‌محیطی جنگ و حتی مصادیق جنایت جنگی قرار می‌گیرد.

سازمان حفاظت محیط‌زیست ایران از پیش از آغاز درگیری‌ها و همزمان با تداوم حملات، موضوع تهدید‌های زیست‌محیطی را در دستور کار دیپلماسی محیط‌زیستی خود قرار داد و با ارسال مکاتبات رسمی به دبیرکل سازمان ملل متحد و ۱۱ نهاد و کنوانسیون بین‌المللی مرتبط، نسبت به پیامد‌های مخرب این حملات هشدار داد.

این پیگیری‌ها در حالی انجام شد که بر اساس اسناد بین‌المللی از جمله اعلامیه استکهلم، اعلامیه ریو، منشور ملل متحد و پروتکل‌های الحاقی کنوانسیون ژنو، حفاظت از محیط‌زیست حتی در زمان مخاصمات نظامی نیز یک تعهد الزام‌آور برای همه طرف‌ها محسوب می‌شود.

برای اطلاع از پاسخ سازمان ملل به مکاتبات ایران، از آرمان خورسند، رئیس مرکز امور بین‌الملل و کنوانسیون‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست جویا شدیم.

آرمان خورسند گفت که در پاسخ به تمامی مکاتبات، بیانیه صادرشده از سوی «اینگر اندرسن» دبیر اجرایی برنامه محیط زیست سازمان ملل، بیانیه‌ای خنثی و ضعیف بوده و تنها به ابراز نگرانی درباره وقوع مخاصمات محدود شده است.

وی توضیح داد که در این بیانیه صرفاً امیدواری برای پایان سریع درگیری‌ها مطرح شده و هیچ اقدام عملی یا موضع‌گیری مشخصی درباره خسارات واردشده ارائه نشده است. به گفته خورسند، اسناد و مستنداتی که جمهوری اسلامی ایران درباره آسیب‌های زیست‌محیطی جمع‌آوری کرده بود، به‌صورت رسمی از سوی ایران ارائه و منتشر شده است.

خورسند همچنین از برگزاری نشست حضوری میان سفیر جمهوری اسلامی ایران در نایروبی ـ محل استقرار دبیرخانه برنامه محیط زیست سازمان ملل ـ و دبیر اجرایی این نهاد خبر داد.

وی گفت: این دیدار هفته گذشته با هدف پیگیری نامه‌نگاری‌های انجام‌شده از سوی سازمان حفاظت محیط زیست و ادامه روند مطالبه‌گری ایران برگزار شد.

رئیس مرکز امور بین‌الملل سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه با انتقاد از عملکرد سازمان ملل متحد افزود: این موضوع باید در چارچوب بی‌عملی کلی سازمان ملل و ارکان آن تحلیل شود. زمانی که اصل تجاوز نظامی که هیچ‌یک از معیار‌های قوانین بین‌المللی را رعایت نکرده، رخ می‌دهد و شورای امنیت به‌عنوان عالی‌ترین مرجع حفظ صلح و امنیت بین‌المللی اقدام مؤثری انجام نمی‌دهد، طبیعتاً از نهاد‌های زیرمجموعه نیز نمی‌توان انتظار اقدامات جدی داشت.

خورسند گفت: در حال حاضر با همکاری وزارت دادگستری و مرکز وکلای قوه قضاییه، اسناد لازم برای تعقیب قضایی موضوع در حال آماده‌سازی است تا این پرونده هم در محاکم داخلی و هم در محاکم بین‌المللی پیگیری شود.

وی یکی از نتایج مهم این روند را آشکار شدن ناکارآمدی سازوکار‌های بین‌المللی دانست و افزود: این موضوع نشان‌دهنده ضرورت بازنگری در نظام جهانی حفظ صلح و امنیت بین‌المللی است. به گفته خورسند، ثبت و مستندسازی اقدامات تجاوزکارانه نیز از دیگر اهداف این پیگیری‌هاست تا این موارد در سطح جهانی مطرح و در حافظه بین‌المللی ثبت شود.

خورسند همچنین به مکاتبات گسترده ایران با نهاد‌های بین‌المللی اشاره کرد و گفت: تاکنون با ۱۱ نهاد و کنوانسیون بین‌المللی مکاتبه انجام شده است و اکثر این نهاد‌ها در چارچوب سازمان ملل فعالیت می‌کنند و حتی در صورت اقدام نیز روند پیگیری آنها در حوزه محیط زیست از طریق برنامه محیط زیست سازمان ملل دنبال می‌شود.

وی همچنین از پیگیری موضوع در چارچوب برنامه توسعه سازمان ملل خبر داد و گفت: در این مسیر همکاری‌ها با برنامه توسعه سازمان ملل نیز در حال انجام است تا امکان استفاده از ظرفیت‌های موجود برای پیگیری خسارات فراهم شود.

منبع: فارس

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.