در پیامک ارسال شده برای برخی از شهروندان گفته شده است که: «خبرفوری؛ از دیشب تا به امروز حساب ۲۰۰ نفر از مشتریان بانکهای مختلف جمهوری اسلامی توسط هکرهای حرفهای حک شده، رئیس بانک مرکزی گوش زد کرده تا اطلاع ثانوی از اپلیکیشنهای ۷۸۰ و آپ استفاده نکنید یا رمز دوم حسابهای خود را غیرفعال کنید. این گروه از هکرها اهل مشهد هستند.
محمدجواد ابوعطا | شهرآرانیوز؛ «گازوئیل گران میشود»، «طرح مسدودسازی فضای مجازی بهزودی اجرا میشود»، «دلار ۳۵ هزار تومانی در راه است» و...، اینها تنها چند نمونه از شایعاتی است که معمولا برای حساسیت بیشتر ذیل عنوان محرمانه و درزیافته از فلان جلسه مسئولان، در فضای مجازی دست به دست میشود و برخی از افراد نیز به هزار و یک دلیل آنها را نه تنها باور بلکه این اخبار جعلی را به کانالها و گروههای مختلف ارسال میکنند.
در اینگونه پروندهها بیشتر منافع مادی پشت پرده ماجراست و انتشار دهندگان معمولا برای جذب مخاطب بیشتر تلاش میکنند تا به ابعاد دروغهایشان بیفزایند. اما وقتی یکی از همین شایعات در قالب پیامک روی گوشی تلفن همراه افراد ارسال میشود، دیگر تنها ماجرای یک شایعه نیست بلکه موجی از ناامنی گسترده، میان دریافتکنندگان پیامک ایجاد میشود که به راحتی نمیتوان حواشی آن را جمع و جور کرد، موضوعی که روزهای گذشته در مشهد صورت گرفته و تبدیل به یک پرونده در پلیس فتای خراسانرضوی شده است.
در پیامک ارسال شده برای برخی از شهروندان گفته شده است که: «خبرفوری؛ از دیشب تا به امروز حساب ۲۰۰ نفر از مشتریان بانکهای مختلف جمهوری اسلامی توسط هکرهای حرفهای حک شده، رئیس بانک مرکزی گوش زد کرده تا اطلاع ثانوی از اپلیکیشنهای ۷۸۰ و آپ استفاده نکنید یا رمز دوم حسابهای خود را غیرفعال کنید. این گروه از هکرها اهل مشهد هستند. توی گروههایی که میشناسید انتشار دهید تا بستگان و دوستانتان طعمه این از خدا بیخبرها نشوند. ۰۵۱۳۸۰۶۲ بچهها این پیش شماره از مشهد زنگ میزنه اصلا بهش جواب ندین باعث میشه وارد گوشی تلفن همراه شما بشه و اطلاعاتتون هک بشه» تعداد زیادی از افرادی که این پیامک را دریافت کردهاند، به منظور بررسی آن به پلیس فتای خراسانرضوی مراجعه میکنند، موضوعی که موجب میشود تا در خدمترسانی این پلیس تخصصی خلل ایجاد شود.
این پیامک را باور نکنید
رئیس پلیس فتای خراسانرضوی، این پیامک را جعلی میداند و درباره پشت پرده آن دو موضوع را مطرح میکند، اول آنکه در بیشتر پروندههای مشابه افراد به منظور جذب مخاطب (ممبر) بیشتر اقدام به ساخت این شایعات میکنند و موضوع بعدی تخریب رقبایشان است که این موضوع در این پرونده محتملتر است.
به گفته سرهنگ جواد جهانشیری، یکی از سرنخهای مهم در پیگیری این پرونده، استفاده شیادان از سامانههای رسمی پیامکی است که این سامانهها معمولا برای ارسال پیامکهای انبوه تبلیغاتی استفاده میشود. در این راستا گروهی از کارشناسان پلیس فتا رصدهای تخصصی خود را آغاز کردهاند.
خلل در اطلاعرسانی دستگاههای خدماتی
وی درباره سرشماره مطرح شده در این پیامک گفت که بسیاری از شرکتهای خدماتی نظیر اتفاقات گاز، برق، شهرداری، اداره اوقاف، حوادث غیرمترقبه، اداره هواشناسی، سامانه OVC یا همان احراز هویت و دیگر سازمانهای مربوط که نیاز به اطلاعرسانی عمومی دارند از این سرشماره پیغام صوتی ارسال میکنند که مورد تایید مخابرات و دیگر دستگاههای ذیربط است.
احتمال تخریب ۲ سامانه موفق بانکی و خدماتی که در پیامک به آنها اشاره شده، موضوع دیگری است که جهانشیری به آن اشاره میکند و معتقد است که احتمالا پیامکهای مشابهی در دیگر استانها با همین محتوا نیز وجود داشته باشد، که اقدامات لازم در این باره نیز آغاز شده است.
تشکیل پرونده پلیسی
رئیس پلیس فتای خراسانرضوی ضمن اشاره به اینکه شهروندان در صورتی که چنین پیامکی دریافت کردند، نیاز نیست هیچ اقدامی انجام دهند یا اطلاعاتی که از آنها خواسته شده را به جایی ارسال کنند، هشدار داد نادیده گرفتن اینگونه پیامکها بهترین شیوه برخورد است.
وی از تشکیل پرونده ویژه به منظور شناسایی هویت انتشاردهندگان این پیامک جعلی خبر داد و اعلام کرد: گروهی از کارشناسان پلیس فتای خراسانرضوی اقدامات خود را برای شناسایی و دستگیری متهمان آغاز کردهاند.
جهانشیری در پایان به آن دسته از افراد که فضای سایبری را وسیله رسیدن به اهداف سوء خود میدانند هشدار داد که مطابق قانون رسیدگی به جرائم رایانهای هرگونه نشر اکاذیب جرم بوده و علاوه بر پیگرد قانونی مجازات حبس و جریمه نقدی در انتظار مجرمان خواهد بود.