صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

پخش زنده

صفحات داخلی

تغییر چهره تیم‌های بازاریابی با هوش مصنوعی؛ روایت فعالان دیجیتال مارکتینگ در الکامپ ۲۹

  • کد خبر: ۴۴۲۰۰۶
  • ۱۰ شهريور ۱۴۰۵ - ۱۶:۳۸
در دومین روز از بیست‌ونهمین نمایشگاه الکامپ، پنل تخصصی «کاربرد هوش مصنوعی در دیجیتال مارکتینگ» با حضور جمعی از فعالان و متخصصان حوزه بازاریابی دیجیتال برگزار شد.
الهام نکوئی
خبرنگار الهام نکوئی

شهرآرانیوز؛ در پنل تخصصی «کاربرد هوش مصنوعی در دیجیتال مارکتینگ»، سخنرانان از تجربه‌های خود در استفاده از هوش مصنوعی، تأثیر این فناوری بر ساختار تیم‌های بازاریابی، تولید محتوا، سئو، تحلیل داده و مدیریت کمپین‌ها گفتند و در عین حال نسبت به وابستگی بیش از اندازه به ابزار‌های هوش مصنوعی و استفاده از آن بدون دانش و استراتژی هشدار دادند. این پنل روز ۱۰ شهریورماه، حوالی ساعت ۱۴:۱۱ در استیج ۴۰ نمایشگاه الکامپ برگزار شد و ندا خالقی، بنیانگذار آژانس دیجیتال مارکتینگ وندا، پیوند آزادی، مدیر رشد و بازاریابی Xraise، محمد سمیعی، مشاور رشد و مارکتینگ، و فائزه اعلمی، مدیرعامل آژانس مارکتینگ پولاریس و مدرس و مشاور دیجیتال مارکتینگ، در آن به بیان دیدگاه‌های خود پرداختند.

هوش مصنوعی؛ از تولید محتوا تا مدیریت کمپین

فائزه اعلمی در این پنل با اشاره به کاربرد هوش مصنوعی در بخش‌های مختلف بازاریابی، گفت استفاده از این فناوری به فعالیت‌هایی مانند قیمت‌گذاری، مدیریت کمپین‌ها و بهینه‌سازی عملکرد کمپین محدود نمی‌شود و می‌توان از آن برای بررسی و بهبود فرآیند‌ها در حین اجرای کمپین نیز استفاده کرد.

به گفته او، در برخی کسب‌وکار‌ها قیمت‌گذاری می‌تواند به شکل پویا و بر اساس عواملی مانند قیمت رقبا و زمان خرید انجام شود تا قیمت بهینه برای محصول یا خدمت به دست آید.

اعلمی همچنین تأکید کرد که استفاده مؤثر از هوش مصنوعی باید در بخش‌های مختلف سازمان اتفاق بیفتد و محدود کردن آن به واحد بازاریابی، فرصت‌های استفاده از این فناوری را کاهش می‌دهد. به اعتقاد او، منابع انسانی نیز یکی از بخش‌هایی است که می‌تواند از کاربرد‌های هوش مصنوعی بهره زیادی ببرد.

محمد سمیعی نیز افزایش سرعت انجام فعالیت‌های بازاریابی و خودکار شدن بخشی از فرآیند‌های تحلیلی را از مهم‌ترین آثار ورود هوش مصنوعی به این حوزه دانست. او گفت انتظارات کارفرما‌ها نیز افزایش یافته و کسب‌وکار‌ها به دنبال افرادی هستند که بتوانند به شکل چندمنظوره از ابزار‌های هوش مصنوعی استفاده کنند.

به گفته سمیعی، بخشی از فعالیت‌های آنالیتیکس بازاریابی نیز به سمت خودکار شدن حرکت کرده و همین موضوع وابستگی کسب‌وکار‌ها به نیروی انسانی برای انجام کار‌های روتین را کاهش داده است.

تجربه وندا؛ وقتی تیم تولید محتوا کوچک‌تر می‌شود

ندا خالقی با بیان تجربه آژانس دیجیتال مارکتینگ وندا، گفت استفاده گسترده از هوش مصنوعی باعث شده اندازه تیم این مجموعه تقریباً نصف شود.

او تأکید کرد هوش مصنوعی بیشتر جای افرادی را گرفته است که صرفاً وظیفه اجرای کار را بر عهده دارند و فاقد نگاه استراتژیک هستند.

خالقی برای توضیح این موضوع به تجربه‌ای در حوزه سئو اشاره کرد. به گفته او، در یکی از پروژه‌ها سایتی با مشکل پنالتی مواجه شده بود و در جریان تلاش برای اصلاح شرایط، تصمیم گرفته شد سایتی جدید با کمک ChatGPT ایجاد شود تا امکان تولید و ایندکس شدن مقالات با این روش مورد آزمایش قرار گیرد.

به گفته خالقی، نتیجه این آزمایش سایتی بود که از نظر ظاهری عملکرد بهتری داشت و نتایج مثبتی نیز به همراه داشت. او همچنین گفت بخش قابل توجهی از فرآیند آنالیز سایت‌ها در حال حاضر به وسیله ابزار‌های هوش مصنوعی انجام می‌شود.

با این حال، خالقی نسبت به برداشت اشتباه از این تجربه هشدار داد و تأکید کرد استفاده موفق از هوش مصنوعی به معنای آن نیست که فردی بدون دانش تخصصی می‌تواند صرفاً با استفاده از این ابزار، یک پروژه حرفه‌ای را مدیریت کند. به اعتقاد او، شناخت الگو‌ها و داشتن تخصص همچنان بخش مهمی از فرآیند تصمیم‌گیری است.

«توهم تخصص»؛ یکی از چالش‌های جدی هوش مصنوعی

یکی از محور‌های مشترک سخنان اعضای پنل، خطر ایجاد «توهم تخصص» در اثر استفاده نادرست از هوش مصنوعی بود.

خالقی معتقد است دسترسی آسان به ابزار‌های هوش مصنوعی باعث شده افراد در حوزه‌هایی که دانش عمیقی ندارند نیز احساس کنند متخصص هستند. او این وضعیت را یکی از چالش‌های اصلی استفاده از هوش مصنوعی در کسب‌وکار می‌داند.

به گفته او، تعداد افرادی که ایده‌پردازی می‌کنند و در پشت صحنه از هوش مصنوعی کمک می‌گیرند افزایش پیدا کرده، اما در مقابل، نیروی انسانی توانمند برای اجرای صحیح ایده‌ها و تبدیل آنها به سناریوی درست کمتر شده است.

پیوند آزادی نیز بر همین موضوع تأکید کرد و گفت نباید هوش مصنوعی را تصمیم‌گیرنده اصلی دانست. به اعتقاد او، زمانی می‌توان خروجی مناسبی از ابزار‌های هوش مصنوعی دریافت کرد که کاربر دقیقاً بداند چه مسئله‌ای را دنبال می‌کند و چه نقشی برای ابزار تعریف کرده است.

آزادی همچنین به اهمیت تعریف Workflow و استفاده از Agent‌ها اشاره کرد و گفت افراد متخصص بهتر می‌دانند چگونه هوش مصنوعی را در فرآیند‌های کاری خود وارد کنند؛ موضوعی که می‌تواند هم هزینه‌ها را کاهش دهد و هم کیفیت خروجی را افزایش دهد.

هوش مصنوعی نمی‌تواند جای استراتژی را بگیرد

یکی دیگر از مباحث مهم این پنل، تأثیر هوش مصنوعی بر تولید محتوای سئو شده بود.

فائزه اعلمی با تأکید بر اهمیت محتوای اصیل گفت اگر هدف کسب رتبه در نتایج جست‌و‌جو است، صرف تولید محتوایی که اطلاعات تکراری را بازنویسی می‌کند، کافی نیست.

به گفته او، محتوا باید تجربه و ارزش افزوده داشته باشد و زاویه دید جدیدی ارائه کند. برای تولید چنین محتوایی، لازم است فرد درباره موضوع تحقیق کند، منابع مختلف از جمله کتاب‌ها را مطالعه کند و اطلاعات معتبر را در اختیار ابزار هوش مصنوعی قرار دهد.

او تأکید کرد مسئله اصلی، خود ابزار نیست؛ بلکه استراتژی پشت استفاده از ابزار اهمیت دارد. استفاده از هوش مصنوعی در دیجیتال مارکتینگ بدون داشتن استراتژی، می‌تواند به یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های این حوزه تبدیل شود.

سایت و مقاله؛ آیا هوش مصنوعی جای نیروی انسانی را می‌گیرد؟

پیوند آزادی نیز در این پنل به سرعت بالای هوش مصنوعی در اجرای پروژه‌های دیجیتال اشاره کرد و از تجربه ساخت یک وب‌سایت کامل در مدت کمتر از سه ساعت گفت.

او همچنین به سیستم‌هایی اشاره کرد که می‌توانند با استفاده از هوش مصنوعی، فرآیند تولید و انتشار مقالات سئو شده را تا حد زیادی خودکار کنند.

در مقابل، اعضای پنل تأکید کردند که خودکار شدن فرآیند تولید به معنای حذف کامل نقش متخصصان نیست. در چنین شرایطی، ارزش نیروی انسانی بیشتر به توانایی تعریف مسئله، طراحی استراتژی، کنترل خروجی و تصمیم‌گیری وابسته خواهد بود.

از رزومه‌های AI تا کارکنانی که دیگر فکر نمی‌کنند

پیوند آزادی با اشاره به تجربه مدیریتی خود گفت استفاده از هوش مصنوعی تنها به تولید محتوا محدود نشده و افزایش بهره‌وری باعث شده برخی شرکت‌ها با تیم‌های بسیار کوچک‌تر فعالیت کنند.

او همچنین معتقد است در ایران هنوز استفاده از هوش مصنوعی در بسیاری از کسب‌وکار‌ها به اندازه ظرفیت واقعی آن گسترده نشده است.

خالقی نیز از افزایش وابستگی برخی نیرو‌ها به ابزار‌های هوش مصنوعی انتقاد کرد و گفت در برخی موارد، افراد به جای فکر کردن درباره نحوه اجرای یک کار، مستقیماً به سراغ ابزار می‌روند. او این وابستگی را به‌ویژه در میان نیرو‌های جوان، یک چالش جدی برای بازار کار آینده دانست.

مشکل دیگر؛ زیاد شدن ابزار‌های هوش مصنوعی

محمد سمیعی یکی دیگر از چالش‌های مهم را افزایش تعداد ابزار‌های هوش مصنوعی دانست.

به گفته او، مسئله امروز تنها یادگیری استفاده از یک ابزار نیست؛ بلکه افراد باید بدانند برای هر کار، از کدام ابزار استفاده کنند و آیا هزینه استفاده از آن ابزار در برابر خروجی‌ای که ایجاد می‌کند، منطقی است یا خیر.

سمیعی همچنین تأکید کرد که هزینه استفاده از برخی ابزار‌های هوش مصنوعی می‌تواند از هزینه نیروی انسانی بیشتر باشد و بنابراین کسب‌وکار‌ها باید موضوع هزینه-فایده را نیز در تصمیم‌گیری‌های خود در نظر بگیرند.

آیا هوش مصنوعی جای انسان را می‌گیرد؟

یکی از پرسش‌های اصلی مطرح‌شده در این پنل، آینده نیروی انسانی در بازار کار بود.

فائزه اعلمی در این زمینه تأکید کرد:

«هوش مصنوعی جای ما را نمی‌گیرد، ولی آن فردی که بلد است با هوش مصنوعی کار کند جای ما را می‌گیرد.»

این نگاه در سخنان سایر اعضای پنل نیز دیده شد. بر اساس دیدگاه مطرح‌شده، فعالیت‌های تکراری و اجرایی بیش از سایر بخش‌ها در معرض خودکار شدن قرار دارند، اما خلاقیت، تفکر استراتژیک، شناخت کسب‌وکار و توانایی تصمیم‌گیری همچنان به نیروی انسانی وابسته خواهند بود.

سمیعی نیز معتقد است هوش مصنوعی بیش از آنکه صرفاً جایگزین انسان باشد، در کنار نیروی انسانی قرار می‌گیرد و می‌تواند سرعت و کیفیت انجام کار‌ها را افزایش دهد.

آینده تیم‌های بازاریابی؛ کوچک‌تر، اما خلاق‌تر

اعضای پنل درباره آینده تیم‌های بازاریابی نیز بر یک روند مشترک تأکید داشتند: کوچک‌تر شدن تیم‌ها و افزایش اهمیت خلاقیت.

سمیعی پیش‌بینی کرد ایران برای عمیق‌تر شدن استفاده از هوش مصنوعی در کسب‌وکار‌ها حدود یک تا دو سال فاصله دارد و در حال حاضر در برخی زمینه‌ها از کسب‌وکار‌های خارجی عقب‌تر است.

پیوند آزادی نیز با اشاره به شرایط اقتصادی و وضعیت اینترنت، پیش‌بینی دقیق آینده هوش مصنوعی در ایران را دشوار دانست. به گفته او، قطعی اینترنت، قیمت ارز و وابستگی بسیاری از ابزار‌های هوش مصنوعی به اینترنت، از عواملی هستند که مسیر توسعه این فناوری در ایران را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

با وجود این محدودیت‌ها، او بر ضرورت یادگیری مستمر تأکید کرد و توصیه کرد سازمان‌ها کارکنان خود را به استفاده و یادگیری ابزار‌های هوش مصنوعی تشویق کنند.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.