ستاد تنظیم بازار قیمت نهادههای دامی و خوراک طیور از مبدأ بنادر کشور را افزایش داد و به این ترتیب، باید منتظر موجی از افزایش قیمتها در بازار باشیم.
مسعود سلطانی | شهرآرانیوز؛ ستاد تنظیم بازار قیمت نهادههای دامی از مبدأ بنادر کشور را افزایش داد و به این ترتیب، باید منتظر موجی از افزایش قیمتها در بازار باشیم. دیروز در یکصدوسیزدهمین جلسه کارگروه ستاد تنظیم بازار کشور، قیمت مصوب دولتی نهادههای دامی از مبدأ بنادر ایران افزایش یافت. به این ترتیب، نرخ ذرت دامی هر کیلوگرم ۱۷۰۰تومان، جو دامی هر کیلوگرم ۱۷۰۰تومان، کنجاله سویا هر کیلوگرم ۳۲۲۰تومان و دانه سویا هر کیلوگرم ۳۱۰۰تومان تعیین شد.
این درحالی است که به عقیده بسیاری از کارشناسان، دولتی بودن نرخ نهادههای دامی بلای جان بازار محصولات پروتئینی کشور شده است. ازسویی دولت با استفاده از منابع عمومی، ارز با نرخ ۴۲۰۰ تومانی را دراختیار واردکنندگان قرار میدهد تا نهادههای دامی را وارد کشور کنند و ازسوی دیگر نهادههای واردشده به نرخ دولتی، به دست تولیدکننده واقعی نمیرسد.
به زبان سادهتر، عدهای دلال و سودجو از سیاست حمایتی دولت که قرار بود منافع عمومی را تامین کند، سوءاستفاده میکنند و نفع شخصی میبرند. ازسوی دیگر، تولیدکننده واقعی مجبور است نهادههای دامی را که با نرخ دولتی وارد کشور شده است، به نرخ چندبرابر از بازار سیاه تهیه کند.
اکنون، اما افزایش قیمت دولتی نهادهها، بهانه تازهای برای افزایش قیمت در بازار سیاه و درنتیجه آن، افزایش قیمت محصولات پروتئینی ازجمله تخممرغ و مرغ و گوشت قرمز خواهد شد.
طبق بررسیهای شهرآرانیوز، اکنون قیمت هر کیلوگرم کنجاله سویا در بازار سیاه ۱۶ هزار تومان و هر کیلو ذرت ۳ هزارو ۵۰۰ تا ۴ هزار تومان است و این قیمتها اختلاف ۵/۲ تا ۵ برابری با نرخ مصوب دولتی دارد؛ اختلافی که سود آن به جیب رانتخواران و دلالان میرود.
آینده نامعلوم قیمت تخممرغ در ۶ماه آینده
مدیرعامل اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار استان خراسانرضوی در اینباره به شهرآرا گفت: هماکنون به استناد آمار و ارقام، تنها ۵۰ درصد نیاز تولیدکنندگان به نهادهها از طریق نهادههای واردشده با ارز دولتی تامین میشود و مشکل اصلی این است که نهادههای واردشده با ارز ۴۲۰۰ تومانی به بازار سیاه میرود و به دست تولیدکننده نمیرسد.
سیدحسین موسوینژاد ادامه داد: با این حال بدون تردید با افزایش نرخ دولتی نهادهها، هزینه تولید بیشتر میشود. اکنون قیمت تمامشده تولید یک کیلو تخممرغ، ۱۵ هزار تومان است و ۸۰ درصد هزینه تولید، صرف تامین خوراک میشود. ۹۰ درصد خوراک را هم کنجاله سویا و ذرت تشکیل میدهد، پس این افزایش بر قیمت تمامشده طیور و دام تأثیر میگذارد.
وی افزود: انتظار میرفت دولت قبل از این افزایش قیمت، نرخ محصولات پروتئینی برای مصرفکننده را اصلاح میکرد. اکنون با شرایط ایجادشده، دوباره فعالان عرصه تولید، باید کلی دوندگی کنند تا نرخها اصلاح شود.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران تخمگذار استان با اشاره به قیمت کنونی بازار گفت: اکنون قیمت مصوب هر کیلو تخممرغ برای مصرفکننده ۱۴ هزارو ۵۰۰ تومان است. اما قیمت فعلی تخممرغ در بازار ۱۳ هزار تومان است.
درواقع دولت از ابزار منع صادرات استفاده کرد. صادرات ممنوع شد و، چون در کشور مازاد تولید داریم، قیمت در بازار کاهش یافت و این به ضرر تولیدکننده است. در ۷ ماهه امسال حدود ۲۵ درصد کاهش جوجهریزی در بخش مرغ تخمگذار داشتیم. جوجهریزی به میزان ۷۰۰ هزار قطعه کمتر شده است. با افزایش ضرر تولیدکننده، این فاصله بیشتر خواهد شد. این اتفاق نتیجهاش ۶ ماه آینده معلوم خواهد شد.
موسوینژاد افزود: از مسئولان خواهش میکنیم قیمت تخممرغ را به نرخ واقعی برسانند. مرغدار اگر امنیت نداشته باشد، دست به فرایند تخمریزی نمیزند. کاری کنند که انگیزه تولیدکننده از بین نرود. از ما انتظار جهش تولید نداشته باشند؛ اگر کاری کنند که همین تولید خودمان را حفظ کنیم، جای شکر دارد.
قیمت مرغ، دلاری میشود؟
حبیب اسدا... نژاد، نایبرئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی کشور، نیز درباره تأثیر افزایش قیمت مصوبه نهادهها بر قیمت مرغ، اظهار کرد: دو فرضیه را برای تأثیر این افزایش قیمت میتوان درنظر گرفت. فرضیه اول که واقعیت بازار نیز هست، تامین ۵۰ درصد نهادههای دامی با نرخ مصوب است و فرضیه دوم، تامین ۱۰۰ درصد نهادههای دامی با نرخ مصوب است.
وی ادامه داد: در فرض اول که هماکنون نیز بر تولید و بازار مرغ حاکم است، قیمت تمامشده تولید بیش از ۱۹ هزار تومان برای هر کیلوگرم خواهد شد. درنتیجه قیمت هر کیلوگرم مرغ گرم برای مصرفکننده، معادل یک دلار یعنی ۲۸ هزار تومان خواهد بود.
اسدا... نژاد قیمت تمامشده تولید در فرض دوم را که تامین ۱۰۰ درصدی نهادهها با قیمت مصوب برای مرغداران است، نزدیک به قیمتهای مصوبه اخیر ستاد تنظیم بازار یعنی ۱۳ هزارو ۱۰۰ تومان بیان کرد و گفت: در فرض دوم قیمت هرکیلوگرم مرغ برای مصرفکننده، حدود ۲۰ هزارو ۴۰۰ تومان خواهد بود.