طنین همتی|شهرآرانیوز، معاون رئیس سازمان و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مشهد درباره ضرورت حفاظت از خاک برای توسعه بخش کشاورزی ادامه داد: خاک منبعی تجدیدناپذیر است و تأمین امنیت غذایی و آینده پایدار مردم در گرو حفظ خاک است.
امید طهماسبیزاده یادآور شد: خاک بهعنوان عنصری مرکزی در منابع سرزمینی، توسعه کشاورزی و پایداری بومشناختی، بنیان و اساس تولید غذای انسان، خوراک دام، سوخت، فیبر و بسیاری خدمات دیگر زیستمحیطی حیاتی است. پس ضرورت دارد به نقش و ارزش خاک برای ظرفیت تولیدیاش و همچنین نقشآفرینی آن در تأمین امنیت غذایی و حفظ خدمات کلیدی زیستمحیطی توجه کنیم.
طهماسبیزاده با اشاره به اینکه جلوگیری از فرسایش خاک از عوامل حفظ این عنصر برای آیندگان است، تشریح کرد: فرسایش بهعنوان یکی از اشکال تخریب خاک، بزرگترین تهدید موجود برای کارکردهای خاک در بسیاری از مناطق جهان محسوب میشود. بهطور کلی، تخریب خاک نتیجه شیوههای ناپایدار بهرهبرداری و مدیریت اراضی و همچنین رخدادهای شدید اقلیمی است.
بهگفته وی خاک یکی از پیچیدهترین اکوسیستمهای موجود در طبیعت و یکی از متنوعترین سکونتگاههای روی کره زمین است. خاک در بر گیرنده ترکیبی از ارگانیسمهای مختلفی است که با یکدیگر تعامل داشتهاند و در چرخههای جهانی که ضامن تداوم حیات روی کره زمین است، نقشآفرینی میکند.
وی گفت: بیش از ۵۰ درصد فعالیتهای جهاد کشاورزی مشهد در حوزه حفظ کاربری اراضی و فعالیتهای این حوزه متمرکز شده است. در سال ۱۳۸۵ با اصلاحات در قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها، برخورد با تخلفات در این حوزه شدت گرفت و علاوه بر جزای نقدی، قلعوقمع مستحدثات اضافه شد و در دومین مرتبه ارتکاب این تخلف مجازات زندان هم در نظر گرفته شد.
مدیر جهادکشاورزی شهرستان مشهد ادامه داد: علاوهبر این در تبصره ۲ ماده ۱۰ این قانون پیشبینی شد که مأموران جهاد کشاورزی میتوانند بدون حکم قضایی قلعوقمع کنند.
وی تصریح کرد: برخی تغییر کاربریها جرم مرکب تلقی میشود، به این معنا که در قالب آن تخلفات دیگری از جمله حفر چاه غیرمجاز، رعایتنکردن استحکام بنا، ساختوساز در حاشیه رودخانه و مسیر سیلاب هم انجام میشود که توزیع عادلانه آب را هم دچار اختلال و مشکل میکند.
طهماسبیزاده تأکید کرد: در حوزه جذب و استخدام نیرو مشکلاتی داریم، اما این وضعیت بههیچوجه مانع از شناسایی بموقع و برخورد با تخلفات تغییر کاربری غیرمجاز اراضی کشاورزی در این شهرستان نشده است.
طهماسبیزاده با اشاره به اینکه دولت تدبیر و امید در حوزه حفاظت از اراضی کشاورزی توانمند است و عملکرد خوبی از خود نشان داد، اظهار کرد: برخورد با تخلفات حوزه تغییر کاربری غیرمجاز اراضی کشاورزی تا قبل از سال ۱۳۹۵ خیلی چشمگیر نبود، اما این روند از سال ۹۵ به بعد روند رو به رشدی را آغاز کرد.