فناوری بلاک چین به طور کلی در حوزه قانون گذاری به ۳ بخش استخراج رمزارز، تبادل آن و دیگر کاربردهای فناوری بلاک چین تقسیم میشود. در بحث استخراج و تبادل ارزهای دیجیتال، در مرداد ۹۸ هیئت دولت در مصوبه ای، استخراج رمزارز را به عنوان یک صنعت شناخت. با وجود اینکه کلیت قانونمندشدن این بخش مثبت بود، بعضی موارد موجود در این مصوبه مثل تعرفه برق تعیین شده ضعف داشت.
علاوه بر این، در مصوبه دولت، اصل استخراج رمزارز به عنوان صنعت پذیرفته شده بود، اما خریدوفروش ارزهای دیجیتالی استخراج شده در کشور با ممنوعیت همراه شده بود. در انجمن بلاک چین ایران پیگیریهای برای رفع این نواقص داشتیم و درنهایت مرداد امسال هیئت دولت مصوبه دیگری در این زمینه داشت که بر اساس آن، ممنوعیت مبادلات رمزارزها تا حدودی اصلاح شد. در مصوبه جدید به بانک مرکزی این اختیار داده شد که اجازه خریدوفروش ارزهای دیجیتالی استخراج شده را به ماینرها بدهد.
البته هنوز قوانین در این زمینه کامل نیست و در حال مذاکره با کمیسیونهای اقتصادی دولت و مجلس هستیم تا چارچوبهای کامل تری برای آن تدوین شود.
البته جدای از بحث رمزارزها، فناوری بلاک چین کاربردهای مختلف دیگری مثل تأمین مالی جمعی، قراردادهای هوشمند و... را هم دارد که هنوز چارچوب مشخص قانونی برای آنها تدوین نشده است. به نظر میرسد که قانون گذار همه کاربردهای بلاک چین را در زمینه رمزارزها خلاصه کرده است و هنوز نگاه جامعی به دیگر حوزهها ندارد.
به طور کل، نگاه قانون گذار به حوزه بلاک چین مثبتتر از گذشته شده است و در حال پذیرفتن کاربردهای مختلف آن است. البته هنوز در این زمینه خلأهای قانونی وجود دارد که در حال مذاکره برای رفع آنها هستیم.