صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

توانشهر

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

رای نهایی را دیوان عدالت صادر می‌کند، اما «اصلاح مزد ۹۹»، یک خواسته‌ی مشترک و قانونی کارگران ایران است و امیدواریم هرچه زودتر به این خواسته دست پیدا کنیم. نه تنها مزد ۹۹ باید اصلاح شود بلکه ساختار ناکارآمد و معیوب شورایعالی کار نیز نیازمند اصلاحات اساسی است.

به گزارش شهرآرانیوز، همه چیز از بیستم فرودین ماه شروع شد؛ در چهارمین جلسه مزد ۹۹، نمایندگان کارگری، شورایعالی کار را بدون امضای مصوبه‌ی افزایش ۲۱ درصدی دستمزد ترک کردند؛ دلیل این خروج اعتراضی، عدم رعایت الزامات مزدی ماده ۴۱ قانون کار بود؛ نه تورم رسمی ۴۲ درصدی و نه سبد معیشت ۴ میلیون و ۹۴۰ هزار تومانی، هیچیک در تعیین دستمزد ۹۹ دخیل نبوده و مزد بدون اعتنا به این الزاماتِ اساسی، فقط ۲۱ درصد افزایش یافته بود.

 

ماه‌ها انتظار برای صدور رای

بعد از پایان جلسه بیستم فرودین، دو سطح از مطالبه‌گری کارگران، موازی و در کنار هم پیش برده شد؛ حدود شش هزار کارگر شاغل و بازنشسته با امضای طوماری خطاب به نمایندگان مجلس و دولت، خواستار ابطال مصوبه مزدی ۹۹ شدند و اعلام کردند ابلاغیه دستمزد، غیرقانونی است و بایستی باطل شود؛ به موازات این کنش جمعی، تعدادی از تشکل‌های رسمی از جمله کانون هماهنگی شورا‌های اسلامی کار استان تهران و کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگری کشور به دیوان عدالت شکایت کردند و خواستار ابطال مصوبه مزدی ۹۹ شدند. جلسه هفدهم خردادماه ۹۹ نیز که خروجی آن افزایش ۵ درصدی پایه مزد از محل جابجایی مولفه‌های مزدی بود (از حق سنوات کاستند و به پایه مزد افزودند) نتوانست کارگران را از شکایت ابطال مزد منصرف کند.

 

ماه‌ها شکایت کارگران در دیوان عدالت در جریان بود و در زمانی که دیگر تقریباً همه از نتیجه‌بخشی آن ناامید شده بودند، خبر رسید که هیات تخصصی دیوان، نظریه خود را مبنی بر لزوم ابطال مزد ۹۹ صادر کرده است.

 

بدون تردید، نظریه تخصصی هیات تخصصی دیوان، هنوز قابلیت اجرایی ندارد و رای نهایی باید در هیات عمومی دیوان عدالت صادر شود، اما تا همینجای کار نیز، امیدواری نسبت به احقاق حقوق جمعی کارگران تا حدودی زنده شده است. اگر هیات عمومی دیوان، نظریه‌ی هیات تخصصی را دال بر لزوم ابطال مزد ۹۹ بپذیرد، مسیر چانه‌زنی‌های مزدی در ماه‌های پیش رو تغییر خواهد کرد.

 

یک نظریه‌ی دلگرم‌کننده

یازدهم دیماه، علی خدایی (عضو کارگری شورایعالی کار) گفت: پیرو شکایات صورت گرفته توسط کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگری کشور، کانون هماهنگی شورا‌های اسلامی کار استان تهران و گروه جهادی امام صادق (ع) مبنی بر لزوم ابطال مزد ۹۹ به دلیل عدم رعایت بند دوم ماده ۴۱ قانون کار، اخیراً هیات تخصصی دیوان عدالت، به موضوع رسیدگی کرده و نظریه خود را مبنی بر ابطال هر دو مصوبه مزدی (مصوبه بیست فرودین ۹۸ و مصوبه هفدهم خرداد ۹۹) صادر کرده است.

 

وی با بیان اینکه از نظر هیات تخصصی دیوان خشنودیم و نسبت به آینده کار امیدوار شده‌ایم، افزود: روال کار این است که نظریه هیات تخصصی، در هیات عمومی دیوان طرح می‌شود و رای نهایی صادر خواهد شد. امیدواریم هیات عمومی دیوان عدالت با توجه به عدم رعایت قانون در تصویب مزد ۹۹ و عدم امضای نمایندگان کارگری، رای به ابطال مصوبه مزدی و اصلاح مزد ۹۹ بدهد.

 

چه خواهد شد؟

هنوز آینده به اندازه کافی روشن نیست. آیت اسدی (دیگر عضو کارگری شورایعالی کار) در ارتباط با اینکه چه پیش خواهد آمد،می‌گوید: همه چیز به رای نهایی بستگی دارد؛ همانطور که همه می‌دانیم رای نهایی را باید هیات عمومی دیوان عدالت صادر کند و نظریه‌ی هیات تخصصی، فقط به عنوان یک نظریه و رای تخصصی به هیات عمومی می‌رود؛ اما تصمیم گیرنده‌ی نهایی، هیات عمومی است؛ اینکه چه اتفاقی می‌افتد و قرار است چگونه مزد تغییر کند، قبل از هرچیز به رای نهایی دیوان بستگی دارد.

 

اما به فرض، اگر رای نهایی بر ابطال مزد ۹۹ باشد، مصوبه مزدی ۹۹ که در روز‌های پایانی فرودین ابلاغ و در خردادماه تصحیح شد، باطل می‌شود و بایستی مذاکرات مزدی ۹۹ از سر گرفته شود.

 

هفته گذشته، اولین جلسه رسمی کمیته دستمزد ذیل شورایعالی کار برای بحث پیرامون احصای قیمت‌ها و محاسبات سبد معیشت برگزار شد، اما به گفته اعضای کارگری که در این جلسه شرکت داشته‌اند، بیشتر گفتگو‌ها حول چگونگی استقرارِ «مزد منطقه‌ای» و «مزد صنوف» بوده و هنوز به بحث سبد معیشت ۱۴۰۰ ورود نشده است گرچه محاسبات مستقل کمیته دستمزد کانون عالی شورا‌ها نشان می‌دهد که کمینه‌ی نرخ سبد معیشت در آبان ماه با حتساب هزینه‌های مسکن و بهداشت، به ۹ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رسیده است.

 

در این شرایط، انتظار کارگران این است که رای نهایی دیوان عدالت، علاوه بر لزوم ابطال مزد ۹۹، بازگشت به الزامات اساسی ماده ۴۱ قانون کار باشد.

 

در روز‌هایی که مذاکرات مزدی ۹۹ جریان داشت، سبد معیشت رسمی ۴ میلیون و ۹۴۰ هزار تومان نرخ‌گذاری شده بود و خواسته کارگران این است که براساس رای دیوان عدالت، پایه مزد ۹۹ به این رقم برسد؛ یعنی حداقل مزد ۹۹ که با احتساب تمام مزایای قانونی، ۲ میلیون و ۶۱۱ هزار تومان است، بعد از ابطال، ۴ میلیون و ۹۴۰ هزار تومان بشود.

 

خواسته‌ها و انتظارات چیست؟

ابطال مزد ۹۹، یعنی ابطال مصوبه مزدی و اصلاح دستمزد پرداختی به کارگران؛ بنابراین توقع کارگران این است که بعد از ابطال و اصلاح، مابه‌التفاوت مزد جدید و مزد فعلی برای تمام ماه‌های سپری شده در سال جاری پرداخت شود. اگر رای بدهند که مزد ۹۹ غیرقانونی‌ست و بایستی باطل شود، علی‌القاعده جلسات مزدی ۹۹ مجدد برگزار شده و مزد جدید تعیین می‌شود؛ بعد از تعیین مجدد مزد ۹۹ است که می‌توان به مزد ۱۴۰۰ ورود کرد، اما مساله اینجاست که آیا این توقعات واقعاً برآورده خواهد شد؟

 

علاوه بر بحث حداقل مزد، حداقل مستمری بازنشستگان کارگری نیز که متاثر از میزان افزایش حداقل مزد کارگران شاغل است، بایستی با رای دیوان عدالت تغییر کند؛ آیت نیافر (فعال صنفی مستقل بازنشستگان کارگری) در این رابطه به ایلنا می‌گوید: ماه‌هاست که ما کارگران شاغل و بازنشسته با جدیت خواستار ابطال مصوبه مزدی ۹۹ هستیم و امیدواریم با رای دیوان عدالت، این مطالبه‌ی برحق و قانونی، بالاخره برآورده شود؛ ما از دیوان عدالت انتظار داریم این روند را همچنان به نفع کارگران به پیش ببرند و حق کارگران را استیفا نمایند. امروز ۷۰ درصد کارگران شاغل و بازنشسته‌ی کشور، زیر سه میلیون تومان دریافتی دارند؛ آنهم در شرایطی که خط فقر حداقل ده میلیون تومان است و سه میلیون تومان دستمزد ماهانه، هزینه‌ی اجاره خانه هم نمی‌شود!

 

در این شرایط، کارگران نفس‌ها را در سینه حبس کرده و در انتظار رای نهایی دیوان عدالت هستند. اگر رای بر ابطال مصوبه مزدی و اصلاح مزد ۹۹ باشد، یک امتیاز بزرگ به نفع کارگرانی‌ست که بدون به رسمیت شناختن حق چانه‌زنی و مشارکت آنها، سالهاست دستمزد‌شان بسیار کمتر از هزینه‌های حداقلی زندگی تعیین می‌شود.

 

آیت اسدی نیز در ارتباط با مطالبه‌ی اصلی کارگران می‌گوید: رای نهایی را دیوان عدالت صادر می‌کند، اما «اصلاح مزد ۹۹»، یک خواسته‌ی مشترک و قانونی کارگران ایران است و امیدواریم هرچه زودتر به این خواسته دست پیدا کنیم. نه تنها مزد ۹۹ باید اصلاح شود بلکه ساختار ناکارآمد و معیوب شورایعالی کار نیز نیازمند اصلاحات اساسی است. به عبارت دقیق‌تر، هم مزد ۹۹ باید براساس الزامات دقیق ماده ۴۱ اصلاح شود و هم ساختار شورایعالی کار باید به گونه‌ای تغییر کند که قدرت چانه‌زنی کارگران افزایش یابد و نتوانند مزد را بدون امضای نمایندگان کارگری، تصویب و ابلاغ کنند.

 

کارگران ماه‌ها منتظر ماندند، اما رنج‌های چندماه انتظار در یازدهم دی ماه با نظریه‌ی هیات تخصصی دیوان، کمی التیام یافت؛ حالا آیا ممکن است چند روز دیگر رای نهایی دیوان عدالت صادر شده و مزد ۹۹ که نه تورم رسمی و نه سبد معیشت حداقلی، هیچ‌کدام در تعیین آن دخیل نبوده‌اند با امضا و رای قضات هیات عمومی دیوان، از اعتبار ساقط شود؟!

منبع: ایلنا

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۳۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲۵
مسعود
۲۳:۱۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۲
حتی دیوان هم آنقدر در دولت شریک دارد رای را به تعویق بیندازد تا سال جدید برسد هیچکس نمیگه تامین اجتماعی ۱۴سال همسان سازی رو به عقب انداخته چرا چون پولی که برای این سازمان رو تو جیب دولت مردا داره می‌چرخه حالا همین طلب رو از بازنشستگان داشتن سریع وصول میکردم الان چند ماهه شورای کار و بازنشستگان به همه نامه زدن که کارگران دارن تلف میشن هیچکس حتی به خودش زحمت جواب دادن هم نداد
سینا صالحی
۲۲:۰۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۰
متاسفانه وزارت و ادارات کل کار کمر به نابودی کارگران بسته اند تا دفاع از حقوق مسلم کارگران
ناشناس
۱۰:۲۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۹
ما بازنشسته های تامین اجتماعی نباید روز خوش ببینیم چون ازما بهترون هست به خدا واگزارمیکنم
محسن
۱۰:۱۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۸
ما ایرانی هستیم به قدر خودمان توجه می‌شود لابد قدرمان همین است
ناشناس
۰۸:۵۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
فقط حرف تحویل میدن
Feri
۰۱:۰۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۶
هیچی نمیشه ازکی کش دادن تا کش بیاد بخوره اخر سال بعد بگن حقوق 1400میبریم بالا اونم هرچی دولتو کارفرما بگه .ایران =چین کارگر ارزان
بازنشسته تامین اجتماعی
۱۹:۴۰ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۵
دیوان خرداد کیه. مطمع باشید هیچ اتفاقی نمیوفته. مگه مشگل فقط ست ۹۹ .
۴۲ ساله خونمون تو شیشه کردن فقط زالو زاده ها فکر خودشون هستن. فتبارک الله احسن الخالقین
کاربر
۱۶:۴۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۵
این یعنی معطلی مجدد و جلسات بیخود و به تعویق افتادن مزد سال جدید. نیازی به ابطال نیست. افزایش مورد نظر را در 1400اعمال کنید.
احمدرخشی
۱۶:۳۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۵
خدا ازتون نگذره که پای حرف دل مردم نشستین میبینین وعمل نمیکنین...
ناشناس
۱۵:۰۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۵
شتر در خواب بیند پنبه دانه
حسین
۱۲:۴۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۵
اینها خودشان صاحب کارند و صاحب کارخانه ها.مطمئن باشید نمیان علیه خودشون رای بدن.این داستانم فقط برای یرگرم کردن ما تو این چند ماه اخر ساله.متاسفانه اینجا عدالت وجود نداره اما همه ازش دم میزنن.
عباس
۱۲:۳۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۵
بدونه نظر و امضاء نمایندگان کارگران نیاید چیزی تصویب و اجراء شود .چونکه خود دولت کارفرما است .وحق کارگران را پایمال کرده
ناشناس
۱۲:۱۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۵
سلام تو را خدا اجرا کنین کارگرها گناه دارن با این گرونی و تورم
ناشناس
۱۲:۰۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۵
خداوند انان که در حق مظلومان دفاع میکنند خیر نیکو در دنیا و اخرت عطا فرماید و انان که ظلم میکنند جزای مستحق دهد امین یا رب العالمین
ناشناس
۱۱:۴۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۵
باسلام
بداد قشر بدبخت مستمری بگیران تامین اجتماعی حداقل بگیر برسید و اجازه ندهید کارشان ازفقر به فحشا بکشد.
ناشناس
۱۱:۳۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۵
خدا کند هرچی که هست عاقبت به خیری باشد و هم به نفع بازنشستگان تامین اجتماعی باشد که از گدایی چیزی کمترنیستیم وهم عاقبت بخیری باشد
ناشناس
۱۰:۵۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۵
انشاالله بازنشستگان تامین اجتماعی رو هم ایرانی بدانن و این ظلم بر کنده شود ما هم روز خوش ببینیم
مهتاب نیکخواه
۱۰:۱۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۵
سلام، تا زمانیکه حداقل دریافتی مستمری بگیران و بازنشستگان تامین اجتماعی به پنج میلیون تومان نرسد با این وضعیت اقتصادی ، مشکلات هر روز بیشتر میشود..
بازنشسته تامین اجتماعی
۰۵:۲۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۵
سلام تورابه خدافکری به حال مابکنیدمابه امید زنده ایم به امید خدا رای به نفع ماضعفترین قشرجامعه باشد(یاخدا)
امیر احمد جیرانی
۰۱:۴۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۵
عدالت وحقوق اجتمایی حق مردم است که در این نظام هیچ وقت اجرا نمیشود زندگی متعلق به آقازاده هاست تمام
ناشناس
۰۰:۴۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۵
مسووولین ایکاش ی شب پول نداشتع باشید ایکاش فقط یک شب و بهر دری بزنید قرض هم گیرتون نیاد اینقد درداوره شاید حداقل یکاری برا ما کردین یا خدا چ وحشتناکه بی پولی.
ناشناس
۰۰:۲۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۵
دل خود را خوش به این حرفها نبندیدپس از ماهها سرگردانی و به نتیجه رسیدن تمامی بند وماده ها وزیر کار ونوبخت در صحنه حضور پیدا میکنند میفرمایند بوجه نداریم
یک کارگر
۰۰:۱۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۵
الان هزینه های زندگی یک خانواده در ماه حداقل ۱۰میلیون تومان ه
ناشناس
۲۳:۰۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۴
سلام توراخدا به کارگرها هم کمک کنید
ایرانی
۲۲:۱۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۴
فکر نکنم نتیجه به نفع ضعفا باشه همانطوریکه تا حالا نبوده حالا ببینیم قسمت چیه
ناشناس
۲۱:۵۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۴
خداوکیلی اگر یک ماه مسئولین با این حقوق زندگی کنند درد ما رو می فهمند.اما...
ناشناس
۲۱:۴۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۴
کارگران زحمت کشند
ناشناس
۲۰:۵۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۴
اگر گوش شنوا باشد واراده برای انجام باشد
سیدعلی حسینی
۲۰:۳۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۴
خدا کنه رای را دیوان عدالت بدهند بخدا ما مستمری بگیران تامین واقعا در فشار بزرگی هستیم
سیدرسول صالحی
۲۰:۲۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۴
متاسفانه هیچ امیدی نیست .
حسن دهقانی
۰۰:۳۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۵
فقط خدا کمک کند
مستمری بگیر
۱۵:۲۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۴
انشااله امیدواریم که با باطل کردن دستمزد ۹۹ تاحدوی کارگران ومستمری بگیران به حق خود برسند البته بااین اصلاحات حق وحقوق مستمری بگیران داده نمیشود وبازهم نسبت به افزایش حقوق کشوریهامبلغ ناچیزی اضافه میکنند