درحالی که ماهها است قانون اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج مادران ایرانی با مردان خارجی ابلاغ شده، اما تاکنون در خراسان رضوی شناسنامهای برای این افراد صادر نشده است. یک مسئول استانی میگوید: برای اجراییشدن این قانون کارگروه ویژه تشکیل شده است.
لاله سادات کوثری | شهرآرانیوز؛ بحث اولیه درباره اعطای تابعیت به فرزندان دارای مادر ایرانی و پدر غیرایرانی به سال ۸۵ و مجلس هفتم باز میگردد. این طرح در دورههای هشتم و نهم مجلس تغییراتی پیدا کرد و در نهایت توسط شورای نگهبان رد شد.
در سال ۹۷ دولت دوازدهم لایحهای را به مجلس فرستاد تا به موجب آن فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی بتوانند شناسنامه ایرانی دریافت کنند. این لایحه اگرچه موافقان و مخالفانی داشت، اما سرانجام شورای نگهبان آن را در مهرماه سال ۹۸ تصویب کرد.
معاون اول رئیس جمهور نیز ۱۳ خردادماه امسال آیین نامه اعطای تابعیت ایران به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی را برای اجرا به وزارتخانههای کشور، اطلاعات و امورخارجه و معاونت حقوقی رئیس جمهوری ابلاغ کرد و بعد از آن هیئت وزیران در اجرای قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی، آیین نامه اجرایی نحوه اعطای تابعیت به افراد مشمول این قانون را تصویب کرد. براساس این آیین نامه، هرفردی که از مادر ایرانی و پدر غیرایرانی متولد شده و بیش از ۱۸ سال تمام داشته باشد میتواند درخواست شناسنامه ایرانی بدهد.
ثبت ۱۱ هزار پرونده در استان
دراین باره مدیرکل امور اتباع و مهاجران خارجی خراسان رضوی گفت: از ابتدای ابلاغ این دستورالعمل تاکنون حدود ۱۱ هزار پرونده درخواستی برای این موضوع ثبت شده است.
محمدتقی هاشمی به خبرنگار ما گفت: دستورالعمل اجرایی آیین نامه اعطای تابعیت ایران به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی چندی قبل توسط وزارت کشور تهیه و شیوههای اجرایی آن نیز به استانها ابلاغ شد و کار اعطای این تابعیت در خراسان رضوی بلافاصله بعد از ابلاغ آغاز شد.
وی با بیان اینکه متقاضیان دریافت تابعیت ایران با مراجعه به پورتال استانداری خراسان رضوی ثبت نام میکنند یادآور شد: تاکنون در استان حدود ۱۱ هزار پرونده درخواست تابعیت داشته ایم.
۳۳ هزار تبعه خارجی در انتظار دریافت شناسنامه
مدیرکل امور اتباع و مهاجران خارجی خراسان رضوی بیان کرد: اگر در نظر بگیریم که هر خانواده دست کم ۳ فرزند داشته باشد با برآورد تخمینی برای این ۱۱ هزار پرونده حدود ۳۳ هزار نفر مشمول تابعیت مادر ایرانی خواهند شد.
وی اظهار کرد: این پروندهها از سوی اداره کل اتباع به سایر سازمانهای مرتبط برای گرفتن استعلامهای لازم ارسال و در مرحله آخر برای صدور سند هویتی به ثبت احوال ارسال خواهد شد.
وی با بیان اینکه به دلیل حجم بالای تقاضا بلافاصله برای اجرایی شدن این قانون در اداره کل اتباع کارگروه ویژه رسیدگی تشکیل داده ایم اضافه کرد: این کار با سرعت خوبی در دست پیگیری است و مشمول همه فرزندانی میشود که مادر ایرانی و پدر خارجی (اعم از پاکستانی، افغانستانی، عراقی و دیگر اتباع) دارند. هاشمی افزود: مدارک متقاضیان از اداره کل امور اتباع و مهاجران خارجی استانداری به اداره کل ثبت اسناد و املاک استان ارسال میشود و درصورتی که هویت ایرانی مادران متقاضی تأیید شد، مدارک برای دریافت استعلام به مراجع امنیتیای که قانون مشخص کرده است ارسال میشود و پس از پاسخگویی مثبت آن ها، متقاضی سند ایرانی بودن خود را دریافت میکند.
شناسنامهای صادر نشده است
اما در ادامه پیگیری این موضوع که آیا تاکنون سندی در ثبت احوال برای این فرزندان صادر شده است یا خیر، مدیرکل ثبت احوال استان نیز به خبرنگار ما گفت: هنوز شناسنامهای در استان برای فرزندان حاصل ازدواج زنان ایرانی با پدر خارجی صادر نشده است.
سیدحسین نیری با بیان اینکه این کار در استان بعد از وصول ابلاغ در دستگاههای متولی و ذی ربط آغاز شده است، ادامه داد: این کار فعلا در مراحل اداری قرار دارد و در حال اجراست.
وی یادآور شد: بعد از انجام استعلامها و مراحل اولیه و انجام تحقیقات توسط اداره کل اتباع، این افراد به ثبت احوال معرفی میشوند و ثبت احوال نیز برای آنها سند تنظیم میکند. صدور شناسنامه و ارسال مدارک به ثبت احوال، آخرین مرحله کار است.
***
براساس اعلام نتایج آمار سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ از سوی مرکز آمار کشور ۲.۱ درصد جمعیت کشور را اتباع تشکیل میدهند. خراسان رضوی بعد از تهران دومین استان تبعه پذیر کشور است و حالا بعد از گذشت حدود ۸ ماه از ابلاغ دستورالعملهای اجرایی هنوز فرزندان مادران ایرانی منتظرند که بالاخره چه زمانی در هزارتوی سازوکارهای اداری ثبت یک سند هویتی که همه زندگی شان را تحت شعاع قرار میدهد به نتیجه میرسند.