امیری | شهرآرانیوز - مستند «شاهنامه فردوسی» بهکارگردانی عبدالرضا رحمانینسب که در سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد تولید شده است، امروز در پردیس سینمایی هویزه با حضور مسئولان شهرداری مشهد و استادان شاهنامهپژوه و علاقهمندان به فردوسی اکران شد.
حدود ساعت ۱۲ امروز (۵ اسفندماه)، علاقهمندان به فیلم و مستند در کنار علاقهمندان به شاهنامه و شاهنامهپژوهان و فعالان ادبی در سالن شماره یک سینماهویزه حضور یافتند تا مستند «شاهنامه فردوسی» را تماشا کنند. در مستند شاهنامه فردوسی، استادان و شاهنامهپژوهان معاصر از جمله دکتر جلال خالقیمطلق، دکتر محمدجعفر یاحقی، دکتر جلالالدین کزازی، دکتر علیرضا قیامتی، دکتر محمدتقی راشد محصل، دکتر مهدی سیدی و دکتر سجاد آیدنلو درباره شاهنامه و ویژگیهای آن سخن گفتهاند.
رئیس سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد در این مراسم، با خیر مقدم به معاونان فرهنگی شهرداریهای کلانشهرهای ایران که به میزبانی شهرداری مشهد در این مراسم حضور داشتند، گفت: «بودجهای که برای این فیلم هزینه شده است، در مقیاس با بودجههایی که در عالم سینما هزینه میشود، چیزی شبیه به صفر است، از این حیث باید از عوامل مستند که با چنین هزینههای رو به افزایشی توانستند این کار را بسازند، تشکر کنیم.»
در ادامه، معاون سازمان فرهنگی و هنری شهرداری مشهد با بیان اینکه شاهنامه فردوسی اثر حکیم ابوالقاسم فردوسی سهم بسزایی در فرهنگ و ادب فارسی در ایران و جهان گذاشته است، گفت: «مفاهیم و موضوعات بشری و انسانی که حکیم ابوالقاسم فردوسی در شاهنامه به آن پرداخته است، فرای جغرافیای مرزها و فرهنگهاست. همچنین پرداختن به اخلاق و مروت و جوانمردی در جایجای شاهنامه به تصویر کشیده شده است و این عامل جاودانگی آن است.»
یوسفی در ادامه به روند ساخت این مستند در شهرداری اشاره کرد و گفت: «با تأکیدی که شورای اسلامی شهر و شهردار مشهد بر توجه به شاهنامه داشت، در سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد، برای توجه به فردوسی برنامهریزی شد و بر این اساس از چند سال گذشته توجه به شاهنامه در قالبهای مختلف در دستورکار شورای اسلامی شهر و شهرداری مشهد قرار گرفته است.»
یوسفی در بخشی دیگر از صحبتهایش با بیان اینکه گاه نگاههای سطحی به مفاهیم بیشتر سبب لطمهزدن به مفاهیم فرهنگی میشود، تأکید کرد: «از همینرو توجه و نگاه عمیق به شاهنامه بهعنوان ریشه فرهنگیمان در دستورکار قرار گرفت. این توجه در چند سال گذشته در حوزههای مختلفی از جمله مجسمهسازی، حوزه فیلم و مستند و... وجود داشته است.»
بیشتر بخوانید:
گزارش شهرآرانیوز از نمایشگاه «نخستین دوسالانه ملی نقاشی شاهنامه فردوسی»
سپس دکتر یاحقی، بهعنوان یکی از برترین شاهنامهپژوهان معاصر، دقایقی درباره اهمیت ساخت چنین مستندی سخنانی ایراد کرد.
او در ادامه با بیان اینکه خراسان زادگاه و خاستگاه فرهنگ غنی است و خراسانیها دوستدار این فرهنگ هستند، اظهار امیدواری کرد نتیجه کار عوامل این فیلم عاید سرزمین ایران شود و این فرهنگ در روزگار ما جریان پیدا کند.
دکتر یاحقی در بخشی دیگر از صحبتهایش به همزمانی این مراسم با روز ولادت مولا علی (ع) و ارتباط بین فرهنگ دینی و فرهنگ ملی اشاره کرد و این همزمانی را بسیار خجسته دانست.
او در ادامه به برخی بخشهای فنی مستند اشاره کرد و گفت: «بهعنوان یک مخاطب شاید انتظار داشتم بهجای روایت بیشتر بخشها، عمل ببینیم. بهنظر من روایتهای فیلم زیادتر از آنچه که انتظار داشتم بود. من به مسائل فنی فیلم آگاهی ندارم و واقف نیستم، اما فکر میکنم بازی و عمل شخصیتها بیشتر بر روی مخاطب اثر بگذارند تا روایتها، حتی اگر روایتهای جانداری باشند. به هرحال آنچه مهم است اینکه کاری دراینزمینه انجام شده است و امیدواریم این کار جای خودش را در بین مخاطبان باز کند.»
او یادآور شد: «توس سرزمین گرانقدری است که باید به آن ببالیم. اکنون در پی ثبت توس هستیم و مدتی پیش با سازمان جهانی یونسکو دراینزمینه گفت وگو کردیم. توس مجموعه فرهنگی بزرگی است که بزرگان و مشاهیر زیادی از آن برخاستند، بنابراین لازم است برای ثبت جهانی توس کاری شود. این اتفاق میتواند با اهتمام شهرداری، تلاش میراث فرهنگی و همه کسانی که دلسوز هستند، بیفتد. امیدواریم این اقدام و این فیلم گامی باشد برای رسیدن به هدف ثبت جهانی توس.»
در ادامه مراسم از عبدالرضا رحمانینسب، کارگردان و یکی از تهیهکنندگان مستند «شاهنامه فردوسی»، تقدیر شد. رحمانینسب در این مراسم با تشکر از سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد که با دقت نظر به تولید این مستند کمک کردند، تشکر کرد. مراسم رونمایی از مستند «شاهنامه فردوسی» با رونمایی از پوستر این مستند پایان یافت.
مستند شاهنامه فردوسی در سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد ساخته شده و تولید آن حدود یک سال طول کشیده است.