کاظم جلالی، سفیر ایران در مسکو، در گفتگو با «ایرنا»، سفر وزیر خارجه روسیه به تهران را در ابعاد مختلف بسیار مهم عنوان کرد و گفت: «در این سفر ضمن گفتگو درباره مسائل مختلف، دو سند مهم شامل «موافقت نامه فرهنگی» و «برنامه اقدام همکاری» به امضا میرسد.»
به گزارش شهرآرانیوز؛ دیروز، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، وارد تهران شد و با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، دیدار و گفتگو کرد. پیش از این سفر، کاظم جلالی، سفیر ایران در مسکو، در گفتگو با «ایرنا»، سفر وزیر خارجه روسیه به تهران را در ابعاد مختلف بسیار مهم عنوان کرد و گفت: «در این سفر ضمن گفتگو درباره مسائل مختلف، دو سند مهم شامل «موافقت نامه فرهنگی» و «برنامه اقدام همکاری» به امضا میرسد.»
همچنین وزارت خارجه روسیه در بیانیهای که شامگاه دوشنبه ۲۳ فروردین درباره سفر لاوروف به تهران منتشر کرده، گفته است: «طرفین ضمن بررسی اوضاع برجام، درباره تلاشهای چندجانبه برای مبارزه با تروریسم و مظاهر معاصر و دستور کار بین المللی فعلی، روشهای حل مشکلات منطقه ای، از جمله اوضاع سوریه، یمن، افغانستان و منطقه خلیج فارس تبادل نظر خواهند کرد.» در این بیانیه همچنین آمده است: «موضوع بهره برداری بیشتر از ظرفیتهای موجود، همکاریهای دوجانبه درزمینه حمل و نقل و انرژی، از جمله اجرای پروژههای مشترک در خاک ایران، بیشتر بررسی خواهد شد.»
توسعه روابط با ایران یکی از اولویتهای سیاست خارجی روسیه است
لاوروف نیز درباره اهداف سفرش به تهران به «ایرنا» گفت: «توسعه روابط با ایران یکی از اولویتهای سیاست خارجی روسیه است. در زمان حاضر همکاری با ایران فعالانه و همه جانبه شده است؛ روابط در حوزههای سیاسی، تجاری اقتصادی، علمی فنی، فرهنگی انسانی و سایر حوزهها در حال تحکیم است. اجرای پروژههای عظیم زیرساختی در ایران، از جمله احداث و بهره برداری از نیروگاه اتمی بوشهر ادامه دارد. همکاری در حوزه بهداشت و مبارزه با سرایت و گسترش ویروس همه گیر کرونا توسعه مییابد. ارسال محمولههای واکسن روسی اسپوتنیک-وی به ایران صورت میپذیرد و سازمان دهی تولید آن در ایران برنامه ریزی شده است.»
وی افزود: «مسکو و تهران به منظور اجرای کامل برجام به صورت تنگاتنگ همکاری مشترک میکنند. تلاشهای خود را در راستای حل و فصل مسائل سوریه در چارچوب توافق نشست آستانه که موفقیت خودش را ثابت کرده است، هماهنگ میکنیم. درباره شرایط خاورمیانه و خاور نزدیک نیز همواره در حال گفتگو هستیم و میتوان با اطمینان تأیید کرد که همکاری روسیه و ایران به حفظ ثبات منطقهای و در چشم انداز وسیع تر، به توسعه زندگی بین المللی بر پایه اصول منشور ملل متحد کمک میکند. در نظر داریم راههای تحکیم روابط روسیه و ایران در آینده را مورد بحث و بررسی قرار دهیم.»
لزوم تسریع در راه اندازی خط تولید مشترک واکسن کرونا
همچنین حجت الاسلام حسن روحانی دیروز در دیدار با لاوروف، با اشاره به علاقه مندی ایران برای توسعه همکاریهای منطقه ای، از توسعه این همکاریها با هدف کمک به برقراری صلح و ثبات در منطقه به عنوان اقدامی راهبردی در مقابله با یک جانبه گرایی آمریکا و مداخله در امور منطقه از سوی این کشور استقبال کرد.
رئیس جمهور در این دیدار با اشاره به موفقیتهای روسیه در ساخت واکسن، تسریع در ارسال محمولههای واکسن ساخت این کشور به ایران را مورد اشاره قرار داد و بر لزوم تسریع در راه اندازی خط تولید مشترک واکسن در کشورمان تأکید کرد. وزیر امور خارجه روسیه نیز در این دیدار با بیان اینکه دو کشور برای توسعه و تعمیق روابط مصمم هستند و اراده قوی دارند، گفت: «برای توسعه همکاریهای مسکو-تهران از جمله همکاریهای فنی و دفاعی هیچ محدودیتی وجود ندارد.»
ایران و روسیه؛ از همکاریهای دفاعی و منطقهای تا هستهای و برجام
حسن بهشتی پور، کارشناس مسائل بین الملل، در گفتگو با «ایسنا» درباره مهمترین دستور کار سفر وزیر خارجه روسیه به تهران گفت: «یکی از موضوعات احتمالی در جریان مذاکرات بین دو کشور، همکاریهای دفاعی بین تهران و مسکوست. با توجه به اینکه محدودیتهای تسلیحاتی ایران بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل در سال گذشته به پایان رسید، این انتظار وجود دارد که همکاریهای دفاعی دو کشور بعد از لغو این محدودیتها گسترش پیدا کند. همچنین موضوع توسعه رآکتور بوشهر احتمالا یکی دیگر از مسائل مورد بحث بین مقامات ایران و روسیه در سفر لاوروف خواهد بود. ساخت فاز دوم رآکتور بوشهر آغاز شده است، ولی مشکلات مالی در پرداخت هزینهها به خاطر مسائل تحریم وجود دارد و احتمالا دو طرف در این زمینه گفتگو و رایزنی خواهند کرد.»
وی همچنین با بیان اینکه آینده سوریه نیز از موضوعات مورد علاقه دو طرف برای بحث و گفت وگوست، افزود: «اخیرا اجلاسی در قطر در ارتباط با سوریه برگزار شد که در آن ترکیه و روسیه نیز حضور داشتند، ولی ایران حضور نداشت و آقای لاوروف باید درباره این نشست و نگاهشان به نقش ایران در آینده سوریه به مقامات تهران توضیح دهد.»