هنوز فروردین ماه تمام نشده، خیلی از مدارس غیردولتی شروع به ثبت نام زودهنگام مدارس برای سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ کرده اند، آن هم با دریافت پولهای علی الحساب.
محدثه شوشتری | شهرآرانیوز؛ وضعیت مدارس در شرایط کرونا زده روی هواست. وضعیت سال تحصیلی جاری و امتحانات پایانی هم با شرایط کنونی، بدتر از هر زمان دیگر. هنوز وضعیت قبولی دانش آموزان در سالی که خیلی عجیب و سخت در تعطیلی فعالیتهای حضوری مدارس و کرونا گذشت. با این حال گویا گرفتن پول از خانوادهها در هر شرایطی، معادله جداگانهای از این حساب وکتابها دارد. هنوز فروردین ماه تمام نشده، خیلی از مدارس غیردولتی شروع به ثبت نام زودهنگام مدارس برای سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ کرده اند، آن هم با دریافت پولهای علی الحساب.
حتی منتظر مصوبه سالیانه تعیین میزان شهریه مدارس غیردولتی بر اساس ملاکهای هر مدرسه نمانده و به والدین تکلیف کرده اند اگر میخواهند فرزندشان سال آینده هم در مدرسه آنها باشد، باید با واریز وجه علی الحساب شهریه تعیین شده، پیش ثبت نام انجام دهند؛ تکلیفی اجباری به والدین که هنوز پنج ماه مانده به آغاز سال تحصیلی جدید باید در قبال ثبت نام در مدارس غیردولتی انجام شود. به طور معمول هر سال خردادماه نرخ شهریههای مصوب مدارس غیردولتی اعلام میشود، اما مدارس برای دریافت هر چه زودتر شهریه به اسم پیش ثبت نام و با عنوان علی الحساب، شروع به دریافت پول از والدین کرده اند.
کسی به حرف وزیر کاری ندارد!
این ماجرا در حالی صورت میگیرد که هنوز برخی خانوادهها درگیر شهریههای بی بازگشت برای سال تحصیلی جاری هستند. با اینکه اعلام شد باید بخشی از شهریههای دریافت شده برای کلاسهای فوق برنامه و تکمیلی به خانوادهها بازگردانده شود، بیشتر مدارس غیردولتی این شهریهها را برگشت نداده اند.
این اعتراض خانواده ها، وزیر را هم در بالاترین سطح مدیریتی آموزش و پرورش مجبور به واکنش کرده است؛ چنان که اعلام کرد: در شرایط کرونا و وضعیت نامعلوم مدارس، پیش ثبت نامها با دریافت وجه علی الحساب مطلوب نیست و حتی در شرایط غیرکرونا هم ما این رویه را توصیه نمیکنیم و بی شک مورد تأیید نیست. پیش ثبت نام نباید انجام شود؛ زیرا نوعی اضطراب را در میان خانوادهها و دانش آموزان ایجاد میکند و مخل جریان آموزش و تربیت است.
اما گفتههای وزیر در حالی عنوان میشود که مدارس غیردولتی، شیوه کار خود را در پیش گرفته اند؛ اینکه برای حفظ بقای خود باید زودتر مشتری جلب کنند و پول بگیرند. نوعی رقابت هم بین خودشان دارند و اینکه از قافله عقب نمانند و مدرسه آنها به حد نصاب برسد و به سرنوشت مدارس متوقف شده غیرانتفاعی دچار نشوند.
خانوادهها ناراضی، اما مطیع قوانین نانوشته
حساب و کتابهای گردانندگان مدارس غیردولتی در ثبت نامهای زودهنگام و دریافت وجههای علی الحساب، خانوادهها را در مضیقه گذاشته است و به نوعی آنها را وادار به اطاعت از قوانین نانوشته میکند.
والدین دانش آموز پایه هفتم یکی از مدارس غیر دولتی مشهد این گلایه را از مدیران دارند که چرا نظارت دقیقی بر مدارس غیرانتفاعی نمیشود.
چرا آنها در شرایطی که هنوز تکلیف فرزندشان برای سال تحصیلی فعلی مشخص نشده و ارزیابی مشخصی از نمرات و سطح قبولی فرزندشان ندارند، باید برای سال آینده ثبت نام کنند. آنها میگویند شاید خروجی نمرات فرزندشان سبب شود که تصمیم به تغییر مدرسه بگیرند، اما با این پیش ثبت نام زودهنگام و دادن پول، فرزندشان مجبور خواهد بود سال تحصیلی آینده هم در همان مدرسه تحصیل کند.
پدر این دانش آموز به خبرنگار ما میگوید: برای سال جاری ۵ میلیون تومان شهریه پرداخت کردیم. بارها به مدیر مدرسه گفتیم که نه کلاس فوق العادهای برگزار شده، نه از امکانات مدرسه استفاده شده و فرق چندانی بین دانش آموز مدارس عادی و فرزند ما در آموزشهای مجازی از شبکه شاد نبوده است، پس چرا بخشی از شهریه را برگشت نمیدهند. اما آنها حاضر به پذیرش نشدند. حتی مسئولان آموزش و پرورش هم اعلام کردند که باید بخشی از هزینهها که شامل فعالیتهای فوق برنامه و حضوری میشد، بازگشت داده شود، اما در حد حرف باقی ماند.
شهریههای نجومی در شرایط تدریس مجازی
مادر دانش آموز دیگری از مدارس غیردولتی مشهد هم گلایههایی مشابه دارد و میگوید: مدارس غیر دولتی با وجود تعطیلی و کاهش بسیاری از هزینهها از جمله قبوض آب، برق، گاز و سایر هزینهها نظیر رسیدگی روزانه به کلاسها و به روزسازی و افزایش امکانات مدارس و ... حاضر نشدند بخشی از شهریههای نجومی را به خانوادهها بازگردانند و از ما خواسته اند که برای سال تحصیلی آینده از الان وجه علی الحساب پرداخت کنیم. اگر پرداخت نکنیم از ثبت نام جا میمانیم و اگر پرداخت کنیم، پولی است که خیلی زودتر از موعد ثبت نامهای عادی مدارس از ما دریافت میکنند.
او درباره وجه پرداختی علی الحساب میگوید: شهریه امسال فرزندم ۱۰ میلیون تومان بود که چک آخرش را تازه پرداخت کرده ایم. برای سال آینده هم باید حداقل یک سوم شهریه را نقدی پرداخت کنیم و بقیه را چک قبول میکنند.
او ادامه میدهد: حداقل این ثبت نامها را بعد از امتحانات دانش آموزان شروع کنند، نه اینکه از اواسط فروردین مدام به خانوادهها اعلام کنند که زودتر پیش ثبت نام را تکمیل کنند، وگرنه از فهرست دانش آموزان این مدرسه جا خواهند ماند!
خانوادهای دیگر هم که دانش آموز مقطع دوم ابتدایی دارند، درباره نحوه ثبت نام مدارس غیردولتی و دریافت شهریههای نجومی در شرایطی که مدارس امکان فعالیت حضوری ندارند، میگوید: برای دهها عنوان از ما خانوادهها پول گرفتند، اما از مجموع مبلغ دریافتی برای سال تحصیلی فقط ۳۰۰ هزار تومان را برگشت دادند. همین مبلغ را هم به حساب مان واریز نکردند، بلکه گفتند به عنوان ودیعه برای ثبت نام سال تحصیلی آینده در نظر خواهند گرفت.
خانوادهها اگر اعتراض دارند، به بازرسی شکایت کنند
این اعتراضها را با کارشناس مسئول مدارس غیردولتی اداره کل آموزش و پرورش خراسانرضوی در میان میگذاریم. حسن امیری در گفتگو با خبرنگار ما درباره چرایی ثبت نامهای زودهنگام با وجود ابلاغ نشدن شهریههای سال تحصیلی آینده، اعلام میکند: مدارس برای پیش ثبت نام میتوانند برنامه ریزی کنند، اما مجوز ندارند که رقمی مازاد بر شهریههای مصوب سال تحصیلی دریافت کنند.
وی در پاسخ به این سؤال که چه زمانی شهریههای مصوب سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ ابلاغ خواهد شد، توضیح میدهد: به طور معمول مصوبه تعیین شهریههای مدارس غیر دولتی، خرداد ابلاغ میشود. تا آن زمان مدارس درصورت انجام هر گونه ثبت نام به نام پیش ثبت نام یا رزرو و ... فقط میتوانند شهریه سال تحصیلی فعلی را در نظر بگیرند و مازاد مبلغ را به خانوادهها اعلام نکنند.
وی درباره دیگر اعتراض خانوادهها مبنی بر برگشت ندادن هزینههایی که برای کلاسهای فوق برنامه دریافت شده بود نیز توضیح میدهد: خانوادهها اگر مشکلشان در مدارس رفع نشد، میتوانند اعتراض و شکایت خود را به واحد شکایات و بازرسی آموزش و پرورش اعلام کنند.
امیری در خصوص اینکه چرا با وجود شیوع کرونا و تعطیل بودن فعالیت حضوری مدارس غیردولتی، باز هم باید شهریههای نجومی به این مدارس پرداخت شود، میگوید: خیلی از این مدارس ساختمان آموزشی را اجاره کرده اند و چه کلاسها حضوری باشد و چه مجازی باید این اجاره را پرداخت کنند. موضوع حقوق معلمان هم هست که باید پرداخت شود. چه در شرایط کرونا و چه غیرکرونا مدارس این مبالغ را باید از شهریههای دریافتی پرداخت کنند.
وی در باره نارضایتی از مدارس غیردولتی و اینکه در شرایط کرونا فعالیت مجازی آنها تفاوت چندانی با مدارس دولتی نداشته و همین مسئله منجر به ریزش دانش آموزان این مدارس شده است، توضیح میدهد: ریزش وجود داشته است، به طوری که فعالیت بیش از ۱۰۰ مدرسه غیر دولتی استان در سال جاری متوقف شد. بیشتر این مدارس هم پیش دبستانی بودند.
نا گفته نماند برای سال تحصیلی جاری، بیشترین میزان شهریه در سراسر کشور برای مقطع ابتدایی ۱۲ میلیون تومان، برای متوسطه اول ۱۴ میلیون تومان و برای متوسطه دوم ۱۷ میلیون تومان اعلام شده بود. حال باید منتظر ماند و دید که در نرخ جدید شهریهها برای سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ و در شرایط کرونا و ابهام در فعالیت مدارس، میزان شهریهها چقدر افزایش خواهد یافت.