محمد ناصر حق خواه | شهرآرانیوز؛ اگر فضای توییتر، اینستاگرام و تلگرام چند ماه پیش را با این روزها مقایسه کنیم؛ اولین دغدغه کاربران، چه پرفالوورها و چه اکانتهای شخصی، واکسن بوده، واکسن هست و احتمالا واکسن خواهد بود. چند ماه پیش سؤال اصلی این بود که واکسن کی، چطور و چگونه به ما خواهد رسید؟ آیا واکسن خارجی وارد خواهد شد یا باید منتظر واکسن ایرانی باشیم؟ و اینکه زمان بندی واکسیناسیون چگونه است؟ هم زمان با این دغدغه ها، مسئولان هم از زمان بندی واکسیناسیون آینده میگفتند و اینکه گروههای مختلف چه زمانی به واکسن دسترسی خواهند داشت. در یک ماه اخیر، اما سمت و سوی حرفها و واکنشها جور دیگری است. حالا مشخص شده که این واکسیناسیون شروع شده و حتی رده بندی سنی و زمان بندی تزریق به اقشار و سنهای مختلف هم روشن شده است.
حتی چند روز پیش یکی از مسئولان از این گفت که تا سن ۶۰ سال به افراد واکسن خارجی خواهیم زد و از ۶۰ سال به پایین واکسن ایرانی. در این بین وعدههای مختلفی هم درباره زمان پایان واکسیناسیون مطرح شده است، اما چیزی که این روزها بیش از فاکتورهای دیگر اهمیت دارد، تزریق درست، سر وقت، دقیق و وسیع واکسن است و در کل، ایجاد یک شرایط مطلوب برای این اتفاق. کاربران هم با اظهار نظرهایشان در شبکههای مختلف، ضعفها و نقاط قوت را عیان میکنند. بهانه این مطلب هم پرداختن به اتفاقهایی است که ذهن کاربران را به ویژه در چند روز اخیر درگیر کرده است و عکس و فیلمهایی که از فرایند واکسیناسیون منتشر میشود.
یکی از عجیبترین و البته ترسناکترین محتواهای مجازی با موضوع واکسیناسیون، عکس و ویدیویی بود که از محلهای واکسیناسیون در لاهیجان گیلان منتشر شد که در آن افراد به شکل متراکمی در یک محیط محدود با هم در انتظار واکسن زدن بودند. تصویری از کلی مرد و زن مسن که احتمالا در یک سال گذشته به تعداد انگشتان یک دست هم از خانه خارج نشده اند، اما برای واکسن زدن همه رشتههای شان در این مدت پنبه میشود.
این عکسها را ابراهیم علیزاده، سردبیر تجارت نیوز، منتشر کرده و درباره آن نوشته است: «به اون خدایی که میپرستید عزیزان ما رو این طوری به کشتن ندید. آخه این چه وضع واکسیناسیون است؟»
شاید اگر شما هم ازدحام عجیب افراد پشت در یک اتاق در محیط کوچک را میدیدید چنین واکنشی نشان میدادید. علاوه بر خبرنگاران و فعالان مجازی، پایگاه رسمی خبری لاهیجان هم با انتشار عکسهایی از زوایای دیگر نوشت: «این شیوه پذیرش و واکسیناسیون، بیش از آنکه به پیشگیری شیوع کرونا کمک کند؛ بیشتر به همه گیری آن میافزاید.»
شاید عجیب باشد، اما در این روزگار و با وجود امکان نوبت دهی اینترنتی یا حتی نوبت دهی بر اساس حروف الفبا یا شماره آخر کارت ملی و ارسال پیامک، هنوز هم عدهای با بی ملاحظگی و بدون برنامه مشخص، افراد آسیب پذیر و مستعد ابتلا به ویروس کرونا را یکجا جمع میکنند.
این مسئله فقط محدود به شهرهای کوچک نیست. در شهر تهران و در مرکز واکسیناسیون این شهر، تصاویر مشابهی از حضور ۴۰۰ فرد که با وجود اعلام پیامکی، به شکل گسترده و بدون رعایت فاصله اجتماعی و آیین نامههای دیگر به محل واکسیناسیون وارد شده بودند؛ این نکته را یادآوری کرد که بخشی از نظم این مسئله هم در رعایت نوبت بندی و توجه خود مردم است.
اما همه چیز این قدر تلخ هم نیست و خبرهای خوبی هم درباره واکسن وجود دارد.
هر چند بعضی صفهای واکسیناسیون انصافا هم دیدن دارند. ویدیویی از یکی دو مرکز واکسیناسیون داخل خودرو در تهران و شهرهای دیگر منتشر شد که در آن شهروندان مثل خیلی جاهای دنیا داخل خودرو مینشیند و در کمال آرامش در انتظار نوبت تزریق واکسن خود هستند. ویدیوی دیگری از یک مرکز تجاری در تهران منتشر شد که در آن با نظمی مثال زدنی و با فاصله گذاری دقیق و هر دو دقیقه یک تزریق انجام میشد و افراد میتوانستند واکسن تزریق کنند، البته که توییتهای متعدد درباره این مرکز تجاری و انتشار عکس و فیلمها باعث هجوم بالا به این مرکز شد و یکی دو روزی نظم آن را به هم ریخت، اما در کل الگوی این چنینی و برقراری نظمی که اصلا هم کار سختی نیست؛ باعث میشود که حس بهتری به وضعیت واکسیناسیون داشته باشیم.
حالا که صحبت از کم و کیف واکسیناسیون شد، بد نیست به این نکته هم اشاره کنیم که سیما لاری، سخنگوی وزارت بهداشت، خبر داده که معلمان در نوبت سوم دریافت واکسن هستند و از مرداد ماه تزریق به آنان شروع خواهد شد. او همچنین از این گفته است که استادان دانشگاههای علوم پزشکی به طور کامل واکسینه شده اند و به تدریج استادان دانشگاهها هم واکسن کرونا دریافت خواهند کرد. خبر خوش حال کنندهای که البته معلوم نیست با اتکا به صحبتهای خانم سخنگو مبنی بر اینکه اکنون واکسن تأیید شده برای سن کمتر از ۱۸ سال در کشور نداریم و فعلا برنامهای در زمینه واکسیناسیون دانش آموزان وجود ندارد، داستان کرونا، معلمها و دانش آموزان به کجا خواهد رسید.