صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

در دور اول گفتگو‌ها در وین چه گذشت؟

  • کد خبر: ۹۰۲۰۱
  • ۱۰ آذر ۱۴۰۰ - ۱۰:۱۷
گزارش‌های منتشر شده حاکی است که خارج از میز رسمی مذاکرات، نشست‌های دو یا چند جانبه میان هیئت‌های سیاسی حاضر در وین برگزار شده است که از فشردگی رایزنی‌ها برای به حرکت درآمدن چرخ‌های نه چندان روان مذاکرات خبر می‌دهد.

به گزارش شهرآرانیوز؛ دو روز پیش، دور جدید گفتگو‌ها میان نمایندگان جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۴ با هدف رفع تحریم‌ها و در قالب برگزاری کمیسیون مشترک برجام در وین، پایتخت اتریش، آغاز شد. اگرچه هنوز برای قضاوت درباره دستاورد‌های عملی مذاکرات آغازشده بسیار زود است، اظهارنظر‌های مختلفی توسط مقامات حاضر یا نزدیک به مذاکرات بیان شده، نشان دهنده سازنده و رو به جلو بودن مذاکرات است. رسانه‌های غربی نیز هرچند محتاطانه، اما در مجموع بازتاب‌های مثبتی از روز اول مذاکرات مخابره کردند.

در این میان و در حالی که ایران بر هدف اصلی مذاکرات یعنی لغو همه تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه تأکید می‌کند، مقامات غربی، بر موضوع احیای برجام با استفاده از به تعبیر آن ها، «فرصت ایجاد شده برای بازگشت آمریکا به برجام» تمرکز کرده اند.

تقابل این دو گزاره یعنی تمرکز مذاکرات بر رفع تحریم‌های غیرقانونی یا چگونگی بازگشت آمریکا به برجام، عملا «زمان مذاکرات» را تحت تأثیر قرار خواهد داد. ایران علاقه‌ای به طولانی و فرسایشی شدن مذاکرات ندارد و با رویکرد نتیجه گرایی وارد این عرصه شده، اما طرح موضوعات فرعی و غیر مهم می‌تواند ضمن کُندشدن روند گفت وگوها، دستیابی به نتیجه را با چالش روبه رو کند.

به دلیل اهمیت شکل گیری توافق درباره اصول و مبانی گفتگو‌ها که از مهم‌ترین بخش‌های مذاکرات محسوب می‌شود، مشورت هیئت‌های نمایندگی کشور‌های حاضر در مذاکرات با پایتخت‌ها کاملا ضروری و اجتناب ناپذیر است. بر این اساس می‌توان انتظار داشت که هیئت نمایندگی ایران در مذاکرات وین، ظرف چند روز آینده به کشور باز گردد و پس از انجام مشورت‌های لازم در سطوح عالی، مجددا برای پیگیری گفتگو‌ها عازم وین شود.

مذاکرات قبلی وین را نادیده نمی‌گیریم

در ادامه رایزنی‌های سیاسی حول مذاکرات وین، حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان، در گفتگو با آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، گفت: علی رغم بد عهدی و بی عملی آمریکا و سه کشور اروپایی، تهران با حسن نیت و جدیت وارد مذاکرات هسته‌ای وین شده است و برای دستیابی به یک توافق خوب تلاش می‌کند. گوترش نیز با استقبال از آغاز مذاکرات و حمایت کامل خود از احیای کامل برجام، درباره حصول نتیجه مذاکرات ابراز امیدواری کرد. وی درخواست ایران درباره راستی آزمایی برای رفع تحریم‌ها را معقول دانست.

خبر روسیه از پیشرفت مذاکرات

در همین حال، وزارت خارجه روسیه با تأکید بر عزم مشارکت کنندگان در مذاکرات وین، اعلام کرد که در گفتگو‌های شنبه شب با ادامه فعالیت دو کارگروه موافقت شد و از جدیت همه شرکت کنندگان در مذاکرات احیای برجام در وین برای نیل به نتایج مثبت خبر داد. روسیه همچنین گفته است که شرکت کنندگان در نشست وین تصمیم گرفتند کار دو گروه از کارشناسان در حوزه‌های تحریم و مسائل هسته‌ای را از سر بگیرند. نماینده روسیه در مذاکرات وین نیز گفت: نمایندگان هیئت جدید ایرانی، انعطاف خاصی درباره تعدادی از موضوعات بسیار مهم نشان دادند.

میخائیل اولیانوف افزود: برای مثال ایرانی‌ها که لغو تحریم‌های آمریکا همچنان موضوع اصلی آن هاست، توافق دارند که باید هم زمان به موضوع هسته‌ای رسیدگی شود، که نشان دهنده بازگشت تهران به پارامتر‌های اولیه توافق هسته‌ای منعقد شده در سال ۲۰۱۵ است. وی در صفحه توئیترش در پاسخ به سؤال یکی از کاربران مبنی بر اینکه آیا آمریکا در لغو همه تحریم‌های ایران جدی است، گفت: آمریکا آمادگی اش برای لغو همه تحریم‌های ناسازگار با برجام را در ازای بازگشت ایران به پایبندی کامل به توافق هسته‌ای تأیید می‌کند. اما در دیپلماسی دوجانبه این جزئیات هستند که دردسرسازند. لیست قطعی تحریم‌هایی که باید لغو شوند، موضوع مذاکرات است.

دیگر آغازگر اجرای تعهدات نیستیم

محمدحسین فرهنگی، نماینده تبریز در مجلس، در تشریح مواضع ایران به «مهر» گفت: ما نباید در ابتدا هیچ اقدامی انجام دهیم و طبق قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران هم برای مذاکره کنندگان ما چنین مجوزی وجود ندارد و ابتدا باید طرف مقابل تعهدات خود را عملیاتی کند.

لغو تحریم‌ها نباید برگشت پذیر باشد

مالک شریعتی، عضو کمیسیون انرژی مجلس، نیز با بیان اینکه امروز نوبت طرف‌های دیگر برجام است که تعهدات خودشان را اجرا کنند، به خبرگزاری «دانشجو» گفت: راستی آزمایی ایران برای لغو تحریم‌ها ۶ ماه زمان می‌برد. آمریکایی‌ها اعلام کردند بر اثر تحریم‌های نفتی ۷۰ میلیارد دلار به ایران خسارت زده اند که باید این مبالغ جبران شود.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.