استادی - در منطقهای شهری مثل قاسمآباد که بیش از ۹۰-۸۰ درصد واحدهای آن آپارتمانی است، قطعاً سروکار آدمها با همسایههایِ بیملاحظهای که فرهنگ آپارتماننشینی نمیدانند افتاده و مشکلات و معضلات زندگی آپارتمانی را با پوست و گوشت احساس کردهاند. این مشکلات در آپارتمانها زمانی شروع میشود که بعضیهایمان فکر میکنیم در آپارتمان هرکار دلمان میخواهد میتوانیم انجام دهیم و چهاردیواری اختیاری است.
منصور احترامی، مدیر یکی از مجتمعهای مسکونی بولوار شهید فلاحی، به ما میگوید: اولین و بدیهیترین مشکلی که ما در مجتمع با آن درگیر هستیم سروصدایی است که برخی از همسایهها تولید میکنند. مثلاً میهمان دعوت میکنند و ساعت دو و سه نیمه شب که همه خوابیدهاند، جلوی در با هم بلند بلند حرف میزنند و میخندند و خداحافظی میکنند. به این فکر نمیکنند که از ۱۳ واحد این ساختمان، ۱۰ تای آن کارمند هستند که باید صبح علیالطلوع از خواب بیدار شوند. در ۹۰ درصد اوقات تذکر دادن هیچ فایدهای ندارد. چون کسی که فرهنگ آپارتماننشینی دارد میداند نباید در راه پله و فضای مشاع داد و قال به راه بیندازد. یکی دیگر از مشکلاتی که بسیاری از آپارتماننشینان قاسمآباد با آن درگیر هستند، مسئلهای است به نام شارژ ساختمان که برای بعضیها پول زور است و حاضر نیستند یک ریال برای امورات ساختمان به مدیر بدهند. سپیده منصوری، ساکن مجتمعی در بولوار شریعتی در این باره میگوید: شاید باورتان نشود، ولی ما همسایههایی داریم که بیش از ۵-۴ سال است که شارژ ساختمان را نمیدهند. اوضاع و احوال مالیشان خوب است، اما میگویند دلمان نمیخواهد شارژ بدهیم، چون پول زور است. درحالی که دارند از خدمات ساختمان استفاده میکنند.
جرو بحث بر سر پارکینگ میان اهالی ساختمان از روز اولی که آپارتمانها ساخته شدند تا همین امروز ادامه داشت. تدبیرهایی مثل مشخص شدن جای پارک در سند هم کارساز نبوده است. رضا حسننژاد از شهروندان محله فرهنگیان بیان میکند: طبق قانون و آن چیزی که در اسناد ملکی و صورت جلسه ساختمان هست، هر واحد حق دارد یک خودرو داخل پارکینگ بیاورد، اما آنهایی که ۲ ماشین دارند، هر طور شده میخواهند هر دو را داخل پارکینگ بیاورند. آن هم بدون رضایت بقیه همسایهها و به قیمت مزاحمت برای آنها. الان در آپارتمان ما روزی نیست که بین ۲ همسایه برسر پارک کردن خودروی اضافی در پارکینگ جر و بحث و دعوا پیش نیاید. اما جدیدترین معضل و مشکلی که آپارتماننشینها را درگیر خودش کرده است، نگهداری از حیوانات خانگی است. میثاق بیاتی، از شهروندان ساکن در محله شاهد، میگوید: من مدتهاست که مدیر ساختمان هستم و به هیچ عنوان نتوانستم به واحدی که سگ دارد بفهمانم آپارتمان جای نگهداری سگ نیست. بعضی شبها که از صدای پارس کردن حیوان این خانواده تا خودِ صبح خواب نداریم. از آنجا که سگشان را بدون قلاده راه میبرند و گاهی اوقات حیوان را در حیاط ساختمان رها میکنند، خانوادههایی که بچه کوچک دارند میترسند این سگ به فرزندشان حمله کند. تنها کاری که فعلاً از دستمان برآمده است، شکایت به دادگاه است. بهروز توانایی، کارشناس حقوق، درباره نحوه رفع معضلات آپارتماننشینی میگوید: مشکلات آپارتمان را اول باید با کدخدامنشی و آرامش و مذاکره حل کرد. در فرهنگ و دین ما همسایه حرمت دارد و خیلی جالب نیست آدمهایی که روزی چندبار همدیگر را میبینند و با هم سلام و علیک دارند، در دادگاه مقابل هم بنشینند. اما اگر مشکل حاد بود و حل نشد، بعد سراغ شکایت بروند. وی میافزاید: سال ۱۳۴۳ قانون تملک در آپارتمانها در ایران مصوب شد و همه کسانی که در آپارتمان زندگی میکنند، موظف هستند آن را اجرا کنند مثلا در ماده ۵۹ این قانون آمده است که در میهمانیهای شبهای غیرتعطیل بعد از ساعت ۲۲ و در شبهای تعطیل بعد از ساعت ۲۴ رعایت سکوت کامل ساختمان الزامی است. درباره پرداخت شارژ هم قانون آپارتماننشینی میگوید که اگر کسی آن را پرداخت نکند مدیر ساختمان حق دارد از طریق دادگستری اقدام کند و اگر ۱۰ روز بعد از رسیدن اظهارنامه به دست امتناعکننده، دوباره از پرداخت شارژ ساختمان طفره رفت، مدیر حق دارد امکانات مشترک ساختمان را برای او قطع کند. اگر درصورت قطع خدمات مشترک باز هم پرداختی انجام نشد، مدیر میتواند به دادگاه مراجعه کند و علیه مالک خاطی اجراییه بگیرد. درصورتی که امکانات مشترکی وجود نداشته باشد، دادگاه آن واحد را از خدمات دولتی محروم و تا دو برابر مبلغ بدهی جریمه خواهد کرد. توانایی ادامه میدهد: برای پارک خودروها هم قانون خیلی شفاف حرف زده است. ماده ۵۲ قانون آپارتماننشینی میگوید «هر یک از واحدهای ساختمان فقط و فقط دارای یک پارکینگ بوده (و مجاز به پارک تنها یک خودرو است) که محل آن در صورت مجلس تفکیکی ساختمان مشخص شده است، پارک خودرو در غیر از پارکینگ اختصاصی هر واحد و همچنین پارک خودرو در محلهای مشاع درون پارکینگ (که برای راحتی تردّد و دور گرفتن خودروها در نظر گرفته شده است) ممنوع است.»، اما درباره نگهداری حیوانات خانگی در آپارتمان باید بگویم که طبق ماده ۴۷ همان قانون نگهداری هرنوع جانور از سگ گرفته تا مرغ در محلهای مشترک ساختمان مثل پارکینگ و حیاط ممنوع است. در قسمتهای اختصاصی هم اگر باعث آزار و اذیت برای دیگر همسایهها باشد، باز هم ممنوع خواهد بود.