عربهاشمی | شهرآرانیوز؛ پمپئو به تازگی و پس از صدور قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، شدت لفاظیها و مواضع خود را افزایش داده و در مصاحبهای مدعی شده است: «زمانی میگفتند اگر از برجام خارج شوید، جنگ میشود. زمانی هم میگفتند اگر سفارت آمریکا را به اورشلیم منتقل کنید، جنگ میشود. عین همین هشدارها را درباره ژنرال سلیمانی fdhk ;vnkn. گفتند که اگر به ژنرال سلیمانی حمله کنید، جنگ میشود. ما از بین اینها یک یا دو کار را انجام ندادیم، بلکه هر سه این کارها را انجام دادیم و جنگی اتفاق نیفتاد؛ به خاطر اینکه آمریکا آشکارا نشان داده بود آماده است از چیزهایی که برای مردم آمریکا مهم است محافظت کند. سلیمانی در حال نقشه کشیدن برای کشتن ۵۰۰ آمریکایی دیگر بود. ما فرصت داشتیم این نقشه را خنثی کنیم و این کار را انجام دادیم. بعد از آن فرصت داشتیم یک حمله قریب الوقوع دیگر به منابع و منافع آمریکا و نیروهای آمریکایی را خنثی کنیم.»
ادعای جدید پمپئو در حالی مطرح شده است که چندی پیش، باربارا اسلاوین، عضو شورای آتلانتیک، چنین ادعایی را رد کرد و گفت: ترور یکی از سران نظامی کشوری که با ایالات متحده در جنگ نیست، کاری غیرقانونی بود. هیچ شواهدی دال بر اینکه [شهید]سلیمانی حمله جدیدی علیه آمریکا برنامه ریزی کرده باشد وجود نداشت تا بتوان چنین اقدامی را توجیه کرد. ترور [شهید]سلیمانی تصمیم بدی بود و پیامدهای خوبی نداشته است.
همچنین اگنس کالامارد، گزارشگر ویژه سازمان ملل، ترور سردار سلیمانی را غیر قانونی دانسته و بهانههای آمریکا در توجیه آن را رد کرده و گفته است: اقدام آمریکا در ترور سردار سلیمانی که یک مقام رسمی بود، حتی فاقد استانداردهای «ضرورت و تناسب» بود. این اقدام بر اساس قوانین حقوق بشر غیر قانونی بود. این بدان معناست که همه سربازان در هر جای دنیا و در هر زمانی میتوانند تبدیل به یک هدف شوند. علاوه براین، آمریکا با ترور سردار سلیمانی در خاک عراق بدون کسب مجوز از این کشور حاکمیت آن را نقض کرد.
هرچند مقامات دولت ترامپ در آن زمان، هیچ گزارهای در تأیید ادعاهای این چنینی ارائه نکردند، به باور کارشناسان، ترامپ گمان میکرد با این اقدام ماجراجویانه دربرابر ایران به بازدارندگی خواهد رسید و از این طریق میتواند مطالبات خود به تهران را تحمیل کند.
واشینگتن در آن زمان مدعی بود با این ترور میتواند امنیت نیروها و شهروندان آمریکایی در غرب آسیا را تضمین کند، اما گزارشها و اظهارات مقامات آمریکایی و اتفاقات رخ داده در میدان نشان میدهد که نه تنها این ترور منجر به بازدارندگی در برابر ایران نشده، که رفتارهای تهران و محور مقاومت علیه آمریکا و هم پیمانانش تهاجمیتر شده است.
در فروردین سال جاری، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در نشست خبری خود به صراحت اعتراف کرد که «پس از خروج از برجام، تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران و ترور سردار سلیمانی، حملات به نیروهای آمریکایی چهار برابر شده است.»
برخلاف اظهارات پمپئو که بر مبنای ادعاهای ثابت نشده است، پرایس گفته است: از سال ۲۰۱۲-۲۰۱۸ حملات چشمگیری به نیروهای آمریکایی و تأسیسات دیپلماتیک آمریکا در عراق وجود نداشت. این موضوع در سال ۲۰۱۸ تغییر کرد و بین سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰، تعداد حملات توسط گروههای تحت حمایت ایران تا ۴۰۰ درصد افزایش یافته که این پس از خروج از برجام و قرار دادن سپاه در لیست تحریمها و کشتن سلیمانی روی داده است.
پرایس به صراحت به شکست طراحی ترامپ-پمپئو اشاره کرده و گفته است: تلاش برای سرکوب نیروهای تحت حمایت ایران براساس راهبردی که به ارث بردیم، کارساز نبود.
حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان، در صفحه توئیتر خود در این زمینه نوشت: «ابتدا ذهنها را معاصر کنیم. دروغ گویی و پنهان کاری بخشی از ویژگی آمریکاست. طبیعی است که در سیستمی سالانه میلیونها دلار هدررفت محافظت از پامپئو میشود، امر آشکارا پنهان میشود و واشینگتن کارنامه سراسر دروغ خود از افغانستان تا آمریکای جنوبی را با دروغ پراکنی به تصویر میکشد.»
همچنین گردانهای حزب ا... عراق در بیانیهای در واکنش به اظهارات پمپئو اعلام کرد: حقایق جنایت بزرگی که دولت شر یعنی آمریکا علیه فرماندهان پیروزی، شهید قاسم سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس، در فرودگاه بغداد مرتکب شد، هر روز روشنتر میشود و حلقههای خیانت و توطئه برخی عناصر کُرد و همچنین بعضی شخصیتهای امنیتی عراق را که در راستای منافع آمریکا داخل فرودگاه مشغول فعالیت هستند و در جنایتهای این کشور علیه ملت عراق نیز دست داشته اند، برملا میکند.
یوسف عزیزی، پژوهشگر سیاست گذاری از دانشگاه ویرجینیاتک، در گفتگو با «خبرگزاری دانشجو» تصریح کرد: پمپئو سه عامل را در مصاحبه خود مطرح کرده است که حقیقی نیست. ایران هیچ وقت برای خارج شدن از برجام یا انتقال سفارت به بیت المقدس تهدید به جنگ نکرده بود. این صحبتها جنبه انتخاباتی دارد. همه میدانند که پمپئو دنبال کاندیداتوری است و حتی کمیتههای خود را نیز تشکیل داده است، ولی بزرگترین مانع خود ترامپ است؛ اگر ترامپ برای ۲۰۲۴ نامزد شود، شانس پمپئو بسیار کم خواهد شد.