امین عظیمی زاده | شهرآرانیوز؛ توجه به حوزه اشتغال و برنامه ریزی برای کاهش بیکاری از جمله مهمترین برنامههای دولت سیزدهم بوده و بررسی سند تحول دولت نشان میدهد که در بین راهکارهای مختلفی که برای توسعه اشتغال در نظر گرفته شده، حمایت از مشاغل خانگی مورد توجه ویژه کابینه سیزدهم قرار گرفته است. همین مسئله سبب شده تا امسال دولت با در نظر گرفتن اعتبارات مناسب سعی کند کسب و کارهای خانگی را رونق دهد. در این میان به گفته مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی امسال دولت توجه ویژهای هم به توسعه مشاغل خانگی در مشهد کرده و ۵۴ میلیارد تومان منابع قرض الحسنه برای این منظور در نظر گرفته است.
در این میان باید اشاره کرد که توجه به مشاغل خانگی مورد توجه و حمایت شورای شهر مشهد هم قرار گرفته به طوری که حسن موحدیان، رئیس شورای اسلامی شهر مشهد در این باره گفته است که شورای اسلامی شهر در زمینه مشاغل خرد و خانگی به ویژه در حاشیه شهر، توانمندسازی و کارآفرینی در نقاط محروم اقدامات جدی انجام خواهد داد.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی بیان کرد: با توجه به این که مشــــاغل خانـــگی یکی از شاخههای مهم فعالیتهای اقتصادی جامعه و خانوادهها بوده و در بسیاری از موارد، با هزینههای راه اندازی و خطرپذیری پایین، دروازه ورود افراد به کسب وکارها با مقیاس بزرگتر و یا کارآفرینیهای موفق است، این تسهیلگری برای صدور مجوز و شروع فعالیت و تغییر فرآیند نظارتها از قبل صدور مجوز، به نظارت پسینی، تسهیل قابل توجهی در شاخص شروع کسب و کار ایجاد کرده و در تمام مناطق شهری و روستایی به ویژه در حاشیه شهر، مورد توجه و استقبال قرارگرفته است.
محمدامین بابایی، ضمن تشریح روند گذار صدور مجوزهای کسب وکار افزود: از اسفند سال ۱۴۰۰ حسب تصمیم دولت سیزدهم برای تسهیل حداکثری در صدور مجوزهای کسب و کار، صدور مجوزهای مشاغل خانگی برای متقاضیان فعالیت مستقل خانگی به درگاه ملی مجوزها منتقل شد. مجوز بیش از ۴۰۰ مورد از رشتههای مختلف مشاغل خانگی از طریق این درگاه، به صورت «ثبت محور» یا آنی و حسب خوداظهاری متقاضی صادر میشود. دارندگان مجوزهای آنی مشاغل خانگی، ۴۵ روز بعد از دریافت مجوز و در صورت تأیید شدن در نظارت پسینی، امکان ارائه درخواست تسهیلات مشاغل خانگی را نیز دارند.
وی همچنین اذعان کرد: در این درگاه، عناوین مجوزهای مشاغل خانگی و همچنین شرایط مورد نیاز برای دریافت مجوز به مردم ارائه شده و در صورتی که فرد متقاضی، مجوز خود را حائز شرایط اعلام کند، برای دریافت مجوز ثبت نام کرده و به صورت آنی مجوز فعالیت برای او صادر میشود. همچنین با توجه به اینکه مجوز به صورت آنی صادر شده است، متقاضی در همان ابتدای ثبت نام، اجازه بازدید و «نظارت پسینی» از فعالیت خود یعنی نظارت بعد از صدور مجوز را به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی میدهد و در صورتی که فعالیت متقاضی مورد تأیید نباشد، مجوز صادره باطل خواهد شد.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان خراسان رضوی در باره تفاوت شرایط جدید صدور مجوزها با شرایط پیشین نیز گفت: تا پیش از این، صدور مجوز بعد از ثبت نام متقاضی، به بررسی مدارک و مستندات از سوی کاربران دستگاههای اجرایی تخصصی متولی موکول میشد و با توجه به ماهیت رشته فعالیت، نهادهایی نظیر جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت، فرهنگ و ارشاد اسلامی و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را دربرمی گرفت که از طریق سامانه انجام میشد، ولی در برخی موارد بررسیهای کاربران دستگاه طولانی شده و موجب مراجعات متقاضیان به ادارات مختلف میشد، که در حال حاضر این مشکلات به حداقل ممکن کاهش یافته و روند صدور مجوزها نسبت به گذشته تسهیل شده است.
بابایی با اشاره به اهمیت صدور مجوز مشاغل خانگی در خراسان رضوی افزود: در سال ۱۴۰۱ مبلغ ۱۵۴ میلیارد تومان منابع قرض الحسنه برای توسعه و حمایت از مشاغل خانگی به خراسان رضوی در چهار بانک عامل شامل بانک توسعه تعاون، بانک کشاورزی، بانک رفاه کارگران و پست بانک ابلاغ و طی دو هفته گذشته، کل منابع استان، بین شهرستانهای استان توزیع شده و در بررسی درخواستها و پرداخت تسهیلات به شهرستانها نیز تفویض اختیار شده است. از این مبلغ ۵۴ میلیارد تومان مختص مشهد است. مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی همچنین اظهار کرد: حسب اعلام وزارت متبوع، در صورت جذب این مبلغ در استان، منابع در مرحله دوم نیز به استانها اختصاص خواهد یافت. ضمن اینکه در سه ماه نخست سال ۱۴۰۱ تعداد هزارو ۳۶۲ مجوز مشاغل خانگی در خراسان رضوی صادر شده است.
عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر مشهد هم با تأکید بر اینکه شهرداران مناطق باید حوزه اشتغال و توسعه مشاغل خانگی را در دستور کار خود قرار دهند، افزود: بخشی از ارزیابی عملکرد شهرداران مناطق باید به عملکرد در این حوزه اختصاص یابد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای شهر مشهد، مجید طهوریان عسکری افزود: مناطق به دور از شعار و عدد و آمار مرسوم، اشتغال آفرینی حداقل هزار نفر در هر منطقه را باید عهده دار شوند و در کنار توسعه عمرانی، توسعه اجتماعی و اشتغال را نیز مدنظر قرار دهند؛ در چنین شرایطی میتوانیم سالانه بالغ بر ۱۰ هزار شغل ایجاد کنیم.
نایب رئیس کارگروه اشتغال و کارآفرینی شورای شهر مشهد نیز در گفتگو با شهرآرا با بیان اینکه حمایت از مشاغل خانگی جزو مهمترین برنامههای مدیریت شهری مشهد است، گفت: وزیر کار در زمان حضور در مشهد قول مساعد داده تا بودجه مناسب برای حمایت از مشاغل خانگی در این شهر تخصیص داده شود. شورای شهر مشهد هم درصدد است تا بتواند با برنامه ریزی مناسب زمینههای لازم برای استفاده بهینه از بودجه در نظر گرفته شده را فراهم کند. علی عقیلی افزود: در همین راستا چند مصوبه به منظور حمایت از کسب و کارهای خانگی در کارگروه اشتغال و کارآفرینی شورای شهر مشهد به تصویب رسیده است. یکی از این مصوبات حمایت از شرکتهای دانش بنیان و شرکتهای خدمات شهریی است که قادر به ورود به مشاغل خانگی هستند.
وی بیان کرد: برای حمایت از مشاغل خانگی سعی شده مراکز رشدی در مشهد ایجاد شود. یکی از این مراکز در حل نجف (نوده سابق) ایجاد شده است. در این مرکز بانوانی در زمینه مشاغل خانگی در حال فعالیت هستند. برنامه این است که کارآفرینانی که در حوزه مشاغل خانگی و به خصوص در حاشیه شهر فعالیت دارند، مورد حمایت قرار بگیرند. وی تأکید کرد: حمایت از مشاغل خانگی سبب توانمندسازی ساکنان حاشیه شهر شده و نقش بسزایی در محرومیت زدایی در این مناطق دارد. همین مسئله سبب شده تا حمایت از کسب و کارهای خانگی مورد توجه مدیریت شهری مشهد قرار بگیرد.