مسعود سلطانی - شنیدن اخبار درباره ورود پدیده به بورس شاید تکراری باشد، اما اکنون بیش از هر وقت دیگری این خبر جدی است. مسئولان سابق شرکت پدیده از سال ۱۳۹۰ درباره ایجاد نماد پدیده در بورس صحبت میکردند. بعد از ورود دادستانی به پرونده پدیده و تشکیل ستاد تدبیر نیز این مسئله ادامه پیدا کرد. خردادماه سال ۱۳۹۶ سعید ورودی، مشاور مدیرعامل گروه شرکتهای پدیده، گفته بود نماد سهام توسعه پدیده بر روی تابلوی بورسی میرود. مهرماه سال ۱۳۹۷ نیز مرحوم ابوالفضل انتظاری، مدیرعامل سابق این شرکت، گفته بود نماد پدیده تا انتهای فصل پاییز در بورس گشایش پیدا میکند. اما اینوعدهها محقق نشد تا اینکه در طول جلسات دادگاه ویژه رسیدگی به جرائم اخلالگران عمده در نظام اقتصادی کشور که برای رسیدگی به پرونده پدیده تشکیل شده بود، مشخص شد ورود پدیده به بورس نیاز به همراهی قانونی مؤسس آن یعنی محسن پهلوانمقدم داشته و او با این کار مخالف بوده است. اما در نهایت با حکم دادگاه در مرداد ۹۸ اختیارات شرکت از پهلوان سلب شد و دیروز علی کریمیقدوسی، مدیرعامل جدید پدیده، خبر درج نماد «گتوشا» شرکت توسعه بینالمللی صنعت گردشگری پدیده شاندیز در فرابورس را اعلام کرد. بدون تردید این اتفاق سؤالات بسیاری را در ذهن سهامداران شرکت پیرامون وضعیت آینده پدیده ایجاد کرده است. اینکه قیمت هر سهم پدیده (گتوشا) در فرابورس چقدر است؟ نقدشوندگی سهم چقدر خواهد بود؟ فروش بیش از اندازه سهام شرکت منجر به کاهش قیمت آن میشود یا نه؟ آیا سهام پدیده عرضه اولیه هم خواهد شد؟ اینها سؤالاتی است که در این گزارش سعی کردهایم پاسخ دهیم.
سهام توسعه در فرابورس
سرپرست مؤسسه پشتیبانی سهام پدیده در گفتگو با شهرآرا درباره سؤالات مطرحشده، گفت: ۷۵ درصد سهام شرکت توسعه پدیده شاندیز شناور است. یعنی در اختیار سهامداران خرد مردمی است و ۲۵ درصد باقیمانده در اختیار ۲ بانک صادارت و ملل است. به همین دلیل گشایش نماد «گتوشا» (شرکت توسعه بینالمللی صنعت گردشگری پدیده شاندیز) همراه با عرضه اولیه نخواهد بود. عباسعلی طوسیان با بیان اینکه قیمت کارشناسی سهام توسعه ۹۲۲۲ تومان است، گفت: تعیین قیمت نهایی سهام شرکت توسعه (گتوشا) بعد از ورود به فرابورس معلوم خواهد شد، اما احتمالا قیمت سهام در همین حدود است. سرپرست مؤسسه پشتیبانی سهام پدیده درباره تفاوت سهام ابنیه و توسعه اینگونه توضیح داد: شرکت توسعه پدیده، شرکت مادر است و ۱۲ شرکت را زیرمجموعه خود دارد. یکی از این شرکتها، شرکت ابنیه پدیده است که بخش عمده سهام آن در اختیار مردم بود.
اختصاص سهام «گتوشا» به سهامداران شرکت ابنیه
طوسیان ادامه داد: تا پیش از حکم دادگاه سهام شرکت توسعه به صورت ۱۰۰ درصدی در اختیار هیئت مدیره اسبق شرکت (محسن پهلوانمقدم و...) بود. اما با حکم دادگاه ۷۵ درصد سهام این شرکت در قالب سهام جبرانی به سهامداران شرکت ابنیه تعلق گرفت. ازاینرو کسانی که پیش از ورود دادستانی در سال ۹۳ به پرونده پدیده، سهام شرکت ابنیه را داشتند، از سهام جبرانی توسعه نیز بهرهمند شدند.
وی درباره وضعیت سهامداران شرکت ابنیه نیز گفت: معاملات سهام ابنیه همچون گذشته در سامانه سناپ با دامنه نوسان منفی یک درصد تا مثبت ۲ درصد در روز انجام خواهد شد. اما سهام شرکت توسعه (گتوشا) که پیش از این معامله نمیشد تنها بعد از گشایش در فرابورس امکان معامله خواهد داشت. سرپرست مؤسسه پشتیبانی سهام پدیده درباره ورود شرکت ابنیه به بورس نیز گفت: این شرکت زیرمجموعه شرکت توسعه است. بااینحال گشایش نماد جداگانه برای این شرکت در بورس با تصمیم هیئتمدیره منتخب در مجمع عمومی امکانپذیر خواهد بود.
سود انباشته پدیده ۲۸ برابر سرمایه ثبتی
طوسیان درخصوص افزایش سرمایه شرکت پدیده نیز تصریح کرد: آخرین ارزیابی از داراییهای شرکت در سال ۱۳۹۳ انجام شده است. همچنین سود انباشته شرکت توسعه پدیده ۲۸ برابر سرمایه ثبتی شرکت است. ازاینرو امکان افزایش سرمایه شرکت از محل تجدید ارزیابی داراییها و همینطور افزایش سرمایه شرکت از محل سود انباشته وجود دارد. وی افزود: طبق قانون تصمیمگیری درباره افزایش سرمایه شرکت تنها در مجمع عمومی فوقالعاده امکانپذیر است که باید با پیشنهاد هیئتمدیره منتخب و بعد از برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه برگزار شود. سرپرست مؤسسه پشتیبانی سهام پدیده تصریح کرد: دعوتنامه مجمع عمومی سالیانه در انتهای آذرماه منتشر میشود و مجمع عمومی با دستور کار تصویب صورتهای مالی و انتخاب هئیتمدیره اوایل دی ماه برگزار خواهد شد.
سهام پدیده ارزنده است
طوسیان درباره واکنش احتمالی بازار سرمایه به گشایش نماد «گتوشا» نیز گفت: ممکن است در روزهای نخست گشایش این نماد سهامدارانی که سالیان طولانی منتظر نقد شدن سهامشان بودهاند اقدام به فروش کنند و افزایش عرضه سهام پدیده منجر به ریزش قیمت آن شود. اما سود انباشته ۲۸۰۰ درصدی شرکت و همینطور خبر تجدید ارزیابی داراییهای شرکت عواملی است که ارزندگی سهام پدیده را در بازار سرمایه اثبات میکند. وی ادامه داد: از سویی سهامداران عمده شرکت پدیده، یعنی بانک صادرات و مؤسسه اعتباری ملل هماکنون در بورس هستند و تجربه زیادی در بازارگردانی و کنترل قیمت سهام دارند. به همین خاطر نگرانیای درباره ریزش قیمت سهام پدیده نداریم.
درج نماد پدیده در فرابورس
سرانجام بعد از اعلام تاریخهای مختلف، شرکت پدیده شاندیز وارد فرابورس شد. سرپرست گروه شرکتهای پدیده دراینباره گفت: با درج نماد پدیده شاندیز در فرابورس، شرکت توسعه بینالمللی صنعت گردشگری پدیده شاندیز به فرابورس راه یافت.
به گزارش روابط عمومی شرکتهای پدیده، علی کریمی افزود: در جلسه ۲۴ آذرکمیته پذیرش و درج شرکت فرابورس ایران با درج نماد شرکت توسعه تحت نماد «گتوشا» در فهرست شرکتهای فرابورس موافقت شد. سرپرست گروه شرکتهای پدیده اظهار کرد: شرکت سپردهگذاری نیز از روز گذشته عملیات ثبت سهام سهامداران را اجرایی کرد. وی با اشاره به ثبتنام بیش از ۷۰ هزار تن از سهامداران در سامانه سجام و تشکر از آنان اظهار امیدواری کرد برای تسریع و تسهیل در اقدامات آتی شرکت بقیه سهامداران پدیده نیز در اسرع وقت برای ثبتنام در سامانه سجام اقدام کنند. کریمی قدوسی با تشکر از زحمات مدیران و کارشناسان محترم شرکت فرابورس و شرکت سپردهگذاری افزود: بدون شک با همراهی سهامداران و زحمات بیوقفه خدمتگزاران گروه شرکتهای پدیده این مهم به سرانجام رسید و امیدواریم درآینده اخبار خوب بیشتری را به اطلاع سهامداران برسانیم.
وی یادآور شد: پس از تکمیل عملیات ثبت سهام سهامداران توسط شرکت سپردهگذاری زمینه تشکیل مجمع عمومی سهامداران فراهم خواهد شد.