فرمانده انتظامی استان خراسان رضوی از انهدام بزرگترین شبکه کشوری در مشهد که به صورت کاملا حرفه ای، اقدام به برداشت غیرمجاز از حساب شهروندان کرده بود، خبر داد.
به گزارش شهرآرانیوز؛ سردارمحمدکاظم تقوی در تشریح این خبر گفت: اعضای این شبکه با عناوین خاص نسبت به تطمیع مردم از طریق تبلیغات پیرامون خرید شارژ با تخفیف یا سایتهای ازدواج موقت و دوست یابی، افراد ساده لوح را به درگاههای پرداخت میکشاندند و اطلاعات حساب بانکی آنان را برداشت میکردند و به این ترتیب، اطلاعات حسابهای بانکی تعداد زیادی از هموطنان را از سراسر کشور سرقت کرده بودند.
وی افزود: ۲ گرداننده اصلی این شبکه در مشهد بودند که کارشناسان پلیس فتا با شناسایی و کنترل و مراقبتهای علمی، دریافتند با یک باند بزرگ کشوری که در شهرهای تهران و شیراز هم فعالیت داشته و به صورت بسیار زیرکانه، پس از برداشت غیرمجاز از حساب افراد، سرمایه عظیمی از پولهای سرقتی را فراهم و با انتقال متواتر از یک حساب بانکی به حساب دیگر، عملیات پولشویی خود را به نحوی انجام میدادند که پلیس و دستگاه قضائی در رهگیری پولهای کثیف با مشکل روبه رو شوند، طرف هستند.
سردار تقوی ضمن قدردانی از هوشیاری مردم در رصد اقدامات مجرمانه در فضای سایبری و گزارش این جرایم به پلیس فتا، گفت: عملیات کشف این شبکه پولشویی با یک گزارش مردمی آغاز شد و پس از آن که یکی از متهمان این پرونده سنگین در مشهد، به عنوان مظنون در پلیس فتا، تحت نظر مأموران این مرکز قرار گرفت.
این مقام ارشد انتظامی ادامه داد: در اولین مرحله با بررسیهای کارشناسانه، متهم به هویت کاربری (ID) «کوالسکی» در فضای مجازی و هویت سجلی "م- ج" شناسایی شد؛ در این عملیات غافلگیرانه مأموران پلیس فتا در پوشش پیک، بسته مشابهی را آماده کرده و در لحظه دریافت مرسوله توسط متهم، وی را دستگیر کردند.
فرمانده انتظامی استان خراسان رضوی با بیان اینکه صبر کارآگاهان پلیس فتا، زمینه کشف ابعاد تازهای از این پرونده را فراهم کرد، گفت: اگرچه مأموران انتظامی در بررسیهای اولیه دریافتند ارتکاب جرم فیشینگ توسط این متهم محرز است، اما با صبر پلیسی و رصد ارتباطات وی با افراد مختلف، در تحقیقات تکمیلی مشخص شد، این فرد با لایههای بالاتری از مجرمان حرفهای در ارتباط است که با راه اندازی یک کانال تلگرامی، هزار و ۶۰۰ نفر از کلاهبرداران فیشینگ کار را دورهم جمع کرده و درگاههای پرداخت الکترونیک جعلی طراحی شده را در معرض فروش همگانی قرار میدادند.
وی افزود: رهگیری مدیران این کانال تلگرامی، تحقیقات کارشناسان پلیس فتای استان را به سرشاخههای این باند در تهران و شیراز هدایت کرد؛ افرادی که در زمینه طراحی درگاههای پرداخت الکترونیک جعلی فعالیت داشته و حاصل برنامه نویسی این افراد توسط جمع کثیری از کلاهبرداران فیشینگ کار در کشور خریداری میشده است.
این مقام ارشد انتظامی ادامه داد: در بررسیهای به عمل آمده، مشخص شد پرونده تعداد زیادی از برداشتهای غیرمجاز در کشور مربوط به این باند بوده که پس از دستگیری سرشاخه اصلی این باند، فیشینگرهای مرتبط با او نیز شناسایی و در سراسر کشور تحت تعقیب قضائی قرار گرفته اند؛ همچنین با کشف اطلاعات حسابهای سرقت شده و با تعامل ویژه پلیس فتا با بانکهای عامل، نسبت به ابطال رمز دوم این حسابها اقدام شد.
سردار تقوی در پاسخ به سوالی درباره شیوه طراحی این درگاههای جعلی، خاطرنشان کرد: متهمان این پرونده، با توسل به ترفند هوشمندانهای از احاطه روباتها بر اطلاعات درگاههای پرداخت الکترونیک استفاده و به عنوان یک ابزار جاسوسی، درگاههای جعلی طراحی کردند؛ در حقیقت، گردانندگان شبکه از یک ابزار ضدکلاهبرداری، برای کلاهبرداری استفاده میکردند.
دستگیری در آخرین لحظه
فرمانده انتظامی استان خراسان رضوی با اشاره به نحوه دستگیری سرشاخه دیگر این شبکه در شیراز گفت: یکی دیگر از متهمان این پرونده که از سرشاخههای اصلی با تهیه حق امتیاز یک صرافی مجازی قصد داشت پولهای نامشروع حاصل از فیشینگ و کلاهبرداری را به ارز دیجیتال تبدیل و رهگیری آن را عملاً غیرممکن کند، دقیقاً در آخرین گام دستیابی به نیات شوم خود در یک عملیات غافلگیرانه با هماهنگی چند تیم عملیاتی پلیس فتا دستگیر شد.
وی با بیان اینکه این متهم با اغفال خانمی ضمن دسترسی به اطلاعات سجلی و هویتی او، از آن اطلاعات برای خرید حق امتیاز صرافی مجازی استفاده کند، گفت: متهم دستگیرشده در فرودگاه شیراز علاوه بر تهیه حق امتیاز صرافی غیرمجاز، وظیفه اغفال افراد و تبلیغ درگاههای جعلی را در اینترنت و شبکههای اجتماعی نیز برعهده داشته است.
به گفته سردار تقوی، اگر هموطنان ما در حراست از اطلاعات شخصی خود (اعم از اطلاعات بانکی و هویتی) بیشتر کوشا باشند، اساساً زمینه وقوع جرم توسط مجرمان فراهم نمیشود.
کلکسیونی از جرایم سایبری، اقتصادی و امنیتی
فرمانده انتظامی استان خراسان رضوی با بیان اینکه در شرح اتهامات اعضای این پرونده، کلکسیونی از جرایم سایبری، اقتصادی و امنیتی دیده میشود، خاطرنشان کرد: در شرایطی که استحصال اموال نامشروع حاصل اقدامات کلاهبردارانه و به عبارت دقیق تر، کلاهبرداری اینترنتی بوده، مجرمان به ارتکاب همین تخلف سایبری اکتفا نکرده و با استفاده از ترفند "حسابهای واسطه"، اقدام به سوء استفاده از اطلاعات حسابهای بانکی هموطنان کرده و مرتکب پولشویی نیز شده اند.
وی ادامه داد: مضاف بر این مسائل، تصمیم یکی از سرشاخههای باند مبنی بر استفاده از حق امتیاز یک صرافی و همچنین اقدام به فرار از کشور با ۵ هزار لیر ترکیه که حاصل تبدیل اموال نامشروع به ارزهای خارجی و دیجیتال بوده است، به خودی خود میتواند در ردیف جرایم امنیتی قرار بگیرد.
فرمانده انتظامی خراسان رضوی گفت: تاکنون ۱۳۰۰ فرد فریب خورده به عنوان شاکی پرونده شناسایی شده اند و تحقیقات گسترده برای شناسایی تعداد شاکیان و میزان رقم برداشتهای غیر مجاز و سرقتهای اعضای این شبکه ادامه دارد.
فیشینگ کاران ۱۸ ساله؛ پشت میلههای زندان
سردار کاظم تقوی در تشریح ابعاد آموزشی این عملیات پلیسی اظهار داشت: در تحقیقات علمی این پرونده، نکات پندآموز بسیاری وجود دارد، نکته اول این که جای بسی تأسف است بخش عمده متهمان این پرونده که اکنون جنبه کشوری پیدا کرده و سوءسابقه بسیار سنگینی برای آنان محسوب میشود متولد سالهای ۷۹ و ۸۰ هستند که سن کم این هکرها، زنگ خطری بر روی آوردن نوجوانان و جوانان به فعالیتهای مجرمانه سایبری است و باید برای آن چارهای اندیشید؛ کنترل نوجوانان، ارائه آموزشهای مناسب و آگاهی بخشی والدین از جمله راههای پیشگیری از وقوع جرایم هستند.
وی ادامه داد: در بازرسی مخفیگاههای متهمان و کنترل ارتباطات مجازی آنها مشخص شد، دسترسی به یک تلفن همراه، چند عدد سیم کارت و یک رایانه برای انجام اعمال مجرمانهای در حد و اندازههای این پرونده کشوری کافی است.
فرمانده انتظامی خراسان رضوی تصریح کرد: در واقع تهیه راحت و آسان آلات جرم درکنار جذابیتهای ذاتی فضای مجازی و ارتباطات گسترده و پیچیده کلاهبرداران با یکدیگر خصوصاً در حوزه جرایم سایبری باعث شده تا زمینه آلوده شدن نوجوانان و جوانان ما به سادگی فراهم باشد لذا نظارت دقیق و مستمر والدین بر تعاملات مجازی فرزندان به امری واجب و اساسی تبدیل شده است.
سردار تقوی در پایان ابراز امیدواری کرد: با گسترش نفوذ شبکههای اجتماعی و درهم آمیختگی جدایی ناپذیر زندگی امروزه ما با فضای مجازی، دستگیری و انهدام باندهای خرابکار نمیتواند به خوبی برطرف کننده آسیبهای ناشی از اعمال مجرمانه باشد بلکه «پیشگیری» به عنوان راه مناسب تری برای جلوگیری از وقوع چنین جرایم اهمیت دوچندان مییابد. امیدواریم در آینده شاهد آگاه سازیهای فراگیرتری در جامعه باشیم تا دیگر هیچ کدام از جوانان ما، در دوران طلایی زندگی خود پشت میلههای زندان نباشند.
منبع: قدس