به گزارش شهرآرانیوز؛ غلامحسین قنبری در نشست خبری که امروز یکشنبه، ۲۹ آبان ماه، در اداره کل ثبت احوال خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: از ابتدای طرح تعویض شناسنامه تاکنون تعداد چهار میلیون و ۶۷۵ هزار و ۳۶۴ جلد شناسنامه مکانیزه در استان صادر شده است. این تعداد ۶۸ درصد جمعیت استان را در بردارد. همچنین از کل شناسنامههای مکانیزهای که در استان صادر شده، ۲ میلیون و ۶۱۴ هزار و ۹۱۲ جلد شناسنامه مکانیزه در مشهد صادر شده است. این آمار ۷۱.۷ درصد جمعیت شناسنامهدار در مشهد را در بردارد.
وی با اشاره به جمعیت واجدین شرایط دریافت کارت هوشمند ملی در خراسان رضوی نیز افزود: در استان چهار میلیون و ۹۵۰ هزار نفر واجد شرایط دریافت کارت هوشمند ملی هستند. تعداد درخواستهای اولیه اخذ شده برای کارت هوشمند ملی در استان چهار میلیون و ۸۹۶ هزار و ۱۸۷ مورد است. آمار ارائه شده درخواستهای اولیه نسبت به جمعیت استان ۹۸.۹ درصد است.
قنبری بیان کرد: ۵۳ هزار و ۸۱۳ نفر جمعیتی هستند که تاکنون جهت دریافت کارت هوشمند ملی اقدام نکردهاند که ۱.۱ جمعیت استان را در بر میگیرد. همچنین ۱۶۱ هزار و ۲۵۲ فقره کارت هوشمند ملی آماده تحویل است که باید شهروندان برای دریافت به مراکز مربوطه مراجعه کنند.
وی تعداد کارتهای هوشمند ملی تحویل شده در استان را چهار میلیون و ۲۳۴ هزار و ۸۲۶ مورد اعلام کرد و گفت: از ابتدای امسال تاکنون ۴۸۴ هزار و ۸۲۶ مورد کارت هوشمند ملی تحویل شده است. ۶۳۷ هزار و ۱۵۳ کارت هوشمند ملی نیز جهت صدور در دست اقدام است.
وابستگی به خارج برای تولید کارت ملی هوشمند برطرف شده است
مدیر کل ثبت احوال خراسان رضوی تاکید کرد: کارتهای هوشمند ملی که تا پایان سال ۱۴۰۳ و قبل از آن تاریخ اعتبار داشته تا سال ۱۴۰۵ تمدید اعتبار شده است. در گذشته برای کارت خام و تولید کارت هوشمند ملی وابستگی داشتیم. در دولت جدید شرکتهای دانشبنیان وارد عمل شدند و اکنون کارتها در داخل کشور تولید میشود.
وی خاطرنشان کرد: فرایندهای مربوط به کارت ملی از زمانی که مشخصات فرد در سامانه صدور کارت هوشمند ملی ثبت میشود، به فاصله ۲۴ ساعت با کلیه دستگاهها برای ارائه خدمات ارتباط برقرار میشود. طبق مصوبه هیات دولت کلیه نهادها موظف هستند با رویت رسید کارت ملی و بارکدی که از طرف سازمان ثبت احوال روی برگه رسید تعریف شده کلیه خدمات دولتی را به شهروندان ارائه کنند. در این رابطه با دستگاههای خاطی برخورد خواهد شد. طبق مصوبه هر شهروندی که رسید کارت ملی دارد، مشمول دریافت خدمات دولتی است.
کاهش آمار ولادت و وفات در خراسان رضوی
قنبری با اشاره به کاهش ۴.۵ درصدی آمار ولادت در خراسان رضوی بیان کرد: از ابتدای امسال تاکنون ۵۹ هزار و ۷۶۲ مورد ولادت در استان ثبت شده است. سال گذشته در همین بازه زمانی ۶۲ هزار و ۵۸۲ واقعه ولادت در استان ثبت شده و در همین مدت ۱۹ هزار و ۳۳۰ مورد واقعه وفات در استان به ثبت رسیده است. آمار سال گذشته ۲۸ هزار و ۸۱۵ مورد است. امسال در مقایسه با سال گذشته در همین مدت ۳۲.۹ درصد کاهش وفات داشتهایم.
مدیر کل ثبت احوال خراسان رضوی در ادامه نقش رسانهها را در انتخاب نام برتر برای فرزندان موثر دانست و تصریح کرد: در بسیاری از موارد پخش یک مجموعه تلویزیونی میتواند فراوانی نامی را به وجود آورد. از این رو رسانهها میتوانند با تبلیغات موثر در انتخاب نام نیکو نقشآفرینی کنند.
قنبری خاطرنشان کرد: بیشترین فراوانی نام پسران در استان امیرعلی، محمد، علی، امیرحسین و حسین است. در مشهد نیز به ترتیب امیرعلی، علی، امیرحسین، محمد و حسین بیشترین آمار ثبت شده هستند. فاطمه، زهرا، رستا، زینب و هلما بیشترین اسامی دختران در استان و فاطمه، زهرا، زینب، هلما و رستا در مشهد بیشترین آمار را دارند.
راهاندازی سامانه سهیم
وی در تعریف سامانه سهیم ثبت احوال توضیح داد: پایگاه اطلاعات خانوار شالوده یکسری اطلاعات است که از گذشته شروع و ثمره آن در سامانه سهیم قابل مشاهده است. دولت مصمم است در راستای خدماترسانی به شهروندان از طریق فضای مجازی نسبت به گذشته بیشتر گام بردارد.
قنبری بیان کرد: سازمان ثبت احوال کشور با راهاندازی سامانه سهیم گامی موثر در ارائه خدمات الکترونیک به مردم برداشته و شهروندان با وارد شدن به این سامانه به راحتی میتوانند خدمات مربوطه را دریافت کنند.
مدیر کل ثبت احوال خراسان رضوی خاطرنشان کرد: در این سامانه مجموعهای از خدمات شامل پایگاه اطلاعات خانوار، ثبت کارت ملی هوشمند، درخواست تغییر نشانی، درخواست انتخاب نام، مدرک پیداشده، ثبت شکایات، اخبار و اطلاعات، قوانین و مقررات، درخواست صدور گواهی تجرد و .... قابل مشاهده است.
قنبری اظهار کرد: یکی از اهداف راهاندازی این سامانه سامان بخشیدن به خدماتی است که احتمال آسیب یا خطر برای افراد را دارد. یکی از این معضلات کارت ملی افراد است که گاهی به طور ناخواسته و بدون اطلاع صاحب کارت ملی در اختیار فردی دیگر قرار میگیرد و امکان بهرهگیری افراد ناشناس از هویت شخصی فرد به وجود میآید. دفاع از مرزهای هویتی و تابعیتی وظیفه همگانی است و خدماتی که ثبت احوال ارائه میکند در همین راستاست.
وی توضیح داد: در مرزهای هویتی ممکن است کسی مدتها از مدارک فرد دیگری سوءاستفاده کند و صاحب مدارک هویتی از آن بیاطلاع باشد. این موضوع تا زمانی که فرد به دستگاههای مربوطه برای انجام کاری مراجعه نکند، محرز نخواهد شد. ضرورت دفاع از مرزهای تابعیتی نیازمند یک کار فرهنگی همه جانبه است و اصحاب رسانه در این امر نقش بسیاری دارند.
تعیین تکلیف افراد مجهولالهویه، توپی که در میدان اداره اتباع و ثبت احوال سرگردان مانده است
قنبری درمورد افراد مجهولالهویه خاطرنشان کرد: در مرزهای افغانستان و پاکستان حجم زیادی از متجاوزان مرزی و حتی کسانی که به صورت مجاز وارد کشور میشوند، وجود دارند که بنا بر نیازهایی که دارند، مجبور به تهیه مدارک هویتی میشوند تا مشکل اقامت خود را رفع کنند. یکی از عوامل رفع این مشکل ازدواج قانونی یا غیرقانونی با زنان ایرانی است. نتیجه این ازدواجها فرزندان بدون هویت است. در این موارد زن ایرانی از کلیه خدمات بهرهمند است اما مرد و فرزندان که تبعه خارجی هستند و مدارک هویتی ندارند، نمیتوانند مشمول دریافت خدمات باشند.
مدیر کل ثبت احوال خراسان رضوی در پاسخ به پرسشی در خصوص تعیین تکلیف اتباع خارجه بدون مدارک هویتی گفت: این مورد به ثبت احوال مربوط نمیشود. اداره اتباع و امور خارجه باید آماری ارائه کند که چه تعداد مجهولالهویه در استان حضور دارد. این افراد بیشتر متجاوز مرزی هستند که به صورت غیرقانونی وارد کشور شدهاند و آسیبهای بسیاری را به کشور وارد میکنند. افراد فوق هیچگونه مدارک هویتی ندارند و باید به دولت خودشان برای تعیین تکلیف مراجعه کنند. وظیفه ثبت احوال تنها در قبال افراد ایرانی است و تکلیفی برای اتباع خارجی بدون هویت ندارد.
وی خاطرنشان کرد: این مورد یک معضل اجتماعی بسیار مهم است و همه نهادها را درگیر میکند. وقتی اتباع خارجی وارد کشور میشوند همه مسئولیم اما برای هر یک از دستگاهها تکلیفی تعریف شده است و باید هر نهاد در جایگاه خودش اقدام کند. تعیین تکلیف مدارک هویتی اتباع خارجی در حیطه وظایف ثبت احوال نیست. اگر قانون برای ما تکلیف کند، انجام خواهیم داد اما تاکنون برای این موضوع دستوری در سازمان ثبت احوال تعریف نشده است.
قنبری در پاسخ به اینکه آیا برای رفع این مشکل اقدام خودجوشی انجام گرفته، گفت: در این مدت جلسهای نبوده که درخصوص اتباع برگزار شود و راجع به رفع مشکل صحبت نکرده باشیم. بارها خواهش و تمنا کردهایم که این موضوع رفع شود اما تاکنون کسی تکلیفی معین نکرده است. از اصحاب رسانه خواهشمندیم این موضوع را بیان و پیگیری کنند. هر وقت سند تابعیت برای فردی صادر شود و به مرحله صدور شناسنامه برسد، ثبت احوال اقدام خواهد کرد.
۷۸۵ پرونده فاقدین مدارک هویتی در خراسان رضوی در حال بررسی است
وی در ادامه این نشست بیان کرد: در حال حاضر ۷۸۵ پرونده فاقدین مدارک هویتی در خراسان رضوی در حال بررسی است که ادعا کردهاند ایرانی هستند. همچنین تعداد ۳۹۲ فقره شناسنامه برای فرزندان مادر ایرانی در استان صادر شده است.
قنبری خاطرنشان کرد: کارت شناسایی موقت در سازمان ثبت احوال کشور برای اتباع خارجی راهاندازی شده اما هنوز ادارات ثبت احوال در حال تکمیل سامانه هستند. اکنون ۱۰۹ دفتر پیشخوان در استان فعالیت دارند و خدمات مرتبط با ثبت احوال را انجام میدهند. دفاتری هم که متقاضی و دارای شرایط باشند، میتوانند جهت ثبت دفتر اقدام و خدمات ثبت احوال را ارائه کنند.
منبع: ایسنا