شهرآرانیوز - این اظهارنظر حسن الثوادی، دبیرکل کمیته عالی برگزاری و میراث قطر، به نظر میرسد در مصاحبهای با پیر مورگان، روزنامهنگار بریتانیایی، بوده است.
گروههای حقوق بشری انتقاداتی درباره تلفات جانی قطر برای میزبانی اولین جام جهانی خاورمیانه داشتهاند؛ تلفاتی که کنار بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار هزینه ساخت استادیوم، خطوط مترو و زیرساختهای جدید قرار میگیرد.
در این مصاحبه که مورگان بخشهایی از آن را در فضای مجازی منتشر کرده، روزنامهنگار بریتانیایی از الثوادی میپرسد: «صادقانه و واقعبینانه به نظرتان چه تعداد کارگر مهاجر در آمادهسازی جام جهانی جان خود را از دست دادهاند؟»
الثوادی پاسخ میدهد: «تخمین ما حدود ۴۰۰ نفر است، چیزی بین ۴۰۰ تا ۵۰۰. من عدد دقیقی ندارم. این عددی است که مطرح شده است.»
اما مقامات قطری درباره این تعداد هیچ اظهارنظر رسمیای نکرده بودند. گزارشهای کمیته عالی برای سالهای ۲۰۱۴ تا پایان سال ۲۰۲۱ تنها شامل تعداد کارگرانی است که در ساخت و نوسازی استادیومهایی درگیر بودند.
در این گزارشها تعداد کل مرگومیرها ۴۰ نفر عنوان شده است که قطریها ۳۷ مورد آن را ناشی از حوادث غیرکاری -مانند سکته قلبی- و سه مورد از آنها را ناشی از حوادث حین کار توصیف میکنند. در گزارش دیگری مرگ یکی از کارگرها بر اثر کرونا اعلام شده است.
الثوادی درهمان مصاحبه به این ارقام اشاره کرده، درست قبل از اعلام رقم «۴۰۰ تا ۵۰۰» تلفات برای کل دوره آمادهسازی قطر برای جام جهانی.
به گزارش یاهو کمیته عالی در بیانیهای جداگانه گفته است الثوادی به «آمار مربوط به دوره ۲۰۱۴-۲۰۲۰ که شامل تمام تلفات ناشی از کار (۴۱۴) در سراسر کشور قطر و در همه بخشها و ملیتها میشود، اشاره کرده است.»
از زمانی که قطر در سال ۲۰۱۰ به عنوان میزبان مسابقات جام جهانی قطر انتخاب شد، این کشور اقداماتی را برای اصلاح شیوههای استخدامی انجام داده است. آنها در حداقل دستمزد ماهانه کارگران و کارمندان تغییراتی دادند. همچنین قوانین ایمنی کارگران را برای جلوگیری از مرگ و میر بهروز کردند.
بعد از انتشار نظر الثوادی نگرانیهایی درباره صحت گزارشهای دولتی و خصوصی مربوط به جراحات و مرگومیر کارگران کشورهای هند، پاکستان و سریلانکا که در ساخت آسمانخراشهای کشورهای عربی خلیج فارس، به کار گرفته میشوند ایجاد شده است.
نیکلاس مک گیهان از گروه Fairsquare در لندن که از کارگران مهاجر در خاورمیانه حمایت میکند، گفته است: «این تازهترین نمونه عدم شفافیت غیرقابلتوجیه قطر درباره موضوع مرگ کارگران است. ما به دادهها و تحقیقات مناسب و کامل نیاز داریم، نه ارقام مبهمی که در مصاحبههای رسانهای اعلام میشود.»
فیفا و قطر تابهحال سوالات زیادی را بیجواب گذاشتهاند، سوالاتی از این قبلی که این کارگران کجا، چه زمانی و چگونه جان خود را از دست دادند و آیا خانوادههایشان غرامتی دریافت کردهاند؟
مصطفی قادری، مدیر اجرایی تحقیقات Equidem، یک موسسه مشاوره کار که گزارشهایی را درباره تلفات کارگران مهاجر در ساختوسازها منتشر میکند، گفته از اظهارات الثوادی شگفتزده شده است. او به آسوشیتدپرس گفته: «اینکه او حالا بیاید و بگوید کشتهشدهها صدها نفر هستند، تکاندهنده است.»