حسین اسماعیلیان در گفتگو با خبرنگار شهرآرانیوز درباره وضعیت آبی کلانشهر مشهد اظهار داشت: متاسفانه در دو سال آبی گذشته شرایط خشکسالی سختی در استان و شهرستان مشهد داشتهایم. در حال حاضر که چند ماهی از ابتدای سال آبی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ میگذرد، متاسفانه اعداد و ارقام نشان میدهد در شرایط خشکسالی شدید هستیم. در حوزه شهرستان مشهد حدود شصت درصد در چند ماه گذشته نسبت به دوره آماری گذشته کاهش بارندگی داشتیم.
وی ادامه داد: یکی از نتایج این کاهش بارندگی، ورود کم آب به مخازن سدها بوده است. در یکی دو سال گذشته از ذخایر آب سالهای گذشته استفاده کردهایم.
۱۶ درصد؛ ذخیره آب در سدهای مشهد
مدیرعامل شرکت آبفا مشهد با اشاره به اینکه در حال حاضر چهار سد تامین کننده آب شرب مشهد به صورت متوسط ۱۶ درصد ذخیره آب دارند و در وضعیت خوبی قرار ندارند، تصریح کرد: امیدواریم در ادامه سال آبی آوردههای خوبی داشته باشیم تا بتوانیم ذخیره سازی کنیم.
اسماعیلیان ادامه داد: در این رابطه هم باید توجه خاصی به مدیریت مصرف آب داشته باشیم و ذخایر سدها را برای تابستان سال آینده حفظ کنیم و هم پروژههایی که تعریف شده را به نتیجه برسانیم تا قابلیت بهره برداری داشته باشند.
وی یکی از پروژههای مهم این شرکت را خطوط جمع آوری چاههای شمال غرب مشهد دانست و افزود: پیش بینی میشود این پروژه تا اوایل سال ۱۴۰۲ به بهرهبرداری برسد که حدود ۵۰۰ لیتر افزایش ظرفیت تامین آب از این محل خواهیم داشت.
مدیرعامل آبفا مشهد به پروژههای دیگر این شرکت اشاره و اضافه کرد: حفاری ۴۰ حلقه چاه را در دست اقدام داریم که حدود ۵۷ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تا پایان خرداد سال آینده به نتیجه خواهد رسید. بهره برداری از ۳ باب مخزن با حجم ۹۰ هزار مترمکعب را با پیشرفت ۹۰ درصدی در دست اجرا داریم که در تابستان و ایام پیک به ذخیره آب کمک میکند.
اسماعیلیان با بیان اینکه براساس مصوبات شورای مدیریت بحران استان همه چاههایی که استاندار آب شرب را دارد باید به شبکه آب شرب مشهد متصل شود، افزود: این اقدام برای زمانی است که در تابستان یا ایام پیک در شهر مشهد دچار کمبود آب خواهیم شد.
وی با بیان اینکه با اجرای این پروژهها حدود ۱۹۰۰ لیتر از کمبود آب مشهد جبران خواهد شد، تصریح کرد: اگر همین شرایط ادامه پیدا کند کسری آبی حدودا ۴۱۵۰ لیتر برثانیه در پیک مصرف خواهیم داشت.
به گفته وی، مدیرعامل شرکت آبفا مشهد همچنین با اجرای دو پروژه دیگر میتوان این کمبود آب را با همکاری شرکت آب منطقهای جبران کرد.
اسماعیلیان تصریح کرد: پروژه اضطراری حفر ۳۰ حلقه چاه در شهر مشهد تصویب شده که عمده این چاهها یا در داخل محوطه مدارس، یا ادارات یا فضای سبز قرار دارد؛ لذا اگر مجموع این پروژه اجرا شود بخش عمدهای از کسری آب در تابستان ۱۴۰۲ جبران خواهد شد.
افزایش ۳۰ درصدی مصرف آب با ترکیدگی لولههای آب منازل
وی در بخش دیگری از گفتگوی خود با شهرآرانیوز به وضعیت یخزدگی لولههای آب منازل در سرمای اخیر مشهد اشاره کرد و افزود: در برودت هوا و یخ زدگی اخیر شهر مشهد، بسیاری از شهروندان دچار مشکل شدند و درحال حاضر که هوا خوب شده است، شاهد ترکیدگی لولههای آب هستیم که طی روزهای گذشته با افزایش مصرف قابل توجه آب به میزان ۳۰ درصد در شهر مشهد مواجه هستیم.
اسماعیلیان با بیان اینکه باز نگهداشتن شیر آب برای جلوگیری از یخ نزدن اصولی نیست، خاطرنشان کرد: درحال حاضر همچنان هزار لیتر برثانیه مصرف آب در مشهد داریم که نسبت به قبل از سرما افزایش پیدا کرده است لذا شهروندان باید تاسیسات داخلی ساختمان خود را مدیریت کنند.
۱۰۵ روستا دچار تنش آبی هستند
مدیرعامل شرکت آبفا مشهد به وضعیت آب روستاهای شهرستان مشهد اشاره کرد و افزود: درحوزه روستاهای شهرستان مشهد در دو سه سال گذشته ۲۲۲ روستا تحت پوشش آبفا مشهد درآمده است و درحال حاضر این عدد به ۲۸۰ روستا رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: حدود ۲۰ روستای دیگر باقی مانده و ما اعلام آمادگی کرده ایم که شبکه آب آنها را تحویل بگیریم.
به گفته اسماعیلیان، از ۲۲۲ روستا ۱۴۰ روستا دچار تنش آبی داشتهایم که به ۱۰۵ روستا رسیده است.
وی در پایان افزود: برنامه منسجمی نیز برای تامین آب روستاها داریم که حفر ۳۰ حلقه چاه از جمله آنها است.