تیم ملی فوتبال ایران با سرمربیگری امیرقلعه نویی در دو بازی تدارکاتی مقابل تیم ملی فوتبال روسیه وتیم ملی فوتبال کنیا قرار گرفت.
ملیپوشان فوتبال ایران در این دو بازی موفق شدند مقابل روسیه به تساوی یک-یک دست یابند و کنیا را با نتیجه ۲ بر یک شکست دهند.
فارغ از نتایجی که تیم ملی مقابل این دو تیم به دست آورد، اما توجه به نکاتی مهم ضروری است. نه روسه و نه کنیا ملاک موفقیت تیم ملی در جام ملتهای آسیا نیستند و لازم است امیر قلعه نویی و همکارانش با واقع بینی کامل نسبت به میزان توانایی مجموعه خود در جام ملتهای آسیای سال جاری قرار بگیرند نتایج به دست آمده مقابل تیمهایی که به دلایلی دچار از هم گسیختگی هستند را ملاک قرار ندهند.
جام ملتهای آسیا با حضور تیمهایی برگزار خواهد شد که در جام جهانی فوتبال نتایج مطلوبی به دست آوردند و قطعا پیروزی مقابل نمایندههای قاره در جام جهانی ساده نیست.
ژاپن، کره جنوبی، استرالیا و عربستان به عنوان چهار قدرت فوتبال آسیا رقبای اصلی تیم ملی فوتبال ایران در جام ملتهای آسیا محسوب میشوند؛ ضمن اینکه نباید از این مهم غافل بود که در عرصه جام ملتهای آسیا همواره تیمهایی همچون عراق، قطر، چین و حتی امارات دردسر آفرین خواهند شد و نباید این دست تیمها را نیز ساده انگاشت.
تیم ملی فوتبال ایران با سبک و سیاقی که مقابل روسیه و کنیا به اجرا گذاشت شانس بالایی برای رسیدن به موفقیت در جام ملتهای آسیا ندارد و نیاز است امیرقلعه نویی تغییرات لازم در اجرای تاکتیکهای تیمی و معرفی نفرات جدید را به دقت و موشکافانه در تیم ملی انجام دهد و سادهترین راه را برای کامیابی درجام ملتهای آسیا انتخاب کند و به دنبال راه حلی سریع الوصول باشد.
امیر در مصاحبه بعداز بازی با کنیا اعلام کرد که اکنون در مرحله تغییر نگرش در میان بازیکنان تیم ملی است. بدون شک در مدت زمان اندک باقی مانده تا جام ملتهای آسیا امیر قلعه نویی نمیتواند نگرش بازیکنانی که فوتبالشان سالها است با اندیشههای کیروش شکل گرفته را عوض کند و ادعای اخیر سرمربی تیم ملی را باید به مثابه یک ماموریت غیرممکن در فوتبال ایران تلقی کرد.
کارلوس کیروش سالها در فوتبال ایران فعالیت کرد تا توانست تفکرات خود را در تیم ملی پیاده کند که نتیجه آن موفقیت نسبی در جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه بود و بعد از آن نیز تیم ملی با او در مسیر افول قرار گرفت و نتوانست دوباره مقابل قدرتهای فوتبال در آسیا و جهان قد علم کند.
امروز فوتبال کشورهای کره جنوبی، استرالیا، ژاپن و عرستان نه تنها در سطح قاره آسیا بلکه در جهان صاحب قدرت و احترام هستند و این طور نیست که تصور شود به واسطه نتایجی که گاها مقابل تیمهای بزرگ جهان به دست آوردهایم تافتهای جدا بافته در قاره آسیا خواهیم بود؛ دیدگاهی که در سالهای اخیر بیشترین لطمه را به فوتبال ایران زده و همچون سدی سدید مانع از موفقیت شده است.
فوتبال در قاره آسیا در سالهای اخیر رشد قابل توجهی داشته و ایران به همراه چهار قدرت دیگر توانسته جهش قابل توجهی داشته باشد و حتی خود را به سطح تیمهای سطح سه و دوی فوتبال جهانی برساند؛ بنابراین نباید نگاهی سنتی در مواجهه با جام ملتهای آسیا داشت و لازم است که امیر قلعه نویی و شاگردانش با نگاهی متفاوت گام به این عرصه بگذارند و سطح این مسابقات را فراتر از ارزیابیهای فنی خود بدانند و این عرصه را همچون یک جام جهانی کوچک بدانند.
بعد از دو بازی اخیر مقابل روسیه و کنیا تحلیلهای متفاوتی نسبت به احتمال موفقیت تیم ملی بیان شده است، اما آنچه فوتبال ایران را در مسیر موفقیت قرار میدهد این است که با نگاهی واقع بینانه و فارغ از احساسات گام به جام ملتهای آسیا در کشور قطر بگذارد و از تحلیلهای احساسی دوری شود؛ به خصوص برای امیر قلعه نویی که ماموریتی غیر ممکن را نیز برای خودش تصویر کرده و قصد دارد نگرش بازیکنانی را تغییر دهد که سالها است با تفکرات کیروش عجین شدهاند.
قلعه نویی برای به سرانجام رساندن ماموریت خود باید به زمان نسبتا مناسبی که بعد از جام ملتهای آسیا وجود دارد تکیه کند و با اندکی تغییرات تاکتیکی و آمادگی بدنی بیشتر به فکر موفقت در جام ملتها باشد و اگر بعد از جام ملتها در تیم ملی حضور داشت، ماموریت تغییر نگرش را به سرانجام برساند.