به گزارش شهرآرانیوز؛ حسن کاظمی قمی گفت در موضوع حقابه هیرمند حکمرانان امروز در افغانستان میگویند این یک معاهده بین المللی و معاهدهای است که برای ما الزام اور است و تغییر نظامها موجب از بین رفتن معاهدات نخواهد شد.
وی ادامه داد در طول نزدیک به دو سال حکمرانی ما چندین اجلاس آب را بین دو کشور برگزار کردیم و طرف افغانستانی اعلام کرده است که ما پایبند هستیم و کمیساریا را هم تشکیل و گامهای رو به جلو را هم داشتهایم.
کاظمی قمی افزود که بر اساس این معاهده باید در سالهای نرمال آبی باید ۸۲۰ میلیون متر مکعب آب وارد کشورمان شود، در معاهده هم آمده است که اگر اعلام شد امسال سال عادی آبی نیست بر اساس معاهده بازدید انجام دهیم در این موضوع هم امروز حکمرانان افغانستان هیچ بحثی ندارند و در یادداشت رسمی اخیر هم بر این نکته تاکید کردند.
کاظمی قمی افزود بر طبق توافقاتی که الان صورت گرفته است، متخصصان ما می توانند بروند منطقه را ببینند و زمینه ساز شود برای اینکه ان شاءالله این آب رها شود.
کاظمی قمی درباره بد عهدی طالبان در این زمینه گفت سال گذشته خلاف آنچه که گفتند آب به هدر رفت و اعلام کردند که این اتفاق نمیافتد، اما اتفاق افتاد، متعاقب آن آمدند یک مجموعه اقدامات مهندسی را انجام دادند، برای سال جاری میگویند که مشکل در کم آبی است و میگوییم این را باید راستی آزمایی کنیم، الان قبول کردند که متخصصان ببینند این خودش به عنوان یک گام خوبی است.
کاظمی قمی درباره روند توسعه تجارت بین ایران و افغانستان گفت ما فارغ از اینکه دو کشور همسایه هستیم با یک مرز طولانی مشترک، و دارای مشترکات دینی و مذهبی یک رابطه و کهن تاریخ بین دولت، حوزه تمدنی، از منظر اقتصاد و تجارت افغانستان یک بازار تجارت خوب در حوزه صادرات ماست، به عنوان یک بازار باید بر رویش حساب کنیم و توجه کنیم و ساختارها و قوانین متناسب با توسعه روابط تجاری و اقتصادیی را باید ایجاد کنیم، در بین کشورهایی که ما صادر میکنیم جزو کشورهای اول است، در طی سال گذشته میزان روابط تجاری دو کشور عدد ۱/۸ میلیارد دلار بود، در حالی که افغانستان بیش از ۷۰ درصد درآمدهایش که عمدتاً درآمدهای خارجی بود از بین رفت، اما ما در بین کشورها رقم اول را داریم، در مسئله تجارت غفلت نکردیم.
کاظمی قمی افزود افغانستان میتواند به عنوان یک اقتصاد مکمل برای ما عمل کند به این معنا که افغانستان دارای ذخایر و معادن بزرگی است، در حوزه کشاورزی هم همینطور از لحاظ سرزمینی و آبی بسیار غنی است، امروز کشورمان در زمینه صنعت فولاد میخواهد در سال ۱۴۰۴ پنجاه و پنج میلیون تن فولاد تولید کند نیازمند به سنگ آهن است، که افغانستان بهترین معادن سنگ و آهن را دارد
کاظمی قمی گفت در مسائل مربوط به اقامت و مالکیت مشکلاتی وجود دارد خوشبختانه امروز اراده برای حل اینها جدی است، بحثی هم که رئیس جمهور برای اینکه ما سازمان ملی مهاجرت شکل دهیم و وزیر کشور که واقعا اهتمام جدی دارند به اینکه ما بتوانیم ساماندهی کنیم.
کاظمی قمی افزود این طرح در مجلس شورای اسلامی مورد گفتگو و مذاکره است تا بتوانیم در حوزه مهاجر و مهاجرت و هدف گذاریها و راهبردهای عملیاتی را به گونهای کنیم که نه فقط خدمات داده شود بلکه فرصتهایی را ایجاد کند که از این فرصتها استفاده کنیم.
منبع: YJC