به گزارش شهرآرانیوز گزش سگهای ولگرد یکی از دغدغهها و نگرانیهای شهروندانی است که یا در حاشیه شهر زندگی میکنند یا به دلیل توسعه شهری و نزدیک شدن بعضی از مناطق به بافت روستایی با این مسئله روبه رو هستند. به مسئله جمع آوری حیوانات خیابانی در سالهای اخیر بسیار پرداخته شده است، با این حال هنوز این درخواست و مطالبه به عنوان یکی از جدیترین مطالبات شهروندی مطرح است.
در نقطه مقابل این مطالبه، نگرانی حامیان محیط زیست نیز وجود دارد. در این میان دغد غهای که کمتر به آن پرداخته شده است و به نظر میرسد نیاز به اطلاع رسانی بیشتر به شهروندان و توجه بیشتری از سوی مدیران ذی ربط دارد، مسئله فراوانی گربههای سرگردان این بار نه در حاشیه شهر بلکه در معابر شهری، بوستان ها، رستورانها و مکانهای گردشگری است. حیواناتی که از حیث انتقال بیماری هاری میتوانند نگران کننده و قابل تأمل باشند.
نگرانی سرگردانی گربهها میتواند در دو محور مورد توجه قرار بگیرد. محور نخست خانوادههایی هستند که فرزند یا یکی از اعضای خانواده شان با گزیدگی گربه مبتلا به بیماری هاری شده است و محور دوم شهروندانی هستند که به واسطه ناآگاهی از این موضوع، دچار آسیب میشوند.
در همین باره شهروندی در پیامی نوشت: «هر بار برای تفریح به بوستان یا رستورانی در مناطق گردشگری میرویم گربههای زیادی اطراف ما جمع میشوند تا به آنها غذا ندهیم نمیروند. چرا کاری برای جمع آوری گربهها انجام نمیشود؟»
شهروند دیگری نیز در همین باره میگوید: «در محدوده هفت تیر به دلیل فست فودیها و رستورانهایی که وجود دارند، باقی مانده غذاها را برای گربهها میریزند به همین دلیل تعداد گربهها و تجمع آنها زیاد شده است. علاوه بر آلودگیهای محیطی ممکن است این گربهها به بچهها نیز آسیب بزنند.»
لاشه گربهها دیگر دغدغه شهروندان است: «به دلیل تصادفهایی که رانندگان بی احتیاط با گربهها دارند، لاشه گربهها نیز زیاد شده است، خواهشمندیم به این موضوع رسیدگی کنید.»
شهروند دیگری نیز در پیامی به ستون حرف مردم نوشت: «مدتی پیش فرزند یکی از دوستانمان به دلیل بغل کردن یک گربه در بوستانی و زخمی شدن ناشی از گزش و خراشی که گربه ایجاد کرده بود، به هاری مبتلا شد. اصلا در این باره اطلاعی نداشتیم که گربه نیز میتواند ناقل هاری باشد. وقتی در کوچه و خیابان این همه گربه زیاد است و ممکن است ناقل باشند چرا فکری برای جمع آوری گربهها یا حداقل اطلاع رسانی درستی در این زمینه به شهروندان نمیشود؟»
برای پیگیری این موضوع و دریافت اطلاعاتی در این زمینه به سراغ رئیس گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد رفتیم. دکتر زهرا نهبندانی صحبتش را با بیان نکاتی شروع میکند: با توجه به افزایش موارد بیماری هاری در چند ساله اخیر و جلوگیری از حمله سگ ها، به هیچ عنوان به سگهای اطراف شهر و سگهای ولگرد نزدیک نشوید و به قصد نوازش آنها را لمس نکنید.
نهبندانی درباره انتقال هاری از طریق گربهها این طور توضیح میدهد: در دو سال اخیر هاری در گربهها افزایش یافته است. لاشه گربههای مرده نیز میتواند به دلیل ابتلا به هاری باشد. او در تأکید دوباره میگوید: با توجه به علامت دار نبودن بیماری هاری در گربهها به هیچ عنوان به گربههای داخل بوستانها نزدیک نشوید، زیرا هر نوع خراش به خاطر تماس با گربه میتواند سبب ابتلا به بیماری هاری شود.
وی ادامه میدهد: بیش از ۹۵ درصد حیوان گزیدگیها از سوی سگ و گربه صورت میگیرد. عامل اصلی ایجاد هاری انسانی در کشور و استان سگها و گربهها هستند و این موارد رو به افزایش است.
رئیس گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در دانشگاه مشهد حدود ۲۰ هزار مورد و در کشور حدود نیم میلیون نفر حیوان گزیدگی در سال اتفاق میافتد، درباره اقدامات اولیه بعد از گزش میگوید: در صورت گزش بلافاصله موضع گزش را با آب و صابون به مدت بیست دقیقه شست وشو دهید و در اولین فرصت به نزدیکترین مرکز بهداشت یا خانه بهداشت روستا مراجعه کنید.
وی میافزاید: ۲۹ واحد هاری در شهرستانهای زیر پوشش دانشگاه در حال فعالیت هستند و پنج واحد از آنها در شهر مشهد به صورت شبانه روزی خدمات به افراد مصدوم ارائه میدهند.
نهبندانی با بیان اینکه جمع آوری و سامان دهی حیوانات آسیب رسان به سلامت انسان مطابق ضوابط و دستورالعملهای کشوری حذف هاری جزو وظایف شهرداریها (در شهرها) و دهیاریها (در روستاها) است، تأکید میکند: از ابتدای امسال تست هر مورد گربه مشکوک به هاری که از سوی دام پزشکی نمونه گیری شده از نظر هاری مثبت اعلام شده است.