به گزارش شهرآرانیوز چندروز پیش یک فایل صوتی از یک اهداکننده خون مستمر در فضای مجازی منتشر شد که در آن بیان شده بود وی به یک مرکز اهدایخون مراجعه کرده است و به او گفتهاند، چون سفرهای زیادی به خارج از کشور داشته است، بنابر دستورالعملهای جدید دیگر هیچگاه نمیتواند اهدایخون داشته باشد.
درهمینباره مسئول برنامهریزی جذب و نگهداری اهداکنندگان سازمان انتقالخون خراسانرضوی درباره ارتباط بین سفر به برخی از مناطق و معافیت از اهدایخون گفت: خون مادهای حیاتی و غیرقابل جایگزینی است. دستورالعملهایی که برای استحصال این ماده حیاتی از اهداکنندگان وجود دارد و آزمایشهایی که روی آن انجام میشود، در کل دنیا بسیار سختگیرانه است. علت این موضوع حیاتی بودن خون است و اینکه خطر انتقال بیماریها توسط این ماده حیاتی به صفر برسد.
محمد شریفالحسینی ادامه داد: آلودگی خونی فاجعه است. علاوه بر اینکه فرد آلوده میشود، همسر و سایر افراد خانواده هم آلوده میشوند و ما نمیخواهیم این اتفاق رخ دهد. حدود ۲۵درصد از مراجعان ما باتوجهبه مصاحبه و معاینه پزشکی از اهدایخون معاف میشوند؛ یعنی اهدایخون یا برای آنها ضرر دارد و ممکن است فرد کمخون باشد، فشارخون بالا داشته باشد و...، یا امکان دارد برای دریافتکننده ضرر داشته باشد.
وی ادامه داد: زمان معافیتهای اهدایخون متفاوت است و بستگی به نوع معافیت دارد. درباره سفرهای خارجی اصلا تعداد سفر و... مهم نیست. ما حتی اگر فردی در داخل کشور به منطقهای مثلا جنوب سفر کرده باشد هم برای او تا مدتی معافیت اهدایخون داریم. علت این موضوع بیماریهای منطقهای است. بههمیندلیل تلاش میشود آلودگیای که مختص یک منطقه است به منطقه دیگر منتقل نشود. سختگیریها به این دلیل است که بتوانیم خون را با خطر نزدیک به صفرِ انتقال بیماریها در اختیار بیمار قرار دهیم.
وی با اشاره به اینکه معافیت از اهدایخون از یک روز تا یک سال و بیشتر و همچنین میتواند دائمی باشد، خاطرنشان کرد: اگر یکی از آزمایشهای غربالگری پنجگانه ویروسی فرد اهداکننده خون مثبت شود، تا زمانی که درمان نشود، نمیتواند اهدایخون داشته باشد. همچنین کسی که بهطور مثال آزمایش ایدز او مثبت شده است، نمیتواند اهدایخون داشته باشد و معافیت دائم از اهدایخون دارد.
مسئول برنامهریزی جذب و نگهداری اهداکنندگان سازمان انتقالخون خراسانرضوی با تأکید بر اینکه چنین نیست که بگوییم صرفا، چون فرد مسافرت خارج از کشور داشته است، نمیتواند خون اهدا کند، تصریح کرد: اگر فردی صد نوبت برای اهدایخون مراجعه کرده باشد، در بار صدویکم باز هم مراحل مثل روز اولی است که مراجعه کرده است؛ یعنی پذیرش، مصاحبه و معاینه پزشکی و سپس آزمایشهای غربالگری روی خون اهدایی انجام میشود. ممکن است فرد اهداکننده مستمر هم باشد، اما از نوبت قبل تا هنگام خوندهی به یکی از بیماریهای ویروسی آلوده شده باشد.