به گزارش شهرآرانیوز از سال ۱۳۹۶ که سازمان بازآفرینی شهرداری مشهد کار خود را شروع کرد، احیای بافت تاریخی شهر به عنوان یکی از وظایف این سازمان تعریف شد؛ بافتی که بخش زیادی از آن در طرحهای توسعه شهر از بین رفته و فقط ۳۳۸هکتار از آن باقی مانده بود.
اعطای مشوقهای مختلف به مالکان بناهای تاریخی برای بازسازی و احیا، جدارهسازی و احیای نمای کوچه تاریخی آیتا... خامنهای، بازسازی و احیای خانه تاریخی نوریان و چندین بنای تاریخی دیگر، اجرای پروژههای مختلف برای حفظ و احیای معابر قدیمی و تاریخی مشهد و... مهمترین گامهایی است که سازمان بازآفرینی برای احیای بافت هویتی مشهد تاکنون برداشته است و حالا در تازهترین اقدام با ایده سازمان بازآفرینی شهرداری مشهد، قرار است تا کارگروه مشترکی میان این سازمان و اداره کل میراث فرهنگی استان برای حفظ بافت تاریخی مشهد تشکیل شود.
مدیرعامل سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد در حاشیه جلسه هماهنگی و نشست مشترک با مدیران اداره کل میراث فرهنگی استان در گفتگو با روزنامه شهرآرا و با بیان اینکه بافت تاریخی مشهد، ارزش تاریخی بسیار زیادی دارد و تفاوت عمده آن با بافتهای موجود در کشور، وجود روح معنوی حاکم بر آن به دلیل وجود مضجع نورانی امام رضا (ع) است افزود: بررسیهای تخصصی نشان میدهد طی سدههای مختلف، ساختار و شالوده اصلی بافت تاریخی مشهد بر محور خدمت به زائران امام مهربانیها استوار بوده و بناهای کاربردی گسترده احداث شده در این بافت قدیمی، در طول تاریخ به خوبی این نقش محوری خود را ایفا میکردند؛ اما متأسفانه رشد فیزیکی مشهد و از همه مهمتر غالبشدن نگاههای درآمدی و اقتصادی در نوسازی شهر، باعث شد تا بخش زیادی از بافت و بناهای واجد ارزش تاریخی مشهد از بین برود. اکنون بسیاری از مالکان این بناها به دلیل نبود صرفه اقتصادی، تمایلی به حفظ و مرمت این بناها و خانههای ارزشمند ندارند.
محمود عبدا.. زاده با ابراز نگرانی از نابودی کامل بافت تاریخی مشهد در آیندهای نه چندان دور تصریح کرد: در صورت تداوم این وضعیت، متأسفانه در آیندهای نه چندان دور اثری از تاریخ مشهد باقی نمیماند و این خانهها و بافتهای ارزشمند و دارای هویت، جای خود را به برجها و ساختمانهای جدید خواهند داد.
وی تنها راه نجات هویت تاریخی شهر را همکاری و همراهی همهجانبه دستگاههای متولی دانست و توضیح داد: پس از بررسیها و تبادلنظر به این نتیجه رسیدیم تا کارگروه مشترکی میان اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان و سازمان عمران و بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد برای رسیدگی به مسائل بافت تاریخی و حفظ این هویت ارزشمند تشکیل شود و در تلاش هستیم تا با این اقدام، گامی مؤثر برای حفظ و احیای این بافت برداریم.
عبدا... زاده ادامه داد: علاوه بر این کارگروه مشترک قرار است تا همکاریهای دوجانبه دیگری در زمینه ایجاد مشوقهای مؤثر و حمایت از مالکان و آموزش نیروهای متخصص در زمینه مرمت بافتهای تاریخی شکل بگیرد.