به گزارش شهرآرانیوز، مرکز آمار ایران امروز گزارش تحولات بازار مسکن تهران در آذرماه ۱۴۰۲ را منتشر کرد. بر این اساس در آذرماه ١٤٠٢ شاخص قیمت آپارتمانهای مسکونی تهران به عدد ٢٧٤.٤ رسیده که نسبت به ماه قبل ٢.٩ درصد کاهش را نشان میدهد. این میزان نسبت به همین اطلاع در ماه قبل بازهم ۱.۵ درصد یعنی ۴.۴ درصد نزول را تجربه کرده است.
کارشناسان اصلیترین دلیل روند نزولی قیمت در بازار مسکن را رکود حاکم بر بازار میدانند. رکودی که سایه آن، هم در بازار معاملات و هم در بازار ساختوساز محسوس است. کارشناسان معتقدند ضربه این رکود بر بازار مسکن انکارناپذیر است و این روند کاهشی نیز چندان امیدوارکننده و ثابت نیست. به باور تحلیلگران، بهمحض بازگشت تعداد معاملات به ارقام سالهای گذشته، دوباره روند قیمت مسکن روی شیب صعودی قرار خواهد گرفت.
رئیس اتحادیه املاک مشهد در گفتوگو با خبرنگار شهرآرانیوز درباره وضعیت بازار مسکن تصریح کرد: بحث رکودی مسکن از ابتدای خرداد امسال شروع شد و ما شاهد روند نزولی قیمت و رکود در بازار مسکن بودیم و در حال حاضر خرید و فروش بسیار کم اتفاق میافتد. به شکلی که در کل کشور سرمایه از حوزه مسکن خارج شده است.
به گفته حسین رستمی، روند نزولی قیمتها همانند کلانشهر تهران به چشم میخورد بهطوریکه در برخی مناطق مشهد شاهد کاهش قیمت ۵ تا ۱۵ درصدی بودهایم و در برخی مناطق کاهش ۱۹ درصدی را به دلیل رکود و عدم وجود نقدینگی را داشتهایم.
وی تصریح کرد: به دلایل مختلف افرادی که در حوزه ساخت مسکن انبوهسازی میکردند اکنون تعدادشان تقلیل یافته و از حوزه ساختوساز خارج شدهاند. برای خروج از این رکود و اوضاع نابسامان مسکن، دولت باید یکسری مشوقها برای بخش انبوهساز ایجاد کند تا این فعالان دوباره به بخش انبوهسازی ورود کنند.
رستمی افزود: اگر بخش خصوصی و دولتی برای سال آینده در بخش انبوهسازی مسکن به صورت جدی وارد نشوند به یک معضل جدیتری نسبت به امسال خواهیم خورد و افزایش قیمتها را در کنار رکود (رکود تورمی) در بازار خواهیم داشت. اگر امسال رکود منجر به کاهش قیمت مسکن شد پیشبینی میشود در سال آینده در صورت عدم توجه به این حوزه و عدم تولید رکود را در کنار افزایش قیمتها داشته باشیم.
رئیس اتحادیه املاک مشهد گفت: رکود در سال جاری باعث شد بسیاری از تولیدکنندگان و فعالان در این حوزه سرمایه خود را خارج کنند، در کنار آن هیچ مشوقی هم به این بخش انبوهساز برای ساختوساز داده نشده است. ما چیزی حدود ۳ میلیون کسر در حوزه ساختوساز در کشور داریم و در حوزه مشهد هم این مشکل وجود دارد. در سال آینده این کمبود باید جبران شود. جبرانش هم به این شکل است که بخش خصوصی را حمایت کنند.
وی به این موضوع اشاره کرد که در کشورمان زمین به وفور وجود دارد، مصالح هم که در داخل کشور تولید میشود، بحثهای قانونی و مجوزهای ساخت هم در کشور تعیین میشود، پس چرا نباید سیاستگذاری درستی برای ساماندهی این صنعت انجام شود؟
این فعال در حوزه مسکن بااشاره به اینکه از دولت تقاضا داریم حمایتهای خود از انبوهساز و تولیدکننده را از گذشته بیشتر کنند، افزود: مشوقها باید درراستای ماندگاری انبوهساز در صنعت ساختمان انجام شود، درحالیکه اگر این کار انجام نشود برگشت دوباره سرمایهگذار به این بخش سخت خواهد شد.
رستمی یادآورشد: وقتی مسکنی نباشد که عرضه کنیم، درعرضه و تقاضا اجاره مسکن همانند گذشته به مشکل خواهیم خورد. باید برای سال آینده و ساماندهی بازار مسکن از همین الان باید به فکر باشیم، تا تجربههای تلخ در سالهای گذشته درحوزه مسکن دوباره تکرار نشود.