به گزارش شهرآرانیوز رهبر معظم انقلاب اسلامی سهشنبه، دهم بهمن، در دیدار حدود هزار نفر از فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان، بر ضرورت تأمین نقدینگی واحدهای تولید و بهبود فضای کسب وکار تأکید کردند. ایشان در این دیدار با اشاره به ظرفیت و توان مؤثر بخش خصوصی برای تحقق اهداف کلان اقتصادی، «حمایت دولت، به ویژه رفع موانع فضای کسب و کار» و «مسئولیت پذیری بخش خصوصی» را دو ضرورت مهم و زمینه ساز بهبود اوضاع و پیشرفت چشمگیر کشور برشمردند. حضور دو نفر از فعالان اقتصادی خراسان رضوی در این دیدار بهانهای شد تا با آنها دررابطه با دغدغههای بخش تولید گفتگو کرده و راهکارهای آنها را دراین باره جویا شویم.
علی جلائی مرادزاده؛ رئیس هیئت مدیره شرکت تولیدکننده لوازم خانگی است. یخچال، فریزر و ماشین لباس شویی از جمله محصولاتی است که توسط واحد او تولید و به بازار عرضه میشود.
این تولیدکننده در گفتگو با شهرآرا با بیان اینکه در این دیدار یکی از مطالبات رهبر معظم انقلاب تأمین نقدینگی تولید بود، میگوید: درپیش گرفتن سیاست انقباضی با هدف کنترل تورم، سبب کمبود نقدینگی واحدهای تولیدی شده و به بخش صنعت آسیب زده است. سیاست انقباضی سبب رکود بازار شده که این مسئله از میزان فروش واحدهای تولیدی کاسته است. امسال یک تورم ۴۰ درصدی داشتیم که بر ارزش پول ملی تأثیر گذاشته بود، زمانی که بانکها به واحدهای تولیدی تسهیلات نمیدهند، این یعنی تولیدکننده باید خودش تأثیر این تورم ۴۰ درصدی بر کاهش نقدینگی اش را جبران کند.
وی با اشاره به پیشنهاد برخی مسئولان استانی درباره تأمین نقدینگی واحدهای تولیدی از طریق بازار سرمایه میگوید: ورود به بازار سرمایه برای واحدهای تولیدی بسیار کند و نیازمند طی کردن فرایند پیچیده است. این مسئله سبب میشود تا در زمان موردنظر واحد تولیدی نتواند نقدینگی موردنظرش را از بورس تأمین کند.
جلائی مرادزاده ادامه میدهد: همچنین خود ورود به بورس به دلیل بازار غیرحرفهای و پرتلاطمی که دارد، سبب شده تا شرکتهای تولیدی تمایلی برای ورود به بازار سرمایه نداشته باشند. این تولیدکننده بهبود فضای کسب وکار را تحقق مطالبه رهبرمعظم انقلاب میداند و بیان میکند: تأمین نقدینگی واحدهای تولیدی یکی از شروط بهبود فضای کسب وکار است، چرا که اکنون به دلیل کمبود نقدینگی بسیاری از طرحهای توسعهای معطل مانده اند.
وی با بیان اینکه کنترل نقدینگی به منظور مهار تورم انجام میشود، میگوید: دادن تسهیلات به طرحهای توسعهای بار تورمی ندارد از این رو میتوان به واحدهای تولیدی به منظور اجرای طرحهای توسعهای تسهیلات داد، اینکه برخی فکر میکنند با ندادن وام به واحدهای تولیدی میتوان تورم را کنترل کرد، نتیجهای جز آسیب به صنعت ندارد.
این تولیدکننده با بیان اینکه دولت میخواهد با روش تأمین مالی زنجیره تأمین نیاز واحدهای تولیدی به نقدینگی را تأمین کند، میگوید: بااین حال، اکنون روش تأمین مالی زنجیره تأمین فقط سهم ۲ درصدی در تأمین نقدینگی تولید دارد و حداقل چند سال زمان برای تأمین زیرساختهای لازم این کار نیاز داریم.
جلائی مرادزاده درباره مشکلات تأمین مواد اولیه تولید میگوید: تأمین ارز موردنیاز برای خرید مواد اولیه واحدهای تولیدی از زمان ثبت سفارش ۴۵ تا ۷۵ روز طول میکشد، این درحالی است که این زمان باید درنهایت هفت روز طول بکشد. طولانی شدن این فرایند سبب معطلی مواد اولیه در گمرک و افزایش هزینه تمام شده واحدهای تولیدی میشود.
سیداحسان مصطفوی نژاد از فعالان اقتصادی است که در حوزه زعفران فعالیت دارد. او در گفتگو با شهرآرا درباره دیدار فعالان اقتصادی با رهبرمعظم انقلاب میگوید: واگذاری امور به بخش خصوصی واقعی یکی از مهمترین نکاتی بود که در این دیدار مورد تأکید رهبر معظم انقلاب قرار گرفت. انتظار میرود که دولت برای تسریع در فرایند توسعه کشور، امور را به بخش خصوصی واگذار کند و خود نقش تسهیلگری و نظارت را برعهده بگیرد.
اگر مطالبه رهبر معظم انقلاب در زمینه واگذاری امور به بخش خصوصی محقق شود، رشد اقتصادی کشور شتاب میگیرد. وی با بیان اینکه برخی واحدهای تولیدی از کمبود نقدینگی گلایه دارند، میگوید: ضمن اینکه تأمین نقدینگی واحدهای تولیدی مسئله مهمی است، باید تخصیص تسهیلات به واحدهای تولیدی براساس عملکرد، مالیات پرداختی و رشد تولید انجام شود تا نقدینگی به تولیدکننده واقعی برسد.
وی ادامه میدهد: برخی افراد که تولیدکننده نما هستند، پولی را که به اسم تولید دریافت میکنند وارد حوزه املاک و مسکن میکنند. این مسئله نه فقط سودی برای تولید ندارد، بلکه سبب گرانی مسکن در کشور هم میشود، ازاین رو تخصیص تسهیلات باید به گونهای باشد که وامها در اختیار بخش تولید واقعی قرار بگیرد.
مصطفوی نژاد درباره بهبود فضای کسب و کار میگوید: وضعیت کارآفرینی در کشور ما به گونهای است که از بحرانی وارد بحران دیگری میشویم. بهترین راهکار برای کارآفرینان قوی کردن خودشان است. تحولات منطقه، کاهش ارزش ریال در چند وقت اخیر، رشد مالیات در سال آینده و تأمین اجتماعی مسائلی هستند که محیط کسب وکار را تحت تأثیر قرار میدهند.
در چنین شرایطی کارآفرینان باید به سمت قوی کردن خودشان بروند. برای قوی کردن خودمان باید به سمت استفاده از فناوریهای روز در حوزه تولید برویم. اگر چنین کاری انجام دهیم به طور حتم تولیدکنندگان میتوانند در برابر تکانههایی که به کسب وکار آنها وارد میشود مقاومت کنند.
این کارآفرین با بیان اینکه برای رشد تولید همواره باید از تجربه بزرگان و پیش کسوتان و همچنین علم و دانش جوانان بهرهمند شد، بیان میکند: برخی مدام میگویند برای اینکه در حوزه تولید و کارآفرینی موفق شوید باید چراغ خاموش حرکت کنید، این در حالی است که در راستای تحقق گام دوم انقلاب و برای داشتن ایرانی آباد باید قوی ترین، سریعترین و جامعترین باشیم و در دنیا محصولات استراتژیکمان مرجع باشد.