به گزارش شهرآرانیوز، حجتالاسلاموالمسلمین احمدرضا پورخاقان در حاشیه اجلاس سراسری معاونان حقوقی سپاه پاسداران و در پاسخ به سؤال خبرنگار شهرآرانیوز درخصوص آخرین جزئیات رسیدگی به پرونده هواپیمای اوکراینی اظهار کرد: در جریان این ماجرا که شلیک اشتباه، منجر به از دست رفتن ۱۷۶ نفر از مسافران این پرواز شد، طبق مصوبه شورایعالی امنیت ملی قرار شد به خانواده متوفیان غرامت پرداخت شود که این غرامت افزون بر دیه قانونی بوده و رقمی معادل با ۱۵۰ هزار دلار تعیین شده است.
وی افزود: بنا بر این حکم، به خانواده هر متوفی ۱۵۰ هزار دلار غرامت پرداخت خواهد شد که با احتساب نرخ فعلی دلار، حدود ۹میلیارد تومان و بیش از ۱۰ برابر دیه قانونی هر فرد است. تا به امروز نیز این رقم به شماری از خانوادهها پرداخت شده و همچنان در دستورکار قرار دارد. مسئول پرداخت دیه نیز طبق قانون، وزارت راه و شهرسازی است و مسئولیت رسیدگی به مطالبات خانواده نیز به بنیاد شهید و امور ایثارگران واگذار شده است.
رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح کشور در پاسخ به سؤالی درخصوص آخرین وضعیت رسیدگی به پرونده متهمان این حادثه نیز گفت: به طور کلی، ۱۰ نفر در جریان این پرونده بازداشت و تحویل محاکم قضایی شدند. روند رسیدگی به جزئیات پرونده نیز به دقت طی شد و پس از احراز عمدی نبودن شلیک توسط فرد خاطی، اشد مجازات قانونی مقارن با ۱۰ سال زندان برای متهم ردیف اول پرونده تعیین شده است. هماکنون نیز پرونده در دیوانعالی کشور و در مرحله تأیید نهایی قرار دارد که پس از اعلام نظر این نهاد حقوقی، جزئیات کامل موضوع به طور رسمی اعلام خواهد شد.
وی در واکنش به توییت اخیر سایمون شرکلیف، سفیر انگلیس در تهران نیز تصریح کرد: جمهوری اسلامی از ابتدا پذیرفت که براساس اشتباه در شلیک، هواپیمایی ساقط شده و بر همین اساس، پرونده حقوقی برای رسیدگی به حق اولیای دم تشکیل داد. در موارد مشابه در دنیا، ما داریم پروندههای متعددی که بعضاً ۱۵ سال از وقوع حادثه میگذرد و هنوز حتی پرونده رسمی حقوقی در محاکم رسمی آن کشورها تشکیل نشده است. همین اوکراین، خودش یکی از این کشورهاست که هواپیمای مسافربری را به اشتباه ساقط کرده و هنوز رسیدگی دقیق به پرونده خود نداشته است.
حجتالاسلاموالمسلمین پورخاقان تأکید کرد: بیش از ۲۰ جلسه دادگاه، هرکدام در نوبتهای چندساعته برای این پرونده تشکیل شد و اولیای دم در کمال راحتی و امنیت، هر موضوعی را که خواستند مطرح کردند. در این جلسات، بعضی اوقات مطالبی مطرح شد که قضات میتوانستند به اتهام اخلال در نظم جلسه، فرد را بازداشت کنند، اما با توجه به داغداربودن خانوادهها قوه قضائیه در کمال متانت و آرامش به خواسته اولیای دم رسیدگی کرد. حالا اینکه سفیر انگلیس بنشیند و بگوید ما خواستار شفافیت و عدالت هستیم، این هم از مصادیق طنز روزگار است که روباه پیر با سابقه بیش از یک سده جنایت و کشتار در ایران و اقصی نقاط عالم، اکنون خواهان اقامه حق و عدالت شده است.
پیش از این سفیر انگلیس در تهران در توییتی نوشته بود: «ایران در ارائه پاسخگویی یا پرداخت غرامت برای سرنگونی پرواز PS۷۵۲ کوتاهی کرده است. ما متعهد به پیگیری شفافیت، عدالت و پاسخگویی در این زمینه برای قربانیان و خانوادههای آنها هستیم. امروز کشورهای بریتانیا، کانادا، سوئد و اوکراین روند دادرسی مربوطه را در دیوان بینالمللی دادگستری آغاز کردهاند.»